"Μέγιστη παρανομία"!

Το εμβληματικό έργο του αεροδρομίου και οι σεισμοί
Πολύ σοβαρές διαστάσεις παίρνει το θέμα της κατασκευής και λειτουργίας του εμβληματικού έργου στο Καστέλι, με τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου να δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς αφού ο ένας μετά τον άλλον οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη διενέργεια ειδικών ερευνών που θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο το έργο όσο και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής!
Μετά τον καθηγητή Άκη Τσελέντη, όπως γράψαμε χθες, και τις σοβαρότατες αιχμές που άφησε, και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, επανήλθε στο θέμα των σεισμικών δονήσεων που έχουν αναστατώσει και πάλι την περιοχή του Αρκαλοχωρίου - προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και στον Δήμο Βιάννου - τονίζοντας ότι ουσιαστικά έχει ενεργοποιηθεί νέο ρήγμα...
Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας στο "Ράδιο Κρήτη" "Έχει συντελεστεί “μέγιστη παρανομία”! Οι ευρωκώδικες λένε ότι σε μεγάλα τεχνικά έργα απαιτούνται εκτεταμένες έρευνες, που στην περίπτωση του αεροδρομίου δεν έχουν γίνει, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική λειτουργία του έργου”...
Και συμπλήρωσε ότι το αεροδρόμιο στο Καστέλι έγινε χωρίς τις απαραίτητες μελέτες ενώ οι νέες μετασεισμικές δονήσεις υποδεικνύουν για μία ακόμα φορά την αναγκαιότητα εκτέλεσης ειδικών ερευνών που θα διασφαλίσουν τους κατοίκους αλλά και το ίδιο το έργο!
Ο κ. Λέκκας, δηλαδή, έβαλε για άλλη μία φορά, ευθέως και ξεκάθαρα, το ζήτημα της προστασίας όλων!
Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι ο διάδρομος προσγείωσης κατασκευάστηκε πάνω σε ρήγμα, που φαίνεται πως έχει ενεργοποιηθεί, καθώς οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν πάνω σε αυτό το ρήγμα, εξέλιξη που χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για το ίδιο το έργο όσο και - κυρίως - για τους κατοίκους.
Σε ό,τι αφορά στη σεισμική δραστηριότητα, που και πάλι είναι συχνή κι έχει προκαλέσει ανησυχία, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι πρόκειται για μετασεισμική έξαρση που οφείλεται στο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανησυχεί, ενώ σημείωσε ότι είναι σε αποδρομή η μετασεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι.
Σε ανακοίνωσή της η "Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας" αναφέρει:
"Δεν χρειάζονταν οι σεισμοί για να πειστούμε ότι το αεροδρόμιο Καστελλίου είναι ένα επικίνδυνο και παράλογο έργο. Και πριν από την 27η Σεπτεμβρίου οι ειδικοί της αεροπλοϊας αλλά και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων μας επεσήμαιναν τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου για τον τόπο μας αλλά και για την ίδια την ασφάλεια των πτήσεων.
Πόσο μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία αναλαμβάνουν όσοι κάνουν πως δεν ακούν τις επισημάνσεις των σεισμολόγων; Πόσο εύκολα μπορούν να παρακάμψουν οι εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ αλλά και οι πολιτικοί που υποστηρίζουν το έργο ότι στην μελέτη κατασκευής δεν έχει προβλεφθεί καν σεισμός στην ξηρά παρά μόνο στη θάλασσα; (επισήμανση του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα στη σχετική ημερίδα τον Απρίλιο στο Αρκαλοχώρι).
Πόσο μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουν όταν σεισμολόγοι λένε ότι είχαν προειδοποιήσει την εταιρία για τους κινδύνους από τους σεισμούς αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη; (Ακης Τσελέντης στην ίδια ημερίδα και σε δηλώσεις του στον Τύπο).
Και επιτέλους πόσο απαθείς μπορεί να μένουν όσοι υπερασπίζονται τυφλά το έργο μπροστά στη χθεσινή δραματική αναφορά του κ. Λέκκα σε συνέντευξή του ότι «ο διάδρομος προσγείωσης κατασκευάστηκε πάνω σε ρήγμα, που φαίνεται πως έχει ενεργοποιηθεί, καθώς οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν ακριβώς πάνω σε αυτό το ρήγμα»;
Πόσες φορές πρέπει να επισημάνουν οι ειδικοί ότι χρειάζονται εκτεταμένες γεωλογικές έρευνες στην περιοχή πριν ξεκινήσει ένα τόσο μεγάλο έργο, ότι ο αντισεισμικός σχεδιασμός του είναι ανύπαρκτος και ότι προφανώς το έργο θα είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών;
Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας εκθέτει εδώ και χρόνια την τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που θα φέρει το αεροδρόμιο όχι μόνο στην Πεδιάδα αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Το τεράστιο κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Ηρακλείου αλλά και την ολοκληρωτική καταστροφή του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας, ειδικά σε περίοδο που η επισιτιστική κρίση μας χτυπά την πόρτα.
Μετά τους σεισμούς είναι πλέον προφανές πως ο κίνδυνος αφορά και την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν το έργο.
Το Ηράκλειο έχει αεροδρόμιο, δίπλα στη θάλασσα, που μπορεί να επεκταθεί με ασφάλεια και με δραστική μείωση του θορύβου. Την Πεδιάδα την καταστρέφουν για να εκμεταλλευτούν οικονομικά συμφέροντα το παραθαλάσσιο φιλέτο του Ηρακλείου που ακόμα και να φύγει το «Νίκος Καζαντζάκης» δεν πρόκειται ποτέ να αποδοθεί στους κατοίκους".