Σκορδάτα λαδερά Συμιανά φασολάκια
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Η παρούσα συνταγή Συμιανών φασολιών, είναι μια συνταγή, που δεν συνηθίζεται στα περισσότερα χωριά της Βιάννου, ούτε στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, είναι όμως μια αγαπημένη συνταγή των παλιών Συμιανών
Τα φρέσκα φασολάκια, κοινώς τα «πράσινα φασολάκια» δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά σε ολόκληρη τη χώρα μας και μάλιστα σε αμέτρητες ποικιλίες που δίνουν την παρουσία τους στις αγορές, όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Συστάσεις για τους μη Βιαννίτες όμως, χρειάζονται τα "Συμιανά φασούλια", όπως τα λέμε εδώ, μια ποικιλία που έλκει την καταγωγή από το ορεινό-πανέμορφο χωριό του Δήμου Βιάννου, τη Σύμη, και που καλλιεργείται και στην ευρύτερη περιοχή.
Ιδιαίτερης νοστιμιάς και τρυφερότητας φασόλια που στην προτίμηση των ντόπιων κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις άλλες ποικιλίες φασολιών.
Παρόμοιες σε χαρακτηριστικά ποικιλίες θα δούμε πολλές και μάλιστα πολύ νόστιμες ,κάποιες δε από αυτές παρουσιάζουν μια «σατανική» θα λέγαμε ομοιότητα με τη Συμιανή .
Τα μάτια όμως των ντόπιων δύσκολα ξεγελιούνται.
Τα Συμιανά φασόλια μαγειρεύονται με πολύ απλό τρόπο, ελάχιστα υλικά και ένα δεδομένο: τη μη χρησιμοποίηση νερού.
Ο καλός μου φίλος, αείμνηστος Μανώλης Βουργάκης, Συμιανός στην καταγωγή, μου έλεγε πως «τα φασούλια χρειάζονται πολύ λάδι ,αλάτι, ένα πολύ μικρό κρεμμύδι και μια ακόμη πιο μικρή ντομάτα» ενώ συνεχίζοντας προσέθετε: «αν είναι να τως(ε) βάλεις πράμα άλλο, μην είναι πατάτα γιατί θα τα ξεγιβεντίσεις (εξευτελίσεις) …μόνο αίγα να’ναι …»
Παρόλο όμως που το συνηθέστερο μαγείρεμα των φασολιών γίνεται ακριβώς έτσι, με τον τρόπο του Βουργάκη, σε ολόκληρη την περιοχή συνηθίζουμε να τα μαγειρεύουμε και βραστά , συχνά ανακατεμένα με κολοκυθάκια, πατάτες, ακόμη και με στύφνο ή βλίτα.
Είναι μια υπέροχη παρασκευή σε μορφή σαλάτας, στην οποία κατά το σερβίρισμα προστίθεται λάδι, αλάτι και λεμόνι.
Η παρούσα συνταγή Συμιανών φασολιών, είναι μια συνταγή που δεν συνηθίζεται στα περισσότερα χωριά της Βιάννου, ούτε στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, είναι όμως μια αγαπημένη συνταγή των παλιών Συμιανών .
Εδώ προβλέπεται και το λάδωμα των φασολιών κατά το μαγείρεμά τους αλλά και το ανακάτεμα τους με πατάτες, κολοκύθια και φρέσκα κρεμμύδια, στοιχεία που δίνουν το χαρακτήρα του «λαδερού» φαγητού, ενός κύριου πιάτου, δηλαδή.
Δύο είναι τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της συνταγής. Η προσθήκη μεγάλης ποσότητας σκόρδου, και η παντελής έλλειψη ντομάτας. Ενώ και γι' αυτήν την παρασκευή ισχύει η βασική αρχή μαγειρέματος των Συμιανών φασολιών: καθόλου προσθήκη νερού.
Πριν προχωρήσουμε στην, ούτως η άλλως απλή και σύντομη περιγραφή της συνταγής, να σημειώσουμε κάτι αναγκαίο, παρόλο που θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτονόητο.
Η συνταγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και για φασόλια άλλης ποικιλίας φρέσκων φασολιών, πλην εκείνης της Συμιανής που είναι δυσεύρετη. Ειδικά στην Κρήτη υπάρχουν εξαιρετικές ποικιλίες (π.χ. μπαμπακιά, ποταμιτάκια, κ.α) απολύτως κατάλληλες για τέτοιες παρασκευές.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό φασόλια
- 1 ποτήρι(νερού) ελαιόλαδο
- 5 μεγάλα πράσινα κρεμμύδια
- 5 μικρές πράσινες πιπεριές
- 5 μέτριες πατάτες
- 6-8 μέτρια κολοκυθάκια
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα κολοκυθάκια τα χαράζουμε σταυρωτά και κατά μήκος, σταματώντας το χάραγμα 2 εκ πριν τις άκρες τους.
Τα αλατίζουμε, επιμένοντας στο αλάτισμα πάνω στις κοπές τους, και τα τοποθετούμε μέσα σε μια πλατιά κατσαρόλα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα λευκά μέρη των κρεμμυδιών, κομμένα σε λεπτές φετούλες.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε εστία και όσο τα κρεμμύδια σοτάρονται ελαφρά, πλένουμε, τα καθαρισμένα από πριν ,φασολάκια και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό.
Ρίχνουμε τα φασόλια πάνω στα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε την εστία στην πιο χαμηλή ένδειξη και στη συνέχεια με γρήγορες κινήσεις, αλατίζουμε, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα σκόρδα, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα .
Αφήνουμε τα φασολάκια να σιγανομαγειρεύονται για 20-25λεπτά, και στον χρόνο αυτό καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες των 1,5-2,0εκ. Επίσης πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τις πιπεριές στην κατσαρόλα των κολοκυθιών, και ψιλοκόβουμε πάνω τους τα πράσινα μέρη (φύλλα) των κρεμμυδιών.
Τώρα και αφού έχουν παρέλθει τα 20-25λ μαγειρέματος των φασολιών, γέρνουμε στο πλάι την κατσαρόλα τους και τσεκάρουμε αν έχουν «κατέβει» αρκετά υγρά. (Επειδή ,αν ακολουθηθούν οι οδηγίες, πάντα αυτό συμβαίνει , μην ανησυχήσετε για την επάρκεια των υγρών).
Μεταφέρουμε τα φασολάκια στη κατσαρόλα των λαχανικών, την τοποθετούμε στην εστία, πάντα στη πιο χαμηλή ένδειξη. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό καθόλου, αλλά αφήνουμε τα φασολάκια να σκεπάζουν τα υπόλοιπα υλικά.
Μαγειρεύουμε για 30-40λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και οι πατάτες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Χαρακτηριστικό των Συμιανών φασολιών είναι ο αριθμός των σπόρων τους .Είναι 5 (πέντε)
2) Μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα του σκόρδου ανάλογα με τα γούστα σας. Να θυμάστε όμως πως ο μαγειρεμένο σκόρδο «ενοχλεί» λιγότερο από το ωμό και πως το πολύ σκόρδο είναι αυτό που δίνει «χαρακτήρα» στο συγκεκριμένο φαγητό
3) Για το καθάρισμα της συγκεκριμένης ποικιλίας φασολιών δεν απαιτείται μαχαίρι.
Η δυο πλαϊνές τους ίνες που πρέπει να αφαιρεθούν ,αφαιρούνται αν σπάσετε λίγο τις άκρες τους από κάθε φασόλι και τις τραβήξετε.
*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr