Πρώτη προτεραιότητα
Αδιαμφισβήτητα το δάσος της Σύμης είναι από τους πολυτιμότερους "πνεύμονες" πρασίνου που διαθέτει η περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου
Κάθε καλοκαίρι για το μοναδικό πεικοδάσος καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να προστατευθεί και να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού!
Το δάσος της Σύμης είναι πολύτιμο. Αυτό το ξέρουν οι πάντες.
Τι έχει γίνει όμως έως τώρα, εκτός από τον προληπτικό χαρακτήρα των μέτρων που λαμβάνονται; Αρκεί η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εθελοντών για να σωθεί αυτό το απαράμιλλου φυσικού κάλλους δάσος, εάν παραστεί ανάγκη;
Όπως δήλωσε στο Viannitika.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Λεονταράκης, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μία άτυπη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου για το θέμα όπου τονίστηκε η ανάγκη λειτουργίας μιας λιμνοδεξαμενής που θα διασφαλίζει το αυτονόητο!
Ο Περιφερειάρχης, σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, πρότεινε η ίδια η Περιφέρεια να αναλάβει το κόστος για την απαραίτητη αυτή δεξαμενή νερού, ωστόσο, δεν υπήρξε σαφές χρονοδιάγραμμα και όλα δείχνουν ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν την επόμενη χρονιά.
"Δεν προλαβαίνουμε φέτος. Όμως είναι μεγάλη η ανάγκη στην περιοχή και θεωρούμε το έργο αυτό απαραίτητο", επισήμανε ο κ. Λεοντάράκης που συμμετείχε στην άτυπη αυτή συνάντηση κι έχει απόλυτη γνώση του θέματος.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Βιάννου, όπως σημείωσε, και φυσικά με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, η Περιφέρεια Κρήτης έχει τη βούληση να υλοποιήσει το έργο.
Κατά τα άλλα, αξίζει να σημειωθεί ότι για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, το πευκοδάσος της Σύμης είναι πρώτης προτεραιότητας.
Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνολικά για το νομό Ηρακλείου, οι ελλείψεις τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουν μειωθεί δραματικά.
Εκτιμάται ότι η δύναμη της πυροσβεστικής στην περιφερειακή ενότητα είναι λιγότερη κατά... περίπου 25 άτομα, και αυτό έχει φυσικά τη δική του αξία...
Σε ό,τι αφορά τέλος, στο επίσης σοβαρό θέμα των απαγορεύσεων που ίσχυσαν και πέρυσι για την παραμονή των μελισσοκόμων στο δάσος της Σύμης, αλλά και άλλες δασικές περιοχές της χώρας, ο κ. Λεονταράκης σημείωσε ότι η παρουσία των μελισσοκόμων είναι απαραίτητη στα δάση, ειδικά στα πευκοδάση, και αυτό θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Εάν και τι θα ισχύσει τελικά...