Σαν σήμερα: Δημοσιεύεται η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας
Σαν σήμερα, στις 20 Μαρτίου του 1916, δημοσιεύτηκε μία από τις σημαντικότερες θεωρίες στην ιστορία. Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Πρόκειται για την καλύτερη θεωρία που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος, για να εξηγήσει τη βαρύτητα. Μία θεωρία η οποία επιτρέπει, σήμερα, σε επιστήμονες από κάθε πεδίο, να αντιμετωπίζουν τον κόσμο με μεγαλύτερη κατανόηση, να αντιλαμβάνονται τον χώρο και τον χρόνο διαφορετικά και να προσθέτουν στη “βιβλιοθήκη” της συλλογικής μας γνώσης για το σύμπαν.
“Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου μυαλού. Είναι όμορφη και απλή και εμβριθής. Οι καλύτερες θεωρίες για το σύμπαν είναι έτσι ακριβώς”, έχει πει για το έργο του Αϊνστάιν ο μεγάλος σύγχρονος Αμερικανός αστροφυσικός, Neil deGrasse Tyson.
Ωστόσο, παρά την ομορφιά της απλότητάς της, όπως την υμνούν επιστήμονες εδώ και 100 χρόνια, η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας -κατά πολλούς, η μεγαλύτερη προσφορά του Αϊνστάιν στην ανθρωπότητα- ακόμα και σήμερα, παραμένει λιγότερο κατανοητή από τη θεωρία την οποία κατάφερε να “τελειοποιήσει”: τη θεωρία της βαρύτητας, του Ισαάκ Νεύτωνα.
Παρακάτω, μπορείτε να δείτε δύο βίντεο από δύο έλληνες εκλαϊκευτές της επιστήμης, για τη Θεωρία της Σχετικότητας: