Στην 7η ΥΠΕ η πρόταση

Στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, έφτασε η πρόταση που αφορά στην ονοματοδοσία του Κέντρου Υγείας Άνω Βιάννου.
Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο δημοσίευμα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της Κατωβιαννίτισσας ιατρού-ερευνήτριας με πολύ σπουδαία προσφορά, Τιτίκας Μανδαλάκη, συντάχθηκε πρόταση η οποία εστάλη στον Δήμο Βιάννου, ώστε να δοθεί το όνομα της στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, από τον κ. Κωνσταντίνο Ι. Θεοδοσάκη, ε.ε. Στρατιωτικό του Π.Ν.
Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδοσάκης υπέβαλλε την πρόταση του και στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, η οποία είναι αρμόδια για να εξετάσει το αίτημα.
Πλακέτα στο Κέντρο Αιμορροφιλικών
Για τις προσπάθειες του κ. Θεοδοσάκη, ενημερώθηκαν το μέλη του ΔΣ του ΣΠΕΑ (Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών) που με τη σειρά τους τον ευχαρίστησαν θερμά. Υπενθυμίζουμε ότι προσφάτως διενεργήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της "μητέρας" του Συλλόγου από τα μέλη του Δ.Σ., ενώ πρόκειται να αναρτηθεί τιμητική πλακέτα με αναφορά στην μακροχρόνια προσφορά της προς τους αιμορροφιλικούς στο προσφάτως ανακαινισθέν από τον ΣΠΕΑ, Κέντρο Αιμορροφιλικών του ΓΝΑ Ιπποκρατείου.
Η επιστολή στη Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ:
Αξιότιμη κυρία
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός και πλέον έτους από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών, η Ιατρός Τιτίκα (Βασιλική –Αικατερίνη) Μανδαλάκη απευθύνω δια της παρούσης επιστολής την πρόταση να ονομαστεί το Κέντρο Υγείας του Δήμου Βιάννου σε «Κέντρο Υγείας Βιάννου Βασιλική – Αικατερίνη (Τιτίκα) Μανδαλάκη».
Για την «μαμά» των αιμορροφιλικών οι άνθρωποι τους οποίους περιέθαλψε, οι συμπατριώτες της, αλλά πάνω από όλα όλοι όσοι σήμερα χαίρονται και απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών της θα μιλούν πάντα σε ενεστώτα χρόνο. Γιατί για όλους αυτούς ζει για πάντα μέσα στις καρδιές τους, δεν έφυγε ποτέ από δίπλα τους.
Γεννημένη στην Αθήνα και με καταγωγή από την Κάτω Βιάννο τίμησε και φρόντισε τον τόπο της όσο λίγοι. Τη θυμάμαι στο γυαλό κάτω από το αλμυρίκι στην αυλή της γεμάτη καλοσύνη και πάντα χαμογελαστή
να υποδέχεται όποιον περνούσε την πόρτα της ζητώντας βοήθεια και σε εμάς, παιδιά τότε, να δίνει συμβουλές και να μας μιλάει για την σπουδαιότητα της αιμοδοσίας.
Μητέρα - Σύζυγος - Επιστήμονας, ποτέ ένα από αυτά άλλα πάντα όλα μαζί. Ήταν η Κυρία που αφιέρωσε τη ζωή της προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο. Το έργο της είναι γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένας συνάνθρωπος μας είπε για αυτήν «Χρωστώ στη μαμά μας ότι μας βοήθησε και μπόρεσα να δουλέψω,
να θρέψω την οικογένεια μου και δεν έγινα ζητιάνος.»
Πλέον μπορούμε και πρέπει να αναρωτηθούμε για το χρέος που έχουμε όλοι εμείς που μας τίμησε με το χαμόγελο της με τον γλυκό της λόγο.
Ο πλούτος που επιδίωκε η Τιτίκα ήταν η αγάπη που απλόχερα τις έδιναν οι άνθρωποι. Δεν επιζητούσε την υστεροφημία και μάλλον θα με μάλωνε για την πρόταση που σας κάνω αλλά η ζωή και το έργο της μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για τις επόμενες γενιές. Ας εξασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα γνωρίζουν.
Επιτρέψτε μου επίσης να σας ενημερώσω ότι,
Η πρόταση μου έχει διαβιβασθεί και στον Δήμο Βιάννου από 24 – 04 – 21.
Ο Σύλλογος Προστασίας Αιμορροφιλικών Ελλάδος μου γνωστοποίησε ότι σκοπεύουν να αναρτήσουν τιμητική πλακέτα με αναφορά στην μακροχρόνια προσφορά της προς τους αιμορροφιλικούς στο προσφάτως ανακαινισθέν από το Σύλλογό τους Κέντρο Αιμορροφιλικών του ΓΝΑ Ιπποκρατείου.
Επίσης συνημμένα σας υποβάλω την τριμηνιαία περιοδική έκδοση του Συλλόγου Προστασίας Αιμορροφιλικών Ελλάδος (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2020) στην οποία περιέχονται εκτενή άρθρα για την Κυρία
Τιτίκα Μανδαλάκη
Ελπίζοντας ότι δεν καταχράστηκα τον χρόνο σας και ότι η πρόταση μου θα σας βρει σύμφωνους.
Με εκτίμηση
Θεοδοσάκης Κων/νος του Ιωάννη
ε.ε Στρατιωτικός ΠΝ.