Σουπιές με κολοκυθάκια και μάραθο
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ένα φαγητό με αρώματα που «σπάνε τη μύτη» και γεύση που μας απογειώνει στους ουρανούς!
Στην πρώτη μπουκιά αυτού του φαγητού η αυτόματη σκέψη μας είναι:
«Αν γίνεται έτσι νόστιμο με καταψυγμένη σουπιά, πόσο νοστιμότερο θα γίνεται με φρέσκια»;
Υπάρχουν κάποια φαγητά που με το που τα βάζεις στο μυαλό σου, θυμάσαι τη Μεγάλη Σαρακοστή. Και παρόλο που η θρησκευτική αυτή περίοδος τα «τιμά» όσο δεν πάει άλλο, συνάμα τα αδικεί κιόλας, μιας και άθελά της έχει περάσει το μήνυμα πως, δεν είναι φαγητά για τον υπόλοιπο χρόνο.
Κι όμως! Ο συνδυασμός μαλακίων με χόρτα είναι ένας έξοχος συνδυασμός για κάθε εποχή!
Στη σημερινή συνταγή η σουπιά που χρησιμοποιήθηκε είναι καταψυγμένη και καθαρισμένη και το κύριο χορταρικό- αρωματικό είναι μάραθα του εμπορίου. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό με αρώματα που «σπούνε τη μύτη» και γεύση που μας απογειώνει στους ουρανούς!
Όσοι από σας αποφασίσουν να αντικαταστήσουν την καταψυγμένη σουπιά με φρέσκια και τα μάραθα του μανάβικου με αγριομάραθα από τη «δική» τους φύση, θα πολλαπλασιάσουν την ικανοποίηση των αισθήσεών τους, εννοείται. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Η επιλογή της καταψυγμένης σουπιάς και του μάραθου του εμπορίου, υπακούει στην ανάγκη για μια παρασκευή γρήγορη κι εύκολη ενώ ταυτόχρονα δίνει μια προσιτή οικονομικά πρόταση.
ΥΛΙΚΑ
- Μια μεγάλη καταψυγμένη και καθαρισμένη σουπιά με βάρος 800γρ-1κιλο
- 1 κιλό μέτρια κολοκυθάκια
- 1 ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι (ν) άσπρο κρασί αρετσίνωτο
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
- 2 ματσάκια μάραθο (το τρυφερό μέρος)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανού (το τρυφερό μέρος)
- 1/2 ποτήρι νερού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- Τριμμένο κόλιανδρο, πιπέρι, κύμινο
- Αλάτι (κατά προτίμηση θαλασσινό).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα κολοκυθάκια. Μ’ ένα μαχαίρι, τα χαράσσουμε σταυρωτά και κατά μήκος, προσέχοντας το χάραγμά τους να μην φτάσει ως τις άκρες τους.
Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να περιμένουν.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τη σουπιά.
Την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, τη μοιράζουμε κατά μήκος στα δύο, και την κόβουμε σε λωρίδες πάχους 1,5εκ.-2εκ.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες, το σοτάρουμε ελαφρά και, προσθέτοντας τα κομμάτια της σουπιάς, συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το σοτάρισμά τους.
Περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη.
Ρίχνουμε το κρασί στην κατσαρόλα και αμέσως μετά (χωρίς να το περιμένουμε να εξατμιστεί) προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
Χαμηλώνουμε την εστία και μαγειρεύουμε για μισή ώρα.
Ψιλοκόβουμε τα μάραθα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τον μαϊντανό.
Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα χορταρικά, τα κολοκυθάκια και τα μπαχάρια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ακόμη ώρα.
Μετά την παρέλευση και αυτής της μισής ώρας, προσθέτουμε και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε για 15 ακόμη λεπτά.
Έτσι το φαγητό μας ολοκληρώνεται και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Κρατάτε τα χοντρά μέρη του μάραθου στην κατάψυξη για να αρωματίσετε υπέροχα μια σούπα. Το ίδιο ισχύει και για τα κλωνάρια του μαϊντανού
2)Τα κολοκύθια τα αλατίζουμε πάντα αρκετή ώρα πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα. Αυτό ισχύει για κάθε χρήση κολοκυθιού επειδή το αλάτι δεν «τα πιάνει» εύκολα.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη