Πολύχρωμο μπισκοτένιο γλυκό με ζελέ
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
«Πρώτα χορταίνει το μάτι κι ύστερα το στομάχι», λέγανε οι παλιοί και το πόσο αυτό επαληθεύεται στην εικόνα του γλυκού μας, δεν λέγεται!
Μα γίνεται να μην χορταίνει το μάτι από τα ωραιότερα χρώματα του φάσματος του φωτός «αγκαλιασμένα» από το λευκό της αρχοντιάς και της ισορροπίας;
Πληρότητα!
Και μετά την εικόνα η γεύση! Τα συμπυκνωμένα αρώματα από τα πιο αγαπημένα μας φρούτα, μέσα στην αγκαλιά μιας βανιλένιας κρέμας και μιας αγαπημένης από τα μικράτα μας, μπισκοτένιας γεύσης.
Κι ύστερα η αίσθηση από μαλακές καραμέλες πάνω στη γλώσσα που δεν είναι παρά οι «σταγόνες» ζελέ. Κι ακόμη μια αφρατοσύνη στο σύνολο και μια δροσεράδα, και... και... και…
Ε, πως να μη γίνει αυτό το γλυκό, ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά μας;
Δεν σας παιδεύω άλλο. Προχωρώ στα υλικά.
ΥΛΙΚΑ
- Για τα ζελέ
- 4 φακελάκια των 100 γρ. σκόνη ζελέ φρούτων διαφορετικών χρωμάτων.
- 8 ποτήρια νερό όχι γεμάτα (ένα εκατοστό πριν το χείλος).
- Για την κρέμα
- 3 φακελάκια των 60 γρ. κρέμας βανίλιας στιγμής-άνθος αραβοσίτου
- 2 φακελάκια των 100 γρ. σκόνη σαντιγί
- 5 ποτήρια (νερού) κρύο γάλα
- Ακόμη
- 2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ των 225 γρ.
- Για το μούλιασμα των μπισκότων
- 1/2 ποτηριού (ν) μαρμελάδα της προτίμησής σας
- 1και 1/2 ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε τα ζελέ δώδεκα ώρες πριν τη σύνθεση του γλυκού για να προλάβουν να έχουν πήξει εντελώς.
Ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στα κουτιά τους με μόνη διαφορά την ελαφρώς λιγότερη ποσότητα νερού, διότι σε αντίθεση με το ζελέ που σερβίρεται στα μπολ, εμείς για τη συνταγή μας δεν χρειαζόμαστε ζελέ που «τρέμουν».
Βάζουμε τα ζελέ στο ψυγείο για να πήξουν και κατά προτίμηση τα βάζουμε σε μπολ ορθογώνιας διατομής διότι αυτό μας διευκολύνει στον τεμαχισμό τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους πέντε (5) φακέλους για την κρέμα (3 κρέμα βανίλια στιγμής + 2 σαντιγί) με πέντε (5) ποτήρια γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να πήξουν και να αφρατέψουν πολύ.
Κρατάμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
Βάζουμε την μαρμελάδα σ’ ένα μεγάλο μπολ και την διαλύουμε με κρύο νερό.
Βγάζουμε τα ζελέ από τα μπολ, τα κόβουμε σε οριζόντιες φέτες του ενός εκατοστού (το πολύ), και επαναφέρουμε τις φέτες στο μπολ για να συνεχίσουμε τον τεμαχισμό τους χαράσσοντας παράλληλα κοψίματα και στη συνέχεια κάθετα σε αυτά, πάλι πλάτους ενός (το πολύ) εκατοστού.
Έτσι έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους (ζάρια) κάθε ζελέ.
Ανακατεύουμε τους πολύχρωμους κύβους ζελέ με την κρέμα και την κρατάμε στο ψυγείο για να την χρησιμοποιήσουμε όταν την χρειαστούμε.
Αν πρόκειται να αναποδογυρίσουμε το γλυκό μας κατά το σερβίρισμα, το βάζουμε σε φόρμα που στρώνουμε με διαφανή μεμβράνη. Αν όχι, στρώνουμε το γλυκό μας σε όποιας μορφής φόρμα ή ταψί προτιμάμε.
Βουτάμε λίγα-λίγα,τα μπισκότα στο διάλυμα της μαρμελάδας για ένα (1) λεπτό και τα συγκεντρώνουμε σε ένα δίσκο.
Βάζουμε μια στρώση μπισκότων στον πάτο της φόρμας και καλύπτουμε τα κενά με σπασμένα κομματάκια μπισκότου.
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας πάνω από τα μπισκότα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Καλύπτουμε το γλυκό με μεμβράνη και πιέζουμε με την παλάμη μας για να ενωθούν καλά οι στρώσεις και να ισιώσει η επιφάνεια.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μερικές ώρες και δεν το κόβουμε πριν βεβαιωθούμε ότι έχει «δέσει».
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Όσο πιο μικρούς κόψετε τους κύβους ζελέ τόσο μεγαλύτερη συνοχή θα έχει το γλυκό σας
2) Επειδή η λευκή κρέμα είναι αρκετά γλυκιά, δεν προσθέτουμε ζάχαρη στην παρασκευή των ζελέ.
Το γλυκό μας, όπως όλα τα «καλοκαιρινά» γλυκά, είναι καλό να είναι πιο ελαφρύ και προς τούτο
3) Στην περίπτωση που θέλουμε να αναποδογυρίσουμε το γλυκό μας κατά το σερβίρισμα, ξεκινάμε τις στρώσεις με κρέμα και τελειώνουμε με μπισκότα τα οποία βρέχουμε λίγο
περισσότερο. Ενώ κάνουμε το αντίθετο, δηλαδή ξεκινάμε με μπισκότα και τελειώνουμε με κρέμα, στην περίπτωση που το γλυκό μας μπαίνει σε τσέρκι ή άλλο κλειστό δοχείο, στο οποίο και πρόκειται να παραμείνει.
4) Η δόση της συνταγής είναι μεγάλη. Δίνει γλυκό για δυο μικρές φόρμες ή για ένα ταψί των 30Χ40 εκ.
*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr