Στην πρώτη γραμμή
Στο "μενού" των αιρετών τα ανοιχτά και σοβαρά προβλήματα που βρίσκουν μπροστά τους οι Δήμοι και οι ίδιοι οι δημότες
Όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και κατ' επέκταση των ίδιων των πολιτών, τίθενται επί τάπητος σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου όπου θα γίνει η κοινή συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΕΔΕ, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης, της Ολομέλειας των Δημάρχων του νησιού, των Αντιπροσώπων της ΠΕΔ Κρήτης στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και του Εποπτικού Συμβουλίου.
Το "παρών" θα δώσουν επίσης ο Πρόεδρος και ο Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Θα συζητηθούν θέματα οικονομικής κυρίως φύσης, που απασχολούν έντονα τους Δήμους βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία τους, για τα οποία όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει σε ρεπορτάζ μας οι αιρετοί του νησιού έχουν ζητήσει την εξεύρεση λύσεων από την Πολιτεία με τη συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, πράγμα που σήμερα γίνεται πράξη.
Στο τραπέζι λοιπόν των συζητήσεων θα βρεθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και το πόσο έχουν πληγεί οικονομικά από αυτήν οι ΟΤΑ και οι ΔΕΥΑ, ενώ, όπως έχει καταστεί σαφές, για να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση τα προβλήματα που επισωρεύονται, θα πρέπει να τύχει περαιτέρω ενίσχυσης από την Πολιτεία, αλλά και πρόσθετης οικονομικής στήριξης προς τους ΟΤΑ για να αναπτύξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Επίσης, θα συζητηθεί το σοβαρό θέμα της αύξησης των τιμών των υλικών, που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην κατασκευή και υλοποίηση των διαφόρων έργων. Όπως τονίστηκε, πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία για άμεση και ουσιαστική αναθεώρηση των τιμών αυτών. Ήδη, πάντως, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου αλλά και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Βιάννου "τρέχουν" κάποια μικρά έργα που είχαν εδώ και καιρό "κολλήσει".
Το ίδιο, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Ν. Συριγωνάκη, συμβαίνει και σε άλλους Δήμους του νομού Ηρακλείου.
Στα σημαντικά επίσης η περαιτέρω ενεργοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» καθώς και η ένταξη και άμεση χρηματοδότηση των έργων, παράλληλα η ανάγκη το Ταμείο Ανάκαμψης να "ανοίξει" για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού οι οποίοι να μπορούν πρέπει να συμμετάσχουν τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην κατανομή των πόρων.
Τη συζήτηση εκτιμάται επίσης ότι θα απασχολήσει και το εξίσου σοβαρό θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων για το οποίο έχει τονιστεί ότι είναι αναγκαίο να γίνει ανασχεδιασμός του όλου προγράμματος του Υπουργείου με βάση τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.