Στον "πυρήνα" των φαραγγιών


Για 19η χρονιά η ομάδα της Hellas Canyon "κατηφορίζει" προς την περιοχή της Βιάννου για να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη πια, ανοιξιάτικη επίσκεψη της στα φαράγγια της περιοχής.
Ο Γιώργος Ανδρέου, εκπαιδευτής και οδηγός καταβάσεων φαραγγιών, ιδρυτής της Hellas Canyon, μιλάει στο viannitika.gr για τους λόγους που έχει καθιερωθεί η εν λόγω επίσκεψη αλλά και για το "αδιέξοδο" που εντοπίζει στην ανάδειξη των φαραγγιών και του canyoning.
Ενεργός αθλητής από το 1985 σε αρκετά ορειβατικά αθλήματα και αναρριχητής από το 1993, ο κ. Ανδρέου το 1996 αρχίζει την εξερεύνηση και τις καταβάσεις φαραγγιών, λαμβάνοντας μία ελληνική και τρεις γαλλικές πιστοποιήσεις. Λίγα χρόνια μετά, το 2002, ξεκινά το "σερί" των επισκέψεων της ομάδας του στην περιοχή της Βιάννου.
Φαράγγι Καβουσίου
Αξιοσημείωτο είναι πως το canyoning έχει "τραβήξει" αρκετούς νέους από την περιοχή, (κυρίως από το Καστρί αλλά και τον Κερατόκαμπο) οι οποίοι συμμετέχουν στις διασχίσεις ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ταξιδέψει και σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας σε συναντήσεις της Hellas Canyon.
Η επίσκεψη σας στην περιοχή της Βιάννου και συγκεκριμένα στο Καστρί, θεωρείται πλέον δεδομένη κάθε χρόνο. Τι βρίσκετε σ'αυτήν την περιοχή;
Προσωπικά κατεβαίνω κάθε χρόνο στην περιοχή σας από το 2002. Η Κρήτη έχει αρκετά εντυπωσιακά φαράγγια, όμως τα ομορφότερα βρίσκονται στον νομό Ηρακλείου στη Νότια πλευρά. Στη Βιάννο βρίσκεται συγκεντρωμένος ένας "πυρήνας" σημαντικών φαραγγιών, όπως της Πορτέλας, της Άρβης, του Καβουσίου και του Καλαμίου(Παναγιά).
Ο κ. Ανδρέου στο φαράγγι του Καλαμίου (Παναγιά)
Βλέπουμε πως υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη των φαραγγιών από ομάδες όπως η δική σας, σωστά;
Σίγουρα η επαφή με τη φύση, το νερό και με διαδρομές οι οποίες βρίσκονται δίπλα μας αλλά είναι ανεξερεύνητες ελκύουν. Το καλό με το canyoning είναι ότι για να συμμετέχεις χρειάζεται απλά μια στοιχειώδης σωματική κατάσταση και φυσικά να αγαπάς τη φύση. Ναι, οι ομάδες διάσχισης φαραγγιών έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη τους.
Το φαράγγι της Άρβης
Δεν θα έπρεπε όμως να προβάλλονται τα φαράγγια σε περιοχές όπως της Βιάννου, ώστε να προστατεύονται κιόλας;
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο κάποιος φορέας, ένας Σύλλογος ή ο Δήμος για παράδειγμα, να μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν προβλέπεται δηλαδή από κάπου, οτιδήποτε που αφορά στην ανάδειξη των φαραγγιών. Δεν μπορούμε λοιπόν να καταλογίσουμε ευθύνες".
Φαράγγι Πορτέλας
Διαβάστε περισσότερα για την επίσκεψη της Hellas Canyon 19-23 Μαίου