"Κληρώνει" για τον δάκο
Κομβικής σημασίας είναι η περίοδος που διανύουμε για τη φετινή ελαιοπαραγωγή στον Δήμο Βιάννου, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα δεν βοήθησαν τους παραγωγούς στη "μάχη" κατά του δάκου ενώ οι ψεκασμοί της Περιφέρειας Κρήτης που ξεκίνησαν χθες και πάλι σε συνδυασμό με τους ψεκασμούς που πραγματοποιεί ξεχωριστά με δική του 'πατέντα' ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τους πληθυσμούς
Η αλήθεια είναι ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στις βόρειες περιοχές της Κρήτης ενώ στα νότια ευτυχώς η ζέστη έκανε τη "δουλειά" της.
Ήδη, στη συλλογή που έγινε τελευταία, οι δακοπληθυσμοί ήταν λιγότεροι κι ευχή όλων είναι αυτή η φθίνουσα πορεία να συνεχιστεί με τη βοήθεια και του νέου φαρμάκου που έβαλε στη διαδικασία η Περιφέρεια.
Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυτοπροστασίας του ΣΕΔΗΚ, επισημάνθηκε ότι:
- Η εμφάνιση υψηλών δακοπληθυσμών μετά τη διενέργεια της 1ης και 2ης γενικής διαβροχής υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικών αιτίων που δεν επέτρεψαν την επιθυμητή αποτελεσματικότητά τους. Τα αιτία αυτά πρέπει να αναζητηθούν και να προσδιοριστούν με αντικειμενικότητα για συναγωγή ορθών συμπερασμάτων στο μέλλον.
- Στη φάση αυτή προέχει η εξεύρεση τρόπων και μέσων για άμεση εξουδετέρωση της απειλητικής εφόδου του εντόμου και η διάσωση της ελαιοπαραγωγής. Η συνιστώμενη εγρήγορση των παραγωγών είναι ανέφικτη για την πλειονότητα των παραγωγών, με δεδομένη την αριθμητική ανεπάρκεια, την ηλικιακή αδυναμία, αλλά και την απουσία πολλών από αυτούς από τα χωριά τους.
- Η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης πρέπει να βασιστεί σε σχεδιασμό με βάση τις δυνατότητες του συστήματος της συλλογικής δακοκτονίας, αλλά και συμπληρωματικές ενισχύσεις από το υπουργείο και την περιφέρεια. Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις:
-Επισήμανση των περιοχών με δακοπροσβολές και αντιμετώπισή τους με ψεκασμούς κάλυψης με χρήση επιτρεπόμενων διασυστηματικών εντομοκτόνων.
-Έλεγχο των υφιστάμενων πληθυσμών τέλειου εντόμου με αλλεπάλληλους συχνούς δολωματικούς ψεκασμούς με αποτελεσματικό φάρμακο. Το διάστημα των 21 ημερών μεταξύ ψεκασμών που αναφέρεται στην απόφαση κυκλοφορίας και στις ετικέτες φαρμάκων πρέπει να επανεξεταστεί.
- Η μονιμότερη επίλυση του προβλήματος της αποτελεσματικότητας της συλλογικής δακοκτονίας πρέπει να επιδιωχθεί με τη ριζική αναδιοργάνωσή της, η οποία πρέπει να σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις καιρούς επίσημες προτάσεις φορέων και ιδιαίτερα πρόσφατα υπομνήματα που αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ.
«Απογοητευτικά μικρή» χαρακτήρισε, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, τη «δεξαμενή» των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών ενάντια στον δάκο, με συνέπεια να μην διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των δολωματικών πληθυσμών ενάντια στους δακοπληθυσμούς και για αυτό είχαμε και νέο φάρμακο στον αγώνα κατά των δακοπληθυσμών.