Προκλήσεις και προοπτικές
Επαφές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναζήτηση απαντήσεων
Τρόπους ώστε με βάση όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ, οι τοπικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί να καταφέρουν να τύχουν οικονομικής στήριξης, και μάλιστα γενναίας, αναζητούν σε τοπικό επίπεδο οι επικεφαλής των Ομάδων Παραγωγών.
Μοναδικό πρόβλημα που προκαλεί εύλογη αγωνία είναι ο πολύ υψηλός τζίρος που μπαίνει ως προϋπόθεση για να γίνει μία επένδυση από έναν συνεταιρισμό. τζίρος που αποδεικνύεται απαγορευτικός για τους μικρούς συνεταιρισμούς όπως είναι αυτοί στον Δήμο Βιάννου.
Ως γνωστόν, ο οικονομικός ρόλος των συνεταιρισμών είναι να προσφέρουν μέσω της συνεργασίας μεταξύ των μελών τους, τις αναγκαίες οικονομίες κλίμακας και συνέργειες που απαιτούνται για την αποδοτικότητα των επιχειρηματικών λειτουργιών και τις επενδύσεις που προωθούνται..
Ωστόσο, η χάραξη και υποστήριξη επιχειρηματικής στρατηγικής για κάθε είδους επιχείρηση, όπως και για έναν Αγροτικό Συνεταιρισμό, βασίζεται στην επιλογή της κύριας κατεύθυνσης και τοποθέτησης στην αγορά μεταξύ των ανταγωνιστών στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.
Ωστόσο, η περιορισμένη "μερίδα" των μικρών συνεταιρισμών, μοιραία, προκαλεί προβλήματα καθώς αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη τους και τις όποιες επενδύσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γ. Περογιαννάκης μετέβη χθες στην Αθήνα και είχε επαφές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αυτό που ξεκαθάρισε είναι ότι με βάση αυτούς τους τζίρους, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Με την ελπίδα, να "πέσει" το πολύ υψηλό αυτό ποσό που μπαίνει ως "ταβάνι", όλοι αναμένουν τα νεότερα.
Σε δεύτερη φάση, φυσικά από τη νέα χρονιά, θα πρέπει να γίνουν νέες συνελεύσεις στον Συνεταιρισμό της Εμπάρου αλλά, εφόσον αυτό είναι εφικτό, και σε Συκολόγο και Βιάννο όπου λειτουργούν Ομάδες Παραγωγών και να γίνουν νέες εγγραφές μελών. Και μάλιστα με μεγάλες εκτάσεις...
Και πάλι, όμως, βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η όποια επένδυση - με βάση όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ - είναι ο τζίρος να πέσει με κάποιον τρόπο.
Η νέα ΚΑΠ, μέσω κυρίως του δεύτερου πυλώνα, προσφέρει πλέον περισσότερα εργαλεία και δυνατότητες χρηματοδότησης σε συνεταιρισμούς και σε άλλες συλλογικές μορφές δράσης.
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν ζωτικές προκλήσεις, αφού αφ’ ενός διαβλέπουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη διεθνή αγορά αλλά αντιμετωπίζουν κι ένα εξαιρετικά περιοριστικό περιβάλλον πρόσβασης σε χρηματοδότηση με πολλά προβλήματα λόγω της έλλειψης ρευστότητας.