Πρόωρη συγκομιδή και αγουρέλαια
Τα μειονεκτήματα της πρόωρης συγκομιδής
Επαναλήφθηκε και φέτος η συγκομιδή από τα μέσα-τέλη Οκτωβρίου για αγουρέλαια με τα αποτελέσματα να επαληθεύσουν, δυστυχώς, τις προβλέψεις και συστάσεις του ΣΕΔΗΚ για περίσκεψη και προεξασφάλιση τιμών πριν τη συγκομιδή.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις των υπηρεσιών φέτος, αντίθετα από πέρυσι, συνέπεσαν με αυτές του ΣΕΔΗΚ, συνιστώντας όχι βιασύνη, κάποιοι παραγωγοί προχώρησαν πολύ νωρίς στη συγκομιδή για παραγωγή αγουρελαίων και φυσικά πληρώθηκαν σε καλές τιμές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην Δ/ντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ, κ. Νίκο Μιχελάκη, διαπιστώνεται ότι η πρόωρη συγκομιδή έχει αρκετούς κινδύνους και σοβαρές πιθανότητες αποτυχίας.
Και αυτό γιατί στην πράξη εκτός του ότι αποδίδει περίπου το μισό μονό ελαιόλαδο (12-14%) από ότι η κανονική συγκομιδή ( 23-25%), περικλείει και τον κίνδυνο της παραγωγής αγουρελαίων με γεύση ξύλου ή πυρήνα οπότε αυτά κρίνονται οργανοληπτικά ακατάλληλα.
Και ο κίνδυνος αυτός είναι προφανής αφού όταν ο ελαιόκαρπος συγκομίζεται νωρίς και ιδίως «άβροχος», όπως λένε οι παραγωγοί, η σχέση σάρκας –πυρήνα είναι χαμηλή και η γεύση του πυρήνα κυριαρχεί προσδίδοντας γεύση ξύλου στο λάδι.
Εκτός, όμως, από τους κινδύνους αυτούς, υπάρχει και το φυσικό μειονέκτημα των αγουρελαίων να χάνουν την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση τους πολύ σύντομα ακόμα και μέσα στις φιάλες.
Έτσι εκτός από τους παραγωγούς κινδυνεύουν και όσοι εμπορεύονται το προϊόν, όπως τονίζει.