Πορτοκαλόπιτα σε κανταΐφι
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Η παρούσα συνταγή αποτελεί σύνθεση ενός κλασσικού μείγματος πορτοκαλένιου ραβανί με σιροπιαστό γλυκό από φύλλο κανταΐφι κι αυτό την κάνει εκείνο που θα λέγαμε, πραγματική…. υπερπαραγωγή!
Κοντεύει να τελειώσει ο χειμώνας, οι πορτοκαλιές άδειασαν, στα μαγαζιά η τιμή των πορτοκαλιών έχει πάρει την… ανιούσα και κάποιοι/ες από μας, μια πορτοκαλόπιτα δεν έφτιαξαν. Για δαύτους, σαν αποζημίωση, υπάρχει συνταγή εύκολη κι εξαιρετική που όμως, δεν μοιάζει με τις άλλες τις πολύ γνωστές.
Στο site viannitika.gr και στη στήλη μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής, έχει παλιότερα δημοσιευθεί μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα, συνταγή εναλλακτικής πορτοκαλόπιτας, που με την ονομασία «Πορτοκαλότουρτα», έχει τύχει καλής υποδοχής από τους αναγνώστες μας και που θα την βρείτε εδώ. Βέβαια σε εκείνη τη συνταγή έχουμε χρήση λευκής κρέμας και συνολικά μια «καθαρή» δομή τούρτας.
Όσοι/ες αγαπάτε τις πορτοκαλόπιτες θα έχετε γευθεί την πιο διαδεδομένη μορφή πορτοκαλόπιτας, εκείνη που περιέχει κομμάτια φύλλου κρούστας στο «σώμα» της.
Υπάρχει μια άποψη, την οποία ασπαζόμαστε, που υποστηρίζει ότι αυτή η πρόσμιξη φύλλου, συνήθως δίνει μια, όχι ευχάριστη-ζυμένια μυρουδιά στο γλυκό και η αλήθεια είναι πως, σε πολύ λίγες εκτελέσεις της συγκεκριμένης συνταγής, με τρυκ που οι παρασκευαστές της γνωρίζουν, καταφέρνουν να μην μυρίζει ζύμη, αλλά εκείνο που «δικαιούται» δηλαδή ένα έντονο άρωμα πορτοκαλιού.
(Για τα τρικ αυτά θα μιλήσουμε μια άλλη φορά).
Η παρούσα συνταγή αποτελεί σύνθεση ενός κλασσικού μείγματος πορτοκαλένιου ραβανί με σιροπιαστό γλυκό από φύλλο κανταΐφι κι αυτό την κάνει εκείνο που θα λέγαμε, πραγματική…. υπερπαραγωγή!
Αυτό που πραγματικά μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι το ότι στην πορτοκαλόπιτα αυτή, παρά την παρουσία ζυμένιας παρασκευής, (φύλλο κανταΐφι), τα κύρια χαρακτηριστικά της που επιβάλλονται και θα απολαύσετε, είναι το έντονο άρωμα πορτοκαλιού αφού χρησιμοποιούνται ολόκληρα πορτοκάλια αλλά και η παρουσία μιας μαλακής «μελωμένης» σιροπιαστής στρώσης ανάμεσα στις τραγανές στρώσεις ενός σωστά ψημένου και σιροπιασμένου κανταϊφιού.
Βρίσκει δε την «αποθέωση» της αν σερβιριστεί με παγωτό καϊμάκι.
Ας δούμε λοιπόν τις λεπτομέρειες της συνταγής μας, που δικαιώνει απόλυτα το δεύτερο συνθετικό της, δηλαδή της «πίτας», μιας και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως, ο όρος «πίτα» αναφέρεται περισσότερο σε παρασκευές με φύλλο πάνω, φύλλο κάτω και ανάμεσά τους μια στρώση από το κυρίαρχο υλικό.
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο καταψυγμένο κανταΐφι (ή 500γρ. φρέσκο)
- 1 ποτήρι (νερού) καλό σπορέλαιο
- 3μέτρια πορτοκάλια (ή 4 πολύ μικρά)
- 1/3 ποτηριού (νερού) σιμιγδάλι χοντρό
- 1/3 ποτηριού (ν) σιμιγδάλι ψιλό
- 1/3 ποτηριού (ν) αλεύρι γ.ο.χ
- 1 πορτοκαλάδα κουτί με ανθρακικό 330ml
- 4 αυγά
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
- 1 φακελάκι μπαίκιν πάουντερ
…Και για το σιρόπι
- 4 ποτήρια (ν) ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- Το ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- Το χυμό ενός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα δύο σιμιγδάλια σε μια λεκάνη και τα σκεπάζουμε με την πορτοκαλάδα από το κουτάκι.
Πλένουμε πορτοκάλια και κρατάμε το ξύσμα των δύο (2) από αυτά. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βάζουμε να βράσουν για μια ώρα.
Απλώνουμε το κανταΐφι πάνω σε ένα μεγάλο ταψί και το ξαίνουμε για να ξεκολλήσουν οι ίνες του.
Το ραντίζουμε με το μισό σπορέλαιο (1/2 ποτηριού) και το ανακατεύουμε με ελαφριές κινήσεις για να πάει το λάδι παντού.
Το χωρίζουμε σε τέσσερα (4) ίσα μέρη και στρώνουμε τα τρία (3) μέρη στον πάτο του ταψιού μας που το έχουμε κι αυτό λαδώσει.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο στους 150β. και σκεπάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι με μια νοτισμένη πετσέτα ,για να μην ξεραθεί ή το κλείνουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιηθεί .
Κόβουμε τα πορτοκάλια σε κομμάτια (μαζί με την φλούδα τους) και τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Ρίχνουμε τον πολτό των πορτοκαλιών στη λεκάνη με τα σιμιγδάλια που έχουν ήδη «φουσκώσει»
Προσθέτουμε το υπόλοιπο σπορέλαιο και το γιαούρτι και αναμειγνύουμε.
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και τα προσθέτουμε κι αυτά στα άλλα υλικά.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και το προσθέτουμε κι αυτό στα υλικά μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μ’ ένα κουτάλι ή ένα χτυπητήρι.
Τσεκάρουμε αν το κανταΐφι που βρίσκεται στον φούρνο έχει αρχίσει να χρυσίζει και, αν δεν χρειάζεται να μείνει λίγο ακόμη, το βγάζουμε από τον φούρνο και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 175β.
Ρίχνουμε πάνω στο κανταΐφι τον χυλό των υλικών.
Ύστερα παίρνουμε λίγο λίγο το κανταΐφι που είχαμε κρατήσει (δηλαδή το ¼ της ποσότητας) και το απλώνουμε προσεκτικά πάνω στον χυλό προσέχοντας να μη βυθιστεί σε αυτόν.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πολύ.
Όσο το γλυκό είναι στον φούρνο θα ετοιμάσουμε το σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα θα βάλουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και το ξύσμα που έχουμε κρατήσει.
Από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός θα μετρήσουμε 5 λεπτά και θα κατεβάσουμε το σιρόπι από την εστία. Θα φροντίσουμε όμως να διατηρηθεί ζεστό, ώστε, μόλις βγει το ταψί από τον φούρνο να το ρίξουμε ζεστό πάνω στην επιφάνεια του γλυκού με μια κουτάλα.
Διακοσμούμε την πίτα με λεπτές φέτες από γλυκό πορτοκάλι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Τα υλικά της συνταγής αντιστοιχούν σε ορθογώνιο ταψί 30Χ40 ή σε τετράγωνο 35Χ35 ή σε κυκλικό διαμέτρου 40 εκ.
2) Το γλυκό αυτό απαιτεί όχι βούτυρο αλλά λάδι. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας (για να μη μυρίζει) και πάντως, όχι βούτυρο διότι όταν αυτό πήξει δυσχεραίνει την επεξεργασία του κανταϊφιού (εκτός κιαν το χρησιμοποιήσετε διατηρώντας το χλιαρό)
Γενικά επικρατεί η άποψη πως, όλες οι παρασκευές με κανταΐφι, είναι καλό να γίνονται με σπορέλαια κι όχι βούτυρο. Αν θέλουμε να έχουμε μυρουδιά φρέσκου βουτύρου ραντίζουμε λίγο μετά το στήσιμο του γλυκού και επίσης αλείφουμε με αυτό τα τοιχώματα του ταψιού.
3) Το γλυκό θα χρειαστεί στον φούρνο 35-40 λεπτά περίπου. Στη μέση αυτού του χρόνου μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία παρασκευής του σιροπιού ώστε αυτό να είναι ακόμη ζεστό την στιγμή που θα βγει το ταψί από τον φούρνο.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη