Στου Μαντομανώλη το Μετόχι
Μονάχα δύο από τους εννέα είναι οι επιζώντες της φωτογραφίας… Αυτό και μόνο το γεγονός, προσδίδει μια ιδιαίτερη αξία στην εν λόγω φωτογραφία, η οποία προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του Γεωργίου Α. Θεοδοσάκη και φιλοξενείται στο νέο εκδοτικό εγχείρημα του αγαπητού μας Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη, του γνωστού και ως «Ταχυδρόμος του Μεγάλου Κάστρου», που έχει τον τίτλο «Στον Μέγα ελαιώνα».
Θα εστιάσουμε στην παρατιθέμενη-πανέμορφη φωτογραφία, δίνοντας την υπόσχεση ότι για το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε άλλη ανάρτηση. Βρισκόμαστε προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 και οι παραλιακές περιοχές, αρχίζουν σιγά σιγά να ελκύουν τους κατοίκους της ενδοχώρας, άλλους μεν για να ασχοληθούν με εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, άλλους δε για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη διαμονή των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Όπως μας πληροφόρησε ο Δημήτρης Εμμ. Παπαδημητράκης, "γινόταν επισκευές στο σπίτι του Γιάννη Παπαδημητράκη και εκεί εργάζονταν ο Αγγούρης ως τεχνίτης και ο ίδιος ως βοηθός του να του μεταφέρει λάσπη και πέτρες"!
Στη λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο Δημήτρης Ν. Θεοδοσάκης αναφέρει τα ακόλουθα:« Στα νοτερά του Καστριού, στου «Κοντογιάννη», όπου είχε το γονικό του ο Μαντομανώλης, έχτισε ένα μετόχι για να καλλιεργεί τα γιαλίτικα χώματά του. Εκεί αργότερα κόνευαν και οι απόγονοί του για να κάνουν τις γεωργικές τους εργασίες στο γιαλό».
Διακρίνονται από αριστερά: +Γεώργιος Αντ. Θεοδοσάκης, δίπλα του η σύζυγός του +Χρυσάνθη Στιβακτάκη (Τσουρογιώργη). Αμέσως μετά είναι ο ταχυδρόμος +Γιάννης Χρ. Παπαδημητράκης γνωστότερος ως «Φτερό» και δίπλα του η σύζυγός του, η δασκάλα +Νίκη Στιβακτάκη, επίσης, κόρη του Τσουρογιώργη. Αμέσως μετά ο θρυλικός «Αγγούρης», ο +Μανώλης Αγγουράκης, σπουδαίος τεχνίτης της πέτρας και καλός ψαράς.
Παραδίπλα του είναι ένας ωραίος Απανωβιαννίτης, ο Δημήτρης Εμμ. Παπαδημητράκης. Κάτω από αριστερά: +Λευτέρης Γ. Θεοδοσάκης, δίπλα του ο Διευθυντής της Interamerican στο Ηράκλειο Μανώλης Δημ. Παπαδημητράκης και δεξιά καθήμενος είναι ο +Μιχάλης Ραπτάκης, δεινός ψαράς και ο ιδρυτής της ταβέρνας «ο Τζίμης»