Σε... διπλή καραντίνα η Βιάννος


Μνήμες από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ξυπνά το 2020 για τους κατοίκους της Βιάννου, οι οποίοι βλέπουν την περιοχή να απαξιώνεται όλο και περισσότερο.
Η χρονιά κυριολεκτικά ξεκίνησε με την "βόμβα" του επικείμενου κλεισίματος του υποκαταστήματος της Παγκρήτιας Τράπεζας για να φτάσουμε στο "λουκέτο" του αντίστοιχου της Πειραιώς, τη μείωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, αλλά και το κλείσιμο του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την συνταξιοδότηση του κ. Μανώλη Γελασάκη.
Στο πρόσφατο παρελθόν, η κοινωνία δέχθηκε τα "χαστούκια" με το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου, του ΟΤΕ, του Α.Τ. Εμπάρου, διάφορων σχολείων αλλά και άλλων υπηρεσιών, με την ιστορική περιοχή να αντιμετωπίζεται πλέον χωρίς καμία υπερβολή, σαν άγονη και... ασύμφορη.
Σήμερα αναμένεται επίσημη αντίδραση από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση "με στόχο ο Δήμος να προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να αποτρέψει την απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημά της στην Άνω Βιάννο".
Μέσα σ'αυτές τις συνθήκες, του επερχόμενου (όπως όλα δείχνουν) lockdown, της οικονομικής ανασφάλειας από τις κακές ελαιοκομικά χρονιές και του τεράστιου ερωτηματικού που πλανάται πάνω από το μέλλον ολόκληρης της χώρας, οι τοπικοί άρχοντες της Βιάννου, οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι Βιαννίτες που έχουν ακόμη συμφέροντα και συναισθήματα για την περιοχή, θα πρέπει σίγουρα πέρα από έναν συνεχή και συντονισμένο αγώνα, να κάνουν την αυτοκριτική τους για το πως φτάσαμε ως εδώ, διότι η Βιάννος, δεν έγινε περιοχή β' και γ' κατηγορίας μέσα σε μια μέρα και φυσικά δεν γίνεται όλες οι αντιδράσεις και οι ενδείξεις πως υπάρχει ακόμη σφυγμός, να έρχονται κάθε φορά ενώ βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού.
Φυσικά οι τράπεζες δεν είναι δημόσιες επιχειρήσεις, οπότε η κοινωνική ευημερία είναι κάτι που θα τις προκαλέσει να παραμείνουν ανοιχτές, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν οποιοδήποτε ρίσκο για να την προκαλέσουν. Ασχέτως λοιπόν με το αν και πόσο στηρίζονται από τον κόσμο και την πολιτεία, σ'αυτές τις περιπτώσεις οι μόνες υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να έχουν είναι... ηθικές. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, οι διοικήσεις των τραπεζών είναι οι "λιγότερο υποχρεωμένες" να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα μιας περιοχής. Έχουμε 2020, δεν γίνεται να γελιόμαστε μ'αυτά.
Θα πρέπει σ'αυτό το σημείο όμως, να επισημάνουμε και κάτι άλλο. Δεν το χωράει ο νους μας πως επιλέγεται αυτή η εξαιρετικά δύσκολη για όλους περίοδος προκειμένου να γίνουν αυτές οι βίαιες αλλαγές (και)στις ζωές των Βιαννιτών. Σε μια περίοδο που θα πρέπει να φροντιστούν οι αδύναμοι πολίτες, οι αδύναμες επιχειρήσεις και οι αδύναμες περιοχές, προκειμένου να μη βάλουν "ταφόπλακα", σε μια περίοδο που ένας ιός επηρεάζει το παρόν και το μέλλον μας, δεν μπορεί σ'αυτή τη φάση να γίνει ένα τέτοιου είδους "ξεσκαρτάρισμα". Είναι ανέντιμο!