"Φωτιά" οι τιμές των καυσίμων

Σε κλοιό ανατιμήσεων έχει εισέλθει πλέον το σύνολο της οικονομίας καθώς, μετά την πίεση στα κόστη κατασκευών και μεταποίησης, πλέον άρχισαν να γίνονται περισσότερο εμφανείς και οι αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, ενώ ήδη άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια
Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των υγρών καυσίμων στο Δήμο Βιάννου ενώ το επόμενο διάστημα, αναμένονται νέες ανατιμήσεις που, φυσικά, θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.
Διανύουμε λίγους μήνες μετά την επαναφορά της κοινωνίας στην ... κανονικότητα, μετά δηλαδή, από το πολύμηνο λοκντάουν, οπότε οι μετακινήσεις ήταν σαφώς πιο περιορισμένες, σε σύγκριση με πριν. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης επικρατεί στην αγορά των καυσίμων, ως γνωστόν.
Τότε λοιπόν, οι τιμές έπεσαν σε μεγάλο βαθμό. Μετά επιστρέψαμε στην κανονικότητα και άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν... Και στη φάση που βρισκόμαστε, με το σύστημα "ασανσέρ", σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, έχουμε σκαμπανεβάσματα.
Πολλές είναι όμως οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών στο viannitika.gr για σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές.
Εμείς απευθυνθήκαμε στους ειδικούς...
Ο βενζινοπώλης κ. Σταύρος Χαϊδεράκης που διατηρεί πρατήριο υγρών καυσίμων στην Άνω Βιάννο, ανέφερε ότι η τιμή της αμόλυβδης φθάνει το 1,80 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης το 1,46 ευρώ το λίτρο...
Ο ίδιος εξήγησε ότι το κέρδος του είναι σχεδόν ανύπαρκτο καθώς είναι πολύ υψηλό το κόστος για τον κλάδο. Μάλιστα, δεν έκρυψε την αγωνία του για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα ενώ διαμαρτυρήθηκε όπως είπε για την απόκλιση των τιμών μεταξύ των δύο γειτονικών Δήμων Βιάννου και Μινώα Πεδιάδας.
"Δεχόμαστε διαμαρτυρίες ότι πουλάμε ακριβότερα από το Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα. Δεν ευθυνόμαστε όμως εμείς για αυτό. Αγοράζουμε ακριβά", τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο ο πρατηριούχος, κ. Μανώλη Ψαρολογάκης από την περιοχή του Χόνδρου μίλησε στο viannitika.gr και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή της αμόλυβδης φθάνει το 1,83 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης το 1,46 ευρώ το λίτρο, αντίστοιχα.
Και ο κ. Ψαρολογάκης εξήγησε ότι το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους ίδιους τους πρατηριούχους, γι' αυτό και είναι υψηλότερη η τιμή.
Έρχεται δύσκολος χειμώνας
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν πολύ δύσκολοι για τα νοικοκυριά.
Η επικείμενη αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος μαζί με την ετήσια αύξηση 72%, που είχαν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται να τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο οποίος παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και το αυξημένο κόστος στα καύσιμα με τη μέση τιμή της βενζίνης να εμφανίζει αύξηση από πέρυσι της τάξεως του 16,8% και του πετρελαίου κίνησης 20,25%.