Ρολό κανταΐφι με γέμιση ανθότυρου (γλυκιάς μυζήθρας)


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Καθώς πλησιάζει η ημέρα της Μεγάλης Αποκριάς και αρχίζουν οι σχεδιασμοί για το γιορτινό της τραπέζι, εικόνες από τραπέζια παρελθόντων ετών πάνε κι έρχονται!
Εκείνο που βιωματικά έχουμε μάθει όλοι είναι πως, σε κάθε τέτοιο τραπέζι, τα κρεατικά με τα τυροκομικά έχουν ισότιμη παρουσία και θέση. Μόνο που τα τυροκομικά βρίσκονται σε δύο φάσεις: Την αλμυρή και τη γλυκιά.
Το ίδιο θαρρώ πως συμβαίνει σε μια ακόμη μεγάλη γιορτή, εκείνη της Ανάστασης.
Σε κάθε αναστάσιμο τραπέζι, τουλάχιστον στη δική μου οικογένεια, το τελευταίο γλυκό, το γλυκό του «κλεισίματος» είναι πάντα ένα μπουρέκι (γαλακτομπούρεκο με φύλλα κρούστας στην ουσία) του οποίου η εσωτερική κρέμα έχει αντικατασταθεί από μια κρέμα με βασικό υλικό την εξαιρετική κρητικιά «γλυκιά» μυζήθρα, εκείνη που σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα την ονομάζουν Ανθότυρο.
Ανθότυρο, εδώ στην Κρήτη, ονομάζουμε εκείνη την γλυκιά μυζήθρα που έχει αλατιστεί και ξεραθεί (στεγνώσει) αποκτώντας τα χαρακτηριστικά ενός ημίσκληρου τυριού.
Με την κρέμα λοιπόν αυτή, που βασικό και κυρίαρχο υλικό έχει τη «γλυκιά» μυζήθρα, και με φύλλο κανταΐφι (ή σκέτα κανταΐφι) θα φτιάξουμε το γλυκό της συνταγής μας.
Θα κλείσουμε μέσα στο κανταΐφι την υπέροχη μυζήθρα, εμπλουτισμένη και με άλλα υλικά, θα τους δώσουμε μορφή ρολό κλείνοντάς τα σε μακρόστενη φόρμα, θα αργοψήσουμε για να γίνει το κέλυφος κανταϊφιού τραγανό και τέλος θα σιροπιάσουμε.
ΥΛΙΚΑ ( για δυο μακρόστενες φόρμες κέικ)
Α) Για το περιτύλιγμα
- 1/2 κιλού φύλλο κανταΐφι
- 1 ποτήρι (νερού) ηλιέλαιο
- 4 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
Β) Για την κρέμα
- 1 κιλό ανθότυρο χλωρό (γλυκιά μυζήθρα)
- 3 αυγά
- 1/2 ποτηριού (ν) ζάχαρη
- 1/2 ποτηριού (ν) σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουτί κρέμα γάλακτος (330ml)
- 3 κουτάκια άρωμα βανίλιας
Γ) Για το σιρόπι
- 5 ποτήρια (ν) ζάχαρη
- 2,5 ποτήρια νερό
- 2 κουτάκια άρωμα βανίλιας
- 1 κουταλιά σούπας γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σ’ ένα σκεύος τη μυζήθρα, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και προσθέτουμε τα αυγά κτυπημένα.
Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ή κουτάλι και τέλος, για ένα μόνο λεπτό, με μίξερ σε μεσαία ταχύτητα.
Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να περιμένει.
Bάζουμε το κανταΐφι σε ένα μεγάλο ταψί, το κόβουμε στα τρία (κατά μήκος), το ξαίνουμε καλά να αφρατέψει και το ραντίζουμε με το ηλιέλαιο.
Κόβουμε δυο κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού σε μήκος μεγαλύτερο του μήκους της φόρμας.
Βρέχουμε καλά με νερό τα κομμάτια του αντικολλητικού χαρτιού, τα στύβουμε και καλύπτουμε με αυτά τα εσωτερικό κάθε φόρμας.
Χωρίζουμε στα δυο το κανταΐφι.
Με το μισό κανταΐφι καλύπτουμε αρχικά τον πάτο κάθε φόρμας και στη συνέχεια τα πλαϊνά της, φροντίζοντας να πέφτει και προς τα έξω το κανταΐφι.
Ρίχνουμε ομοιόμορφα, στον πάτο κάθε φόρμας από δύο κουταλιές σιμιγδάλι
Μοιράζουμε την κρέμα μυζήθρας στις δύο φόρμες.
Παίρνουμε λίγο-λίγο το κανταΐφι που κρέμεται έξω από τις φόρμες και σκεπάζουμε απαλά την κρέμα.
Διπλώνουμε το αντικολλητικό χαρτί που βρίσκεται στις πλευρές κάθε φόρμας, ώστε να σταθεί και, κατά κάποιον τρόπο, να την επεκτείνει καθ’ ύψος.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160β και τοποθετούμε τις φόρμες στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα (90 λεπτά).
Ταυτόχρονα με την έξοδο του γλυκού από τον φούρνο, ξεκινάμε την διαδικασία παρασκευής του σιροπιού το οποίο γίνεται βάζοντας όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα και βράζοντάς-το 5λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο ζεστό ακόμη (ή χλιαρό), γλυκό.
Δεν το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν το γλυκό κρυώσει έχουμε δύο επιλογές:
Ή το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά μέσα στην ίδια του την φόρμα, ανασηκώνοντας και αφαιρώντας το χαρτί ή
το αναποδογυρίζουμε σε μια στενή και βαθειά πιατέλα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Το ηλιέλαιο είναι το ιδανικότερο έλαιο (ή βούτυρο) γι’ αυτό το γλυκό διότι διαβρέχει με πιο σωστό τρόπο το κανταΐφι, σε σχέση με τα βούτυρα που καθώς πήζουν γρήγορα, καθιστούν αδύνατη την ομοιόμορφη διαβροχή του.
Μια μεγάλη κατηγορία επαγγελματιών χρησιμοποιεί ηλιέλαιο σε όλες τις παρασκευές με κανταΐφι, προσθέτοντας στο γλυκό, πριν μπει στον φούρνο, λίγο ζωικό βούτυρο για την μυρουδιά
2) Η κρέμα γάλακτος μπορεί να αντικατασταθεί με γάλα, όμως το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο νόστιμο.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη