Ρύθμιση ή κατάσχεση
Νέο θεσμικό πλαίσιο τέθηκε σε ισχύ το οποίο επιβάλλει στους Δήμους να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εσόδων που έχουν βεβαιωθεί για οφειλές άνω των 50 ευρώ.
Το πλαίσιο αυτό θα εφαρμόζουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ρητά ορίζεται.
Έτσι, προκύπτει ότι οι δήμοι εξασφαλίζουν την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων εντός πέντε ετών, από τη μέρα που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης.
Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να επιτευχθεί η είσπραξη των εσόδων για οφειλές άνω των 50 ευρώ, οι Δήμοι υποχρεούνται να προχωρήσουν στη χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι η κατάσχεση της οφειλής από τις τράπεζες στις οποίες έχουν λογαριασμούς οι πολίτες...
Με βάση τη νομοθεσία δεν απαιτείται η ενημέρωση των δημοτών στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων.
Ωστόσο, για να μη βρεθούν προ εκπλήξεως οι δημότες, αρκετοί Δήμοι, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου, αυτήν την περίοδο θα εκτελέσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για όσες οφειλές βεβαιώθηκαν ταμειακά το 2018, δηλαδή πριν από πέντε χρόνια.
Και κάθε επόμενη χρονιά θα βεβαιώνονται οι οφειλές μετά το 2018...
Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα της τακτοποίηση; των σχετικών ληξιπρόθεσμων οφειλών , εκτός από την εξόφληση, με τη ρύθμιση.
Οι Δήμοι παρέχουν στους δημότες τη διευκόλυνση σταδιακής καταβολής χρεών σε 12 – 24 δόσεις σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση του Ν. 4646/2019.
Για την ένταξη στη ρύθμιση, απαιτείται σχετική αίτηση ή ηλεκτρονικό αίτημα του δημότη με δικαιολογητικά το Ε9 και το Εκκαθαριστικό Σημείωμα της ΑΑΔΕ του προηγούμενου έτους.