Σουτζουκάκια από αλεσμένο στήθος κοτόπουλου και λαχανικά
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Για τα σουτζουκάκια - σμυρναίικα, μικρασιάτικα, αυθεντικά ή "πειραγμένα" - όπως θέτε πείτε τα, έχουν μιλήσει πολλοί αλλά κι εμείς από τη στήλη μας (Δείτε εδώ)
Δεν υπάρχει επομένως λόγος να επανέλθουμε, εκτός από έναν: Να μιλήσουμε για σουτζουκάκια, αλλιώτικα ,ιδιαίτερα , ξεχωριστά. Και νόστιμα... πολύ νόστιμα!
Μιλάμε λοιπόν σήμερα για σουτζουκάκια από κοτόπουλο κι όχι για σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου.
Συγκεκριμένα , μιλάμε για σουτζουκάκια από στήθος κοτόπουλου αλεσμένο στο μπλέντερ, φτιαγμένα δηλαδή με εκείνη την τεχνική που θεωρείται το μυστικό για το τέλειο κεμπάπ. Διότι το τέλειο κεμπάπ πρέπει να είναι τόσο πολύ ζυμωμένο με τα χέρια ώστε όλα του υλικά να έχουν γίνει σαν μια ζύμη όπου δεν διακρίνεται ούτε το παραμικρό κομματάκι κιμά.
Για αυτόν τον λόγο άλλωστε , οι σύγχρονοι παρασκευαστές κεμπάπ το αλέθουν με όποιο τεχνικό μέσο διαθέτουν (και η εποχή μας, τέτοια μέσα προσφέρει πολλά).
Τα ξεχωριστά αυτά σουτζουκάκια έχουν κι ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό. Αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το στήθος, ένα μέρος του κοτόπουλου που έχει φανατικούς φίλους μα και φανατικούς εχθρούς.
Κι εδώ θα σας εξομολογηθώ πως στην κουζίνα μου , σχεδόν πάντα, το στήθος αποσπάται από το κοτόπουλο (ιδιαίτερα αν το κοτόπουλο πρόκειται να γίνει ψητό) άλλοτε για να φιλεταριστεί κι άλλοτε για να γίνει σουτζουκάκια.
Η συνταγή είναι απλή. Μην τη φοβηθείτε καθόλου. Ακολουθείστε την κατά γράμμα.
Έχει ιδιαιτερότητες και ξεκάθαρες διάφορές από τα γνωστά μας σουτζουκάκια. Το αποτέλεσμα όμως θα σας εκπλήξει.
ΥΛΙΚΑ
- Το στήθος από ένα μέτριο κοτόπουλο (και τα δύο κομμάτια)
- 2 αυγά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
- 1 ποτήρι νερού τριμμένο κολοκύθι(και καλά στυμμένο)
- 1 ποτήρι νερού τριμμένο καρότο (και καλά στυμμένο)
- 1 ποτήρι νερού τριμμένο παξιμάδι ψωμιού ή φρυγανιά
- 1 ποτήρι νερού κρασί λευκό ( ή λιγότερο)
- 2 μεγάλες ντομάτες
- Μπαχαρικά ( προτείνονται πιπέρι, πάπρικα, κόλιανδρο, κύμινο, σουμάκ)
- Αλάτι
- Αλεύρι για το τηγάνισμα
- Λάδι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια (σαν ζάρια) το στήθος και το αλέθουμε στο μπλέντερ (μούλτι) σε τρείς δόσεις ,προσθέτοντας ,κάθε φορά που αλέθουμε, λίγο κρασί. Επιδιώκουμε να το αλέσουμε με όσο λιγότερο κρασί γίνεται.
Συγκεντρώνουμε και τις τρείς δόσεις αλεσμένου στήθους σε μια μικρή λεκάνη και το αφήνουμε να περιμένει.
Στη συνέχεια θα βάλουμε το μπλέντερ τα αυγά, την κόκκινη πιπεριά κομμένη, το κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο και τις σκελίδες σκόρδου. Όλα αυτά θα τα αλέσουμε καλά.
Θα προσθέσουμε στο αλεσμένο στήθος τον πολτό του μπλέντερ και θα τα αναμείξουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο παξιμάδι, το καρότο και το κολοκύθι και θα ζυμώσουμε πάλι, πολύ καλά.
Τέλος θα ρίξουμε στο μίγμα το αλάτι και τα μπαχαρικά , θα ανακατέψουμε καλά και θα βάλουμε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Μετά από 2 ώρες τουλάχιστον (όσο περισσότερο μείνει το μείγμα τόσο το καλύτερο) θα σχηματίσουμε τα σουτζουκάκια μας , θα τα αλευρώσουμε και θα τα τηγανίσουμε μέχρι να ροδίσουν καλά
Οσο τα σουτζουκάκια τηγανίζονται θα βυθίσουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό και θα τις ξεφλουδίσουμε.
Θα τις αλέσουμε στο μούλτι και θα τις βάλουμε να βράζουν με την προσθήκη λίγου λαδιού από εκείνο του τηγανίσματος και μισού ποτηριού από λευκό κρασί.
Θα προσθέσουμε τα σουτζουκάκια και θα αφήσουμε να σιγοβράσουν(μέτρια εστία) μέσα στην ντομάτα μέχρι δέσει η σάλτσα τους.
Κατά προτίμηση θα τα σερβίρουμε με ρύζι, πουρέ, ζυμαρικό ή πατάτες τηγανιτές.
*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr