Πρεμιέρα με εξαιρετικές εκδηλώσεις
Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τους σφαγιασμούς και τις δολοφονίες 461 αμάχων στα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας και χθες, Παρασκευή ξεκίνησαν οι πολυήμερες εκδηλώσεις Μνήμης και Δικαιοσύνης
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Βιάννου, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών. Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πορεία Ειρήνης και Μνήμης, από τον Αμιρά έως τους ομαδικούς τάφους στη θέση «Αμπέλια», στην οποία πήραν μέρος αρκετοί φίλοι της Ειρήνης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο πρώην και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Παπαδήμας, ο Σπαρταθλητής γιατρός κ. Στέργιος Αράπογλου, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων.
Αμέσως μετά στην πλατεία του Αμιρά, οι δάσκαλοι κ.κ. Γιώργος Καλογεράκης και Γιάννης Διακάκης παρουσίασαν την εξαιρετική εικαστική προσπάθεια των μαθητών Δημοτικών Σχολείων που ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο το Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Στη συνέχεια βραβεύτηκαν ο Μαέστρος της Δημοτικής Χορωδίας Βιάννου κ. Ορέστης Κουσαθανάς, όπως και η Χορωδία Βιάννου για την προσφορά τους στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής. Την τιμητική πλακέτα στον κ. Κουσαθανά επέδωσε ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ενώ στην Χορωδία Βιάννου την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο πρώην Δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης.
Βραβεύτηκε επίσης ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης-γιατρός του ΕΣΥ, Στέργιος Αράπογλου για την προσφορά του στον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη! Την τιμητική πλακέτα επέδωσαν η κ. Δέσποινα Ηλιαδάκη πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Δαμάστας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου κ. Αριστομένης Α. Συγγελάκης.
Τέλος, βραβεύτηκε ο Δημοσιογράφος κ. Μανώλης Σπανάκης για την προσφορά του στην ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Δημοσιογράφος κ. Κώστας Βασιλάκης, ο οποίος είπε τα ακόλουθα:
«Ο Μανώλης Σπανάκης είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, με όλα κεφαλαία, που τιμά αυτό το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Κάποιοι εξακολουθούμε να το θεωρούμε λειτούργημα και έτσι να το αντιμετωπίζουμε. Ο Μανώλης έχει αναδείξει με πολύ σημαντική και έντιμη δουλειά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, όμως έχει αναδείξει τον πολιτισμό, τα προβλήματα, τις ανάγκες, την κοινωνική ζωή, τις ομορφιές αυτού του τόπου. Με εντιμότητα, σεβασμό και σοβαρότητα. Γι’ αυτό έχει γίνει αποδεκτός από το κοινό. Μην νομίζετε ότι είναι εύκολο να βγάζεις μια τοπική εφημερίδα, την «Ηχώ της Βιάννου», για χρόνια και τώρα να συντηρείς ένα ιστότοπο, το viannitika.gr. Αυτό δεν έχει συμβεί, σε τέτοια διάρκεια σε καμιά περιοχή της Κρήτης και της Ελλάδας.
Ο Μανώλης δεν έχει παραβεί ποτέ τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ακολουθεί με σεβασμό τις βασικές αρχές της. Και επειδή ζούμε σε μια περίοδο που πολλά λέγονται και γράφονται για τους δημοσιογράφους, άλλα δικαίως και άλλα αδίκως, να σας πω για τρία πολύ επίκαιρα, για τις μέρες μας, μαθήματα δημοσιογραφίας που παρέδιδε ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο φιλόσοφος δημοσιογράφος και εμβληματικός διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».
ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ Οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να είναι οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα – κλειδιά στις εξελίξεις και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος. Δεν είναι η δουλειά τους να δημιουργούν τα γεγονότα, αλλά να καταγράφουν τα γεγονότα. Όταν τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, με τους δημοσιογράφους να στρέφουν πάνω τους, τους προβολείς, να επιτίθενται, να καταγγέλλουν, να εξηγούν και να απολογούνται, τότε έχει χάσει η δημοσιογραφία, που αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει η κοινωνία. Ποιος έχει κερδίσει; Η πολιτική εξουσία που βρίσκει δρόμο διαφυγής καθώς με ευκολία μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και να υποδείξει ως φαύλους, παραμυθάδες και αργυρώνητους αυτούς που η δουλειά τους είναι μόνο να πληροφορούν.
ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ Η σχέση του δημοσιογράφου με τον πολιτικό, τον μεγάλο επιχειρηματία και τον τραπεζίτη, αυτούς δηλαδή που αποκαλούμε πηγές της ενημέρωσης, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά του λόφου και εάν βρεθούν, τότε οι δημοσιογράφοι έχουν προδώσει τους αναγνώστες, τους τηλεθεατές τους και τους ακροατές τους. Ο δημοσιογράφος με τον πολιτικό και τον οικονομικό παράγοντα δεν μπορεί να είναι «κολλητοί». Οι σχέσεις τους πρέπει να είναι, κοινωνικά, ευπρεπείας και οι αποστάσεις ασφαλείας να τηρούνται συστηματικά και συνειδητά. Όσες φορές ο κανόνας παραβιάζεται, χάνουν οι πολίτες καθώς γίνονται θεατές ενός στημένου παιχνιδιού.
ΜΑΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής ούτε διαχειριστής στην επίλυση διαφορών των προσώπων της εξουσίας. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να είναι διακινητής, «βαποράκι» δηλαδή, των πληροφοριών που συγκεντρώνει στο ρεπορτάζ. Διότι τότε υποκρύπτει από τους πολίτες όσα γνωρίζει και δίνει την ευκαιρία για κουκουλώματα στους παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Το δρόμο αυτών των τριών μαθημάτων ακολουθήσε και ακολουθεί ο Μανώλης Σπανάκης, και μας κάνει περήφανους».
Η βραδιά έκλεισε με την συναυλία της Μεικτής Δημοτικής Χορωδίας Βιάννου «Στάθης Μάστορας», η οποία, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου κ. Ορέστη Κουσαθανά, ερμήνευσε γνωστά-αγαπημένα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών.
Φωτογραφίες-Βίντεο: Παναγιώτης Σ. Δελλαμάνης