Ρολό κιμά, με ντομάτα και τυρί φέτα
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Σαν καθετί που αγαπιέται και άρχισε να επιδέχεται πολλούς πειραματισμούς, έτσι το ρολό από κιμά, εκτός από γεμιστό με σφιχτά αυγά, θα το βρούμε γεμιστό με χορταρικά (π.χ. σπανάκι), με αυγά ομελέτα, με τυριά, με αλλαντικά και αλλιώς
Οι γεννημένοι τις δεκαετίες του ’40, του ’50 αλλά και του ’60, το ρολό κιμά το γνωρίσαμε, αν είχαμε καινοτόμες και ψαγμένες περί την μαγειρική μαμάδες, που, κι εκείνες με τη σειρά τους, το γνώρισαν μέσα από τα βιβλία Συνταγών Μαγειρικής, που τις εποχές αυτές, άρχιζαν δειλά-δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.
Χαρακτηριστικό είναι το ότι στον «Οδηγό Μαγειρικής» εκπονημένο «υπό του Ιωάννου Τσελεμεντέ», το φαγητό αυτό δεν υπάρχει ούτε στην ενότητα της Ελληνικής Κουζίνας αλλά ούτε και σ’ εκείνη της Διεθνούς.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι πως, το φαγητό αυτό, δεν υπήρχε «από πάντα» στην ελληνική κουζίνα.
Ας μην αναζητήσουμε λοιπόν πληροφορίες γι' αυτό στα «κιτάπια» της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Στο μέλλον, κι έχοντας επί μακρόν «περάσει» στην καθημερινότητα των Ελλήνων, με τις απαιτούμενες προσαρμογές στα υλικά αλλά και στις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου, θα μπορέσει, αφομοιωμένο πια, να καταγραφεί ως ένα φαγητό της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.
(…έτσι γίνεται αιώνες τώρα)…
Παρόλο, λοιπόν, που ούτε καλά-καλά στην ονομασία του είχαμε καταλήξει, άλλοτε το βρίσκουμε ως «ρουλώ» κι άλλοτε ως «ρολλό», το φαγάκι αυτό αγαπήθηκε πολύ, κυρίως από τα παιδιά, και οι μαμάδες το ενέταξαν στο Κυριακάτικό τους (ή γιορτινό γενικά) τραπέζι, θες για τη νοστιμιά του, θες για την πρωτοτυπία του, θες για την εντυπωσιακή εμφάνισή του.
Και σαν καθετί που αγαπιέται, άρχισε να επιδέχεται πολλούς πειραματισμούς. Έτσι το ρολό από κιμά, εκτός από γεμιστό με σφιχτά αυγά, θα το βρούμε γεμιστό με χορταρικά (π.χ. σπανάκι), με αυγά ομελέτα, με τυριά, με αλλαντικά και αλλιώς.
Το ρολό της σημερινής συνταγής φορμάρεται σε φόρμα κέικ, και για ευκολία αλλά και για μια εντυπωσιακή εμφάνιση σε γιορτινό τραπέζι. Ακόμη με τον τρόπο αυτό, συγκρατώντας τα υγρά του, γίνεται αρκετά μαλακό και ζουμερό.
Η προσθήκη ντομάτας θα του δώσει την απαιτούμενη υγρασία αλλά θα αποτελέσει και μια υπέροχη σάλτσα για το σερβίρισμα, ενώ η υπέροχη ελληνική φέτα, μέσα στο μείγμα αλλά και στην επιφάνειά του, θα απογειώσει την γεύση του.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό ανάμεικτος κιμάς
- 3 φρυγανιές (όχι βρεγμένες)
- 10 αυγά σφιχτά
- 3 αυγά ωμά
- 5 μέτριες ντομάτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 250 γρ. τυρί φέτα
- 1 ποτήρι (νερού) λάδι
- 2 μικρές πράσινες πιπεριές
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος (τα φύλλα από μισό ματσάκι της αγοράς)
- 2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
- Αλάτι-πιπέρι
- Μπαχαρικά που προτιμάτε (προτείνονται, η πάπρικα, το σουμάκ, το πιπέρι, το κύμινο και ο ξηρός τριμμένος κόλιανδρος).
Ακόμη:
Λίγη τριμμένη φέτα για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα 10 αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα καθαρίσουμε.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
Βάζουμε τον κιμά σ’ ένα σκεύος, του προσθέτουμε το μισό λάδι, το βαλσαμικό ξύδι, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τον ζυμώνομε για λίγο.
Στο μπλέντερ θα βάλουμε μια ντομάτα, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, το σκόρδο, τα 3 ωμά αυγά, τις πιπεριές, τις φρυγανιές, το τυρί φέτα και θα τα αλέσουμε καλά.
Πάνω στον κιμά θα ρίξουμε το αλεσμένο μείγμα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και θα ζυμώσουμε καλά.
Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ.
Μεταφέρουμε τα 2/3 του κιμά στη φόρμα, τον απλώνουμε ισόπαχα και πιέζοντας με την παλάμη μας, σχηματίζουμε μια ανάβαθη αυλακιά στον κιμά για να τοποθετηθούν σε σειρά τα αυγά (αν θέλουμε κόβουμε λίγη από την πιο αιχμηρή άκρη των αυγών μας για να κάνουν καλύτερη επαφή).
Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι πάνω στα αυγά και τα σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
Πιέζουμε περιμετρικά τον κιμά, με τα δάχτυλά μας, για να γίνει καλή συγκόλληση του κάτω και του πάνω μέρους του και απλώνουμε στην επιφάνειά του πρώτα τις χοντροαλεσμένες υπόλοιπες ντομάτες (4) και μετά το υπόλοιπο λάδι (1/2 ποτηριού).
Ψήνουμε στους 175 β. για 45 περίπου λεπτά.
Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο και με ένα κουτάλι μαζεύουμε από την επιφάνεια όλη την ντομάτα και τα υγρά που υπάρχουν.
Γέρνουμε προσεκτικά την φόρμα, σε μια μικρή κατσαρόλα, για να μεταφερθούν εκεί όλα τα υγρά που υπάρχουν στον πάτο της, και μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και την ντομάτα που μαζέψαμε με το κουτάλι. Αν θέλουμε συμπληρώνουμε με λίγο παχύρρευστο χυμό ντομάτας και βράζουμε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει.
Αναποδογυρίζουμε το ρολό σε μια πιατέλα, το καλύπτουμε με την σάλτσα ντομάτας και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Εννοείται ότι μπορείτε να φορμάρετε το ρολό σε μεγάλη μακρόστενη φόρμα του κέικ αλλά τότε, ανάλογα με το μέγεθός της, θα πρέπει να προσαρμόσετε την ποσότητα κιμά και αυγών. Να θυμάστε πάντα, πως το συνολικό ύψος του ρολού πρέπει να βρίσκεται 1,5 με 2 εκατοστά κάτω από το χείλος της φόρμας για να μην χυθούν τα υγρά του κατά το ψήσιμο
2) Πραγματικά «άλλη διάσταση» θα δώσει στο φαγητό ή αντικατάσταση μέρους του κιμά με κιμά αρνίσιο. Καλύτερη κατά τη γνώμη μας αναλογία είναι εκείνη που εξασφαλίζει το 33% σε κάθε ένα από τα τρία είδη κιμά
3) Σερβίρεται ιδανικά με πατάτες φούρνου τις οποίες μπορείτε να ψήνετε ταυτόχρονα σε ταψί. Αν όμως θελήσετε να μαγειρέψετε μαζί τις πατάτες και το ρολό, σχηματοποιώντας-το μόνοι σας, θα πρέπει να μισοψήσετε τις πατάτες πριν το προσθέσετε, διότι το ρολό χρειάζεται λιγότερη ώρα ψήσιμο από τις πατάτες. Διαφορετικά θα ξεραθεί και θα αποβάλλει όλα του τα γευστικά ζουμιά…