Πρόταση για τα μνημειακά ελαιόδεντρα στο Δήμο Βιάννου
Πρόταση σε συζήτηση που αφορούσε τα προβλήματα απο τον δάκο και το μελλον της ελαιοπαραγωγής στον Δήμο Βιάννου, κατέθεσε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Άνεμος Ελπίδας", Μπάμπης Κονδυλάκης.
Η παρακάτω πρόταση του, αφορά στη σήμανση και καταγραφή, την προστασία και την ανάδειξη μνημειακών ελαιoδέντρων στο Δήμο Βιάννου:
Με την βοήθεια των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, δημοτικών συμβούλων, ομάδων παραγωγών αλλά και απλών πολιτών επιβάλλεται ο Δήμος Βιάννου και σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ να προβεί στην σήμανση και καταγραφή, μνημειακών και αρχαίων ελαιοδέντρων τα οποία είμαι σιγουρος πως υπάρχουν στην επικράτεια του Δήμου Βιάννου.
Αυτό θα βοηθούσε αρχικά στην προστασία τους καθώς πολλά απο αυτά κινδυνεύουν πολλές φορές να γίνουν καυσόξυλλα, ενώ σε δεύτερη φάση στα πλάισια της ανάπτυξης του ελαιοτουρισμού, στην προβολή και την ανάδειξη τους ως αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής και πολιτιστικής μας κληρονομίας καθώς Βιάννος και ελαιόλαδο είναι έννοιες ταυτόσημες εδώ και χιλίαδες χρόνια.
Επίσης μετά την καταγραφή και αφού θα γνωρίζουμε τον αριθμό των ελαιοδέντρων θα είχαμε την δυνατότητα και αν ο αριθμός αυτός ήταν ικανός, να επιλέξουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο προϊόν. Το προϊόν αυτό θα μπορούσε να είναι είτε βιολογικές βρώσιμες ελίες είτε μια νέα ποιοτική κατηγορία Premium ελαιολάδου απο την περιοχή μας, που να αφορά ελαιόλαδο παραγόμενο αποκλειστικά και μόνο απο αρχαία και μνημειακά ελαιόδεντρα.
Αν και η ποσότητα του συγκεκριμένου ελαιολάδου όπως εκτιμώ δεν θα είναι μεγάλη τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και την κοινωνία μας, καθώς εκτός απο την σωτηρία των αρχαίων ελαιοδέντρων θα ενισχυθεί η φήμη και η αναγνωρισιμότητα του Βιαννίτικου ελαιολάδου τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων μας γενικότερα!
Φωτογραφία: Μανώλης Σπανάκης