Πικάντικες γαρίδες σαγανάκι με άσπρο ρύζι
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Εύκολο και γρήγορο φαγητό, από τα κλασσικά της ελληνικής κουζίνας, πικάντικο όσο αντέχετε ή όσο σας προκαλεί η διάθεσή σας
Δεν είμαι σίγουρη για το πόσοι από σας μετά τις 8 του Γενάρη αναφώνησαν «όχι άλλο κρέας, όχι άλλα γλυκά», αλλά είμαι σίγουρη πως, ένα φαγητό σαν αυτό της σημερινής συνταγής μας, θα το απολαμβάνατε όλοι!
Εύκολο και γρήγορο φαγητό, από τα κλασσικά της ελληνικής κουζίνας, πικάντικο όσο αντέχετε ή όσο σας προκαλεί η διάθεσή σας για την ποσότητα του συνοδευτικού ποτού, διότι, κι εδώ δεν υπάρχουν ενστάσεις, κατά την καλοκαιρινή ιδιαίτερα απόλαυσή του, κυρίαρχη θέση έχει το ούζο, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συνοδεία του από μια παγωμένη μπύρα ή ένα, στην κατάλληλη θερμοκρασία-καλό λευκό κρασί.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για ένα φαγητό που «κοντράρει» ακόμη και τα καλύτερα φαγητά με κρέας και, που ειδικά αυτή, την μετά τις γιορτές περίοδο, φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστικό.
Για την παρασκευή του θα χρησιμοποιήσουμε ακαθάριστες φρέσκιες ή κατεψυγμένες γαρίδες μεσαίου μεγέθους και κάποια από τα βασικά λαχανικά μιας κουζίνας που βρίσκονται πάντα στο ψυγείο μας.
Ιδιαίτερη γεύση του προσδίδει η καυτερή πιπεριά , μια προσθήκη, η οποία αποδίδεται, κυρίως, στις βόρειες και κρύες περιοχές της χώρας μας. Να πούμε εδώ ότι οι γαρίδες σαγανάκι, στα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Μακεδονίας, γίνονται πάντα με προσθήκη καυτερής πιπεριάς και σχεδόν πάντα με τυρί φέτα ή άλλο ξινό (ή υπόξινο) τυροκομικό.
Εμείς στη συνταγή μας παραλείπουμε σήμερα την προσθήκη τυριού, μιας και το φαγητό μας έχει τον χαρακτήρα του κυρίως πιάτου και μιας και, καθώς συνηθίζουμε όλοι, στο τραπέζι μας υπάρχει πάντα σερβιρισμένο κάποιο τυρί.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό περίπου ολόκληρες γαρίδες ακαθάριστες
- 1 ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο
- 2 μέτριες-ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε μικρά κομματάκια με το μαχαίρι
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- Το 1/2 μέτριου καρότου κομμένο σε λεπτά μισοφέγγαρα
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
- 1 πράσινη (γλυκιά) πιπεριά σε καρεδάκια
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά κέρατο
- 1/2 ποτηριού (νερού) λευκό κρασί
- 2 σφηνάκια ούζο
- 1/2 ματσάκι φρέσκο μάραθο
- 3-4 κουταλιές συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά)
- Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Μπαχαρικά της αρεσκείας σας (προτείνεται το πιπέρι σε περίπτωση που παραλείψτε την καυτερή πιπεριά, το κύμινο και ο ξηρός κόλιανδρος).
- Ακόμη, αλάτι (κατά προτίμηση θαλασσινό) και λευκό μικρόκοκκο ρύζι τύπου μπασμάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε 3-4 ποτήρια νερό, το οποίο αργότερα θα χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του ρυζιού.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια ανάβαθη τομή στη ράχη κάθε γαρίδας. Αυτή η τομή θα μας βοηθήσει να αφαιρέσουμε το μαύρο, λεπτό εντεράκι της, αλλά, και θα μας διευκολύνει κατά το καθάρισμά της, την ώρα του φαγητού.
Βουτάμε για λίγα λεπτά τις ντομάτες σε καυτό νερό για να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα και στη συνέχεια τις ψιλοκόβουμε με ένα μαχαιράκι. Δεν τις αλέθουμε στο μούλτι, διότι θέλουμε να τις «βρίσκουμε» όταν τρώμε, ενώ το δέσιμο της σάλτσας μας το «αναλαμβάνει» η συμπυκνωμένη σάλτσα που προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος.
Βάζουμε σε ένα ευρύχωρο σαγανάκι με σκέπασμα (εναλλακτικά σε μια μικρή κατσαρόλα) το λάδι με τα κομμένα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε αρκετά μέχρι να γυαλίσουν.
Στο χρόνο αυτό ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και το καρότο.
Προσθέτουμε τις πιπεριές με το καρότο στην κατσαρόλα, τα σωτάρουμε ανακατεύοντάς-τα για 2 λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα με το σκόρδο.
Τέλος βάζουμε στην κατσαρόλα τα χοντρά μέρη (κοτσάνια) του μάραθου ψιλοκομμένα, το κρασί,
το αλάτι, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν (δεν θέλουμε να λιώσουν) προσθέτουμε τα φυλλαράκια του μάραθου ψιλοκομμένα, τα μπαχαρικά και τη συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας και βράζουμε για 2 λεπτά.
Τότε συμπληρώνουμε την κατσαρόλα μας με το ούζο και τις γαρίδες και βράζουμε για 4-5 λεπτά το πολύ (όπως είναι γνωστό οι γαρίδες μετά τα 4 λεπτά βράσιμο, σκληραίνουν).
Ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε το ρύζι στο νερό στο οποίο έβρασαν τα κεφάλια των γαρίδων, αφού το σουρώσουμε, και μετά να σερβίρουμε, γαρίδες και ρύζι, στο ίδιο πιάτο ή σε διαφορετικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Η αναλογία νερού-ρυζιού που εμείς σας προτείνουμε είναι 2,5 προς 1 (1ποτήρι ρύζι σε 2,5 ποτήρια νερού) αλλά εσείς ίσως να το επιθυμείτε ακόμη πιο σπυρωτό (ή πιο μαλακό) οπότε θα το φτιάξετε όπως συνηθίζετε
2) Αναφέρεται πιο πάνω το σκεφτικό μας για τη μη χρησιμοποίηση τυριού κατά το μαγείρεμα, όμως εσείς, αν το επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε, αρκεί η ποσότητά του να μην είναι μεγάλη και χαθεί η γεύση των γαρίδων η οποία πρέπει να κυριαρχεί
3) Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, κατά το σερβίρισμα δεν προσθέτουμε απαραίτητα ψιλοκομμένο μαϊντανό, διότι, (και αυτό) είναι θέμα γούστου. Επιμένουμε όμως στο να χρησιμοποιείται αυτός ωμός, διότι αν βράσει μέσα στο φαγητό μας θα του προσδώσει μια χροιά «πλακί» κι αυτό θα αλλάξει τον χαρακτήρα της παρασκευής.