"Να μάθουν την ιστορία"

Ποιο είναι το επόμενο βήμα της Διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου "Περικλής Βλαχάκης" μετά το επιτυχημένο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προ ημερών
Να αποτελέσει την αφετηρία για να διερευνηθούν περαιτέρω τα ιστορικά στοιχεία σε μία, όχι και τόσο γνωστή περίοδο για τη Βιάννο, όπως ήταν η περίοδος της Οθωμανικής κυριαρχίας, έχει βάλει στόχο η Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου "Περικλής Βλαχάκης" μετά τα σημαντικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις εργασίες του Συνεδρίου για τη Βιάννο επί Οθωμανών, που πραγματοποιήθηκε, πριν από μερικές ημέρες, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, παρουσία σημαντικών ομιλητών.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Δ.Σ, κ, Μαρία Χρηστάκη, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δεν έχουν διερευνηθεί και πρέπει να αναδειχθούν ενώ μοναδικός σκοπός είναι "Οι νέοι να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του τόπου τους. Καλά καλά οι μαθητές της Βιάννου δεν ξέρουν την τοπική ιστορία...", επισήμανε η κ. Χρηστάκη.
Στα σκαριά, άλλωστε, είναι η δημιουργία ενός τόμου με τη μορφή εγχειριδίου, με όλα τα χρήσιμα στοιχεία και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.
Μάλιστα, στους σχεδιασμούς της Διοίκησης είναι ένας κύκλος επαφών με Πανεπιστημιακούς φορείς και ερευνητικά κέντρα της Κρήτης και να γίνει μια πιο οργανωμένη προσπάθεια συγκέντρωσης ιστορικών στοιχείων και για άλλες, όχι και τόσο γνωστές περιόδους, της τοπικής ιστορίας.
Βέβαια, σύμφωνα με την κ. Χρηστάκη, δεν αποκλείεται να θεσμοθετηθεί, κάτι που είναι ζητούμενο, το εν λόγω Συνέδριο και να επεκταθεί και σε άλλες χρονικές περιόδους.
"Όλη αυτή η πληροφορία θέλουμε να συγκεντρωθεί σε ένα αφιερωματικό τόμο που θα αποτελέσει αφετηρία για τους μελλοντικούς ερευνητές . Θα αποτελέσει όμως και ένα εγχειρίδιο για μαθητές, φοιτητές και όλους όσοι ενδιαφέρονται να αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορική αυτή περίοδο στη Βιάννο", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Η Βιάννος, όπως αναδείχτηκε και από τις ομιλίες, λόγω της μεγάλης απόστασης, του δύσβατου και ορεινού όγκου, ήταν πάντα αποκομμένη από τα αστικά κέντρα της εποχής, κάτι που δημιουργούσε πολλά και ποικίλα προβλήματα για τους κατοίκους, τη διακίνηση των προϊόντων και την επικοινωνία με αποτέλεσμα να έχει αναπτύξει ιδιαίτερες συνθήκες και τα βουνά της να γίνουν ορμητήριο πολεμιστών, οπλαρχηγών και χαΐνηδων που έδρασαν στην περιοχή αλλά και σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές", πρόσθεσε.