Στη "μάχη" κατά των κουνουπιών
Για χρονιά που θα σπάσει κάθε ρεκόρ στην εμφάνιση των κουνουπιών ακόμα και τα τελευταία 30 χρόνια, κάνουν λόγω οι ειδικοί, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη τον φετινό χειμώνα.
Ένα από τα στοιχεία μάλιστα τα οποία προβλημάτισαν έντονα το προηγούμενο διάστημα, είναι το οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών σε κάποιες περιοχές είναι ακόμα και τρεις φορές περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, πέρσι είχαν εντοπίσει 2-2.5 χιλιάδες εστίες, ενώ φέτος υπάρχει βεβαιότητα για το ότι θα ξεπεραστούν οι 5.5 χιλιάδες!
Μέσα σ'αυτό το κλίμα ανησυχίας, προστίθεται επίσης το ότι το 2018, στην Ελλάδα καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενειών που σχετίζονται με τσιμπήματα κουνουπιών τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 300 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 10 κρούσματα ελονοσίας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν εμφανίστηκε σχεδόν καθόλου στη Μεγαλόνησο.
Παύλος Μπαριτάκης: "Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα"
Καθησυχαστικά ήταν τα λόγια του Δήμαρχου Βιάννου, Παύλου Μπαριτάκη, στο viannitika.gr. Ο κ. Μπαριτάκης, ανέφερε: "Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε περιοχές όπου τα επιφανειακά ύδατα έχουν πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα προηγούμενα χρόνια λόγω των καιρικών φαινομένων. Μπορώ να σας πω συγκεκριμένα, πως στην τοποθεσία Λιβάδια της Άνω Βιάννου, όπου βρίσκονται οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, υπάρχουν πηγές από τις οποίες βγαίνουν πρωτοφανείς σε εμάς ποσότητες νερού. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κινδύνου και γνωρίζοντας ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη, οι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα στα σημεία που έπρεπε"
Στην "μάχη" ακόμα και drone!
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καμπάνης, τόνισε για το ζήτημα:
"Το ξέρουμε ότι φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά στο θέμα αντιμετώπισης των κουνουπιών, λόγω της μεγάλης έκτασης των επιφανειακών υδάτων που έχουν σχηματιστεί από τα καιρικά φαινόμενα. Παρόλα αυτά όμως, η Περιφέρεια Κρήτης με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει προσπαθεί να αντιμετωπίσει στο βαθμό που είναι εφικτό το πρόβλημα. Γι' αυτό απαιτήσαμε να έρθουν τα drone και αμφίβια οχήματα εκεί που δεν μπορούν να φτάσουν τα επίγεια μέσα. Κάνουμε την προνυμφοκτονία και μάλιστα τόσο νωρίς όσο ποτέ και επιχειρούμε να καταφέρουμε τα καλύτερο δυνατό".