Σπίτι πιο εύκολα στη... Μύκονο, παρά στη Βιάννο
Το πρόβλημα της στέγης στη Βιάννο "χτυπάει" από τους εργάτες γης, μέχρι τους νέους που επιθυμούν να επιστρέψουν στα χωριά τους
Το δημογραφικό ζητημα της Βιάννου, θεωρείται ένα από τα πλέον βασικά και ως εκ τούτου, ένα από τα αγαπημένα προεκλογικά θέματα προς ανάλυση και προβλήματα προς επίλυση. Φυσικά στην πράξη, αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.
Το πρόβλημα της στέγασης στην περιοχή τώρα, θα πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζεται σαν ένα ξεχωριστό μεγάλο πρόβλημα, αφού έχει πολλές προεκτάσεις και φυσικά συνδέεται με το δημογραφικό, σε μια εποχή που οι νέοι κάνουν σκέψεις επιστροφής στα χωριά τους.
Να έρθουν οι εργάτες, αλλά που να μείνουν;
Ενώ φαίνεται πως δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των παραγωγών στην Κρήτη εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης, υπάρχουν κάποια επιπλέον ζητήματα που αν και φαίνονται δευτερεύοντα, παίζουν κι αυτά κάποιον ρόλο στην προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παραγωγοί προκειμένου να "πείσουν" τους εργάτες να κατηφορίσουν προς τη Βιάννο, αναλαμβάνουν να τους βρουν στέγη για την περίοδο της ελαιοσυλλογής, όμως αυτό, δεν είναι πια καθόλου εύκολη υπόθεση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Άνω Βιάννο, στην οποία παραδόξως, πάνω από τα μισά σπίτια είναι... ακατοίκητα! Παρόλα αυτά, το ότι δεν έχουν συντηρηθεί/φροντιστεί για δεκαετίες, καθιστά απαγορευτική τη διαμονή σ' αυτά.
Και οι πρόθυμοι εργάτες βρίσκουν... εμπόδια
Αντιμέτωποι με το ζήτημα της στέγης έχουν έρθει και οι λιγοστοί ως τώρα εργάτες, που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό, πως κάποιοι από αυτούς, οι οποίοι δουλεύουν σεζόν σε νησιά την τουριστική περίοδο, ανέφεραν στο viannitika.gr πως "πιο εύκολα βρίσκει κανείς σπίτι στη Μύκονο παρά στη Βιάννο". Ως τώρα, πολλοί φιλοξενούνται σε σπίτια γνωστών ή σε σπίτια που οριακά θεωρούνται κατοικήσιμα. Κάποιοι ελάχιστοι, έχουν σταθεί πιο τυχεροί.
"Κρέμονται" πάνω από τα κεφάλια τους
Φόβος και τρόμος είναι κάποια παλαιά-ακατοίκητα κτίσματα σε πολλούς οικισμούς του Δήμου Βιάννου. Μάλιστα τον περσινό χειμώνα, λόγω των σεισμικών δονήσεων και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, είχαμε συχνά καταπτώσεις τμημάτων από τα παλαιά αυτά κτίσματα.
Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες είναι είτε άφαντοι είτε...παγερά αδιάφοροι, ενώ και πάλι, στην περίπτωση της Άνω Βιάννου, όσοι κατοικούν ακόμα στις "παλιές" γειτονιές του χωριού (Σωρός,Πετρούνι)... σταυροκοπιούνται πριν περάσουν από συγκεκριμένα στενά.
Ναι, να επιστέψουν οι νέοι στα χωριά... αλλά πως;
Μια ακόμη διάσταση του προβλήματος, είναι η δυσκολία εύρεσης κατοικίας προς όσους -κυρίως νέους- σκέφτονται να μετακομίσουν μόνιμα σε κάποιο χωριό του Δήμου Βιάννου. Η μεγάλη άνοδος στο κόστος ζωής στις πόλεις, σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού στην περιοχή, την κατασκευή του αεροδρομίου που φαίνεται πως θα δώσει θέσεις εργασίας, αλλά ακόμα και την απασχόληση στον αγροτικό τομέα, προσφέρουν την επιλογή της επιστροφής σε αρκετά ζευγάρια ή νέες οικογένειες.
Εκεί που συνήθως ατονεί η προθυμία όσων μελετούν αυτή την προοπτική, είναι στο ζήτημα της στέγασης, καθώς οι επιλογές -ειδικά για μια οικογένεια- δεν ικανοποιούν ποσοτικά αλλά και σε καμία περίπτωση ποιοτικά. Και δυστυχώς, αυτή είναι μια κατάσταση που φαίνεται πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αρκετά νέα ζευγάρια τα επόμενα χρόνια στην περιοχή.
Το πρόβλημα της στέγασης, το βλέπαμε να έρχεται αλλά δυστυχώς δεν κάναμε ή ίσως και να μην μπορούσαμε να κάνουμε πολλά, αφού τα πολλά παραμελημένα σπίτια είναι αιχμάλωτα των ιδιοκτητών/κληρονόμων τους. Μπορούμε όμως τώρα;
Ή μήπως αυτό καημένο το δημογραφικό πρόβλημα που υποτίθεται πως προτίθενται όλοι να λύσουν, όσο περνάει ο καιρός αντί να λύνεται, μάλλον περιπλέκεται;