"Κακάο"... γλυκό ψυγείου
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Οι συνταγές για γλυκά ψυγείου πάνε κι έρχονται κανά μήνα τώρα
Πιάσαν οι ζέστες και οι πάντες αναζητούν γλυκά με δροσερές κρέμες, που συνδέονται με άνοιγμα ψυγείου μετά τα μεσάνυχτα, ώρα που επιστρέφεις από ψαροταβέρνα, πρωινή συνοδεία του καφέ στην αυλή κάτω από την φορτωμένη κληματαριά ή «θεραπεία» της υπογλυκαιμίας που εμφανίζεται μετά τη θερινή καθημερινή σιέστα.
«Μαμαδίστικα» γλυκά, τα λένε οι πιο πολλοί. Και, ναι! Δεν έχει υπάρξει μαμά που να μην έχει επιχειρήσει να κάνει ένα τέτοιο γλυκό. Είτε «το ’χε» με τη ζαχαροπλαστική είτε δεν «το ’χε», είτε διέθετε τεχνικά μέσα είτε όχι, είτε είχε οικονομική άνεση είτε δεν είχε.
Καλοκαίρι χωρίς γλυκό ψυγείου δεν υπάρχει!
Το «γλυκάκι» της σημερινής συνταγής είναι ένα δροσερό γλυκό ψυγείου που διαφέρει από τα περισσότερο γνωστά μας, σ’ ένα βασικό σημείο: Για την παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται μπισκότα, όπως συνηθίζεται, αλλά μια απλή κι εύκολη βάση που θυμίζει παντεσπάνι.
Μη σας φοβίσει, γίνεται στο λεπτό και δίνει στο γλυκό μια πιο «πλήρη» και πιο «επίσημη», θα λέγαμε, διάσταση.
Η όλη παρασκευή έχει τρείς διαφορετικές στρώσεις και μια επικάλυψη-γαρνιτούρα.
- 1) ΥΛΙΚΑ και ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΗΣ
(πρώτη στρώση)
- Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο παντεσπάνι που γίνεται από:
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι κακάο
- 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 4 αυγά
- 1 κουταλιά σούπας μπαίκιν-πάουντερ
- 1 ποτήρι γκαζόζα
- Χτυπάμε καλά με το μίξερ (ή και στο μούλτι) τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και μετά προσθέτουμε τα στερεά υλικά αναμιγνύοντας απαλά.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαστάσεων 30Χ40 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου για 20 λεπτά (η δοκιμή για το ψήσιμο γίνεται όπως στο κέικ)
Μόλις το παντεσπάνι βγει από τον φούρνο, έτσι όπως είναι καυτό το περιχύνουμε με ένα ποτήρι γκαζόζα.
- 2) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ
(λευκή κρέμα)
- 1 και 1/2 λίτρο γάλα
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι νισεστέ
- 2 συσκευασίες άρωμα βανίλιας
Η κρέμα γίνεται με τον γνωστό, στους περισσότερους, τρόπο που παρασκευάζονται οι κρέμες με άνθος αραβοσίτου. Η διαφορά είναι μόνο στο ότι, εδώ, προτιμούμε τη χρήση νισεστέ διότι δίνει μια πιο απαλή και πιο βελούδινη υφή.
Σε κάθε περίπτωση χωρίζουμε το γάλα σε δύο μέρη. Το ένα μέρος ανακατεμένο με τη ζάχαρη και τις βανίλιες τοποθετείται σε εστία για να βράσει ενώ το δεύτερο ανακατεύεται με το νισεστέ. Το διάλυμα με το νισεστέ προστίθεται στο καυτό γάλα μόλις εκείνο αρχίζει να βράζει και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει (σημάδι πηξίματος είναι η εμφάνιση φουσκάλων).
Δεν περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα. Έτσι καθώς είναι καυτή τοποθετείται πάνω στο ,ακόμα χλιαρό, παντεσπάνι.
3) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΡΩΣΗ
- (κρέμα κακάου)
- 2 ποτήρια (νερού) γάλα
- 1 ποτήρι (νερού) ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι (νερού) κακάο
- 2 κοφτές κουταλιές νισεστέ
- 2 γεμάτες κουταλιές μαργαρίνη (είτε σε κοινή μορφή είτε soft)
- Για την παρασκευή ακολουθείται διαδικασία ίδια με εκείνη της λευκής κρέμας.
- Τοποθετούμε την κρέμα κακάο πάνω από την λευκή κρέμα χωρίς να περιμένουμε να κρυώσει.
Εδώ ολοκληρώνεται η βασική συνταγή.
Μένει τώρα η επικάλυψη-γαρνιτούρα την οποία θα επιλέξετε.
Εμείς θα σας δώσουμε τρεις προτάσεις επικάλυψης
Η 1η, η πιο απλή, είναι πασπάλισμα με τρίμματα πλάκας λευκής σοκολάτας ή για ακόμη καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, πασπάλισμα με μπιλίτσες λευκής σοκολάτας που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο (super markets).
Η 2η είναι από μια σως καραμέλας. (1 ποτήρι λιωμένη καστανή ζάχαρη σε μια κουταλιά μαργαρίνης και ανακατεμένη με 200 ml κρέμα γάλακτος. Βράσιμο για 1 λεπτό).
Η 3η είναι από 100 γρ. λευκή σοκολάτα, λιωμένη μέσα σε 3 κουταλιές μαργαρίνης, που ανακατεύονται με μια κουταλιά κακάο και στη συνέχεια όλο το μίγμα κτυπιέται για λίγο με μίξερ ή στο μούλτι.
Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και το τοποθετούμε στη συντήρηση του ψυγείου.
Μπορούμε να το κόψουμε σε 3-4 ώρες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Πρόκειται για ένα εύκολο και ιδιαίτερο γλυκό, μιας και το άρωμα από το κακάο του δίνει «προσωπικότητα». Ο χρόνος παρασκευής του δεν ξεπερνά συνολικά τη μια ώρα. Αρκεί να συντονίσετε τις ενέργειές σας, π.χ. την ώρα που ψήνεται το παντεσπάνι να ετοιμάζετε τις κρέμες
2) Παρά τη χρήση αρκετού κακάο το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ελαφρύ. Ίσως επειδή χρησιμοποιούμε ελάχιστο βούτυρο
3) Και οι δύο κρέμες όταν κρυώσουν στο ψυγείο δίνουν μια έντονη αίσθηση δροσιάς, περισσότερο από εκείνη που μας δίνουν οι κρέμες τύπου σαντιγί ή κρεμ-πατισερί. Αυτό είναι και το ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των «μαμαδίστικων» γλυκών ψυγείου.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτών των γλυκών είναι η χρήση μπισκότων αλλά εδώ, αντί αυτών, έχουμε ένα ζουμερό και μυρωδάτο παντεσπάνι χωρίς ίχνος συντηρητικού και χωρίς καμιά πιθανότητα «λασπώματος».