Πρώτο και... καλύτερο;

Το έντονο πράσινο χρώμα του, η πικάντικη και ευχάριστα πικρή γεύση του και το πλήθος των ποιοτικών χαρακτηριστικών του το καθιστούν ιδανική επιλογή για το γιορτινό και όχι μόνο τραπέζι. Ο λόγος για το αγουρέλαιο που αξίζει να το γνωρίσουμε.
Το αγουρέλαιο ανήκει στην κατηγορία των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Η διαφορά του από τα υπόλοιπα είναι ότι αποτελεί το «πρώτο» λάδι που παράγεται. Το λάδι που βγαίνει από τον άγουρο ελαιόκαρπο, τον πράσινο, ήτοι αυτόν που δεν έχει προλάβει ακόμα να ωριμάσει. Οι πιο φρέσκιες και γερές ελιές, αγουροπράσινες, συλλέγονται, χωρίς να χτυπηθούν για να πέσουν από το δέντρο, γύρω στα μέσα Οκτώβρη.
Το περιορισμένο διάστημα συλλογής των ελιών και οι μικρές ποσότητες παραγωγής είναι και ο λόγος που το αγουρέλαιο κυκλοφορεί σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά. Οπως και τα υπόλοιπα συσκευασμένα ελαιόλαδα, έχει κι αυτό ημερομηνία λήξης και μάλιστα πιο σύντομη.
Διατροφικά, το αγουρέλαιο έχει μεγάλη βιολογική αξία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες «επιθέσεις».
Τι χαρακτηριστικά έχει το αγουρέλαιο και πώς το ξεχωρίζουμε;
Δεν θα δυσκολευτούμε να διακρίνουμε το αγουρέλαιο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα, καθώς ξεχωρίζει από το έντονο λαμπερό πράσινο χρώμα του που οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης του άγουρου καρπού της ελιάς. Το αγουρέλαιο διαθέτει χαρακτηριστική έντονα πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα που θυμίζει φρεσκοκομμένη άγουρη ελιά. Αυτή η πικράδα που «καίει» τον ουρανίσκο, το κάνει ξεχωριστό και ταυτόχρονα όχι ευχάριστο σε όλους. Αξίζει να σημειώσουμε πως το αγουρέλαιο διατηρεί τις μοναδικές ιδιότητές του για ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Ακόμα κι αν διατηρηθεί στις πιο κατάλληλες συνθήκες, μετά τον Μάρτιο το αγουρέλαιο σταδιακά χάνει βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το έντονο χρώμα και την πικρή φρουτώδη γεύση του.
Γιατί το αγουρέλαιο έχει υψηλή τιμή;
Το αγουρέλαιο, όπως και το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Το αγουρέλαιο όμως χαρακτηριζεται από υψηλότερη περιεκτικότητα στην ελαιασίνη και στην ελαιοκανθάλη από το συμβατικό ελαιόλαδο, δύο ουσίες με έντονη φαρμακευτική δράση, καθώς διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Από εμπορική σκοπιά, το αγουρέλαιο γίνεται ανάρπαστο στις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας και έχει σε αρκετές περιπτώσεις διπλάσια τιμή από το συμβατικό ελαιόλαδο. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η πρώιμη συγκομιδή και η εξαγωγή του ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σημαντικά μικρότερης ποσότητας ελαιολάδου από τους παραγωγούς και την αύξηση αναλογικά της τιμής του αγουρέλαιου.
Κι ένα μυστικό για τη συγκομιδή αγουρέλαιου
Για τους παραγωγούς ελαιολάδου, η πρώιμη συγκομιδή για την εξαγωγή του αγουρέλαιου είναι αρκετά ωφέλιμη για την καλλιέργεια της ελιάς, καθώς βοηθά στη μείωση της έντασης της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή του φαινομένου κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης καρποφορίας. Επίσης, η πρώιμη συγκομιδή της ελιάς είναι ευεργετική για τον παραγωγό, καθώς ο ελαιόκαρπος έχει μειωμένη προσβολή από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου και χαμηλότερη οξύτητα.