Πέντε τόποι μια ιστορία!

Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, την περασμένη Κυριακή, πέντε σύλλογοι Κρητών, στην πρωτεύουσα, ενώθηκαν για την Ιστορία της Κρήτης...
Σύλλογοι και πολίτες από πέντε μαρτυρικούς τόπους οργάνωσαν την εκδήλωση «Η Κρήτη στις φλόγες. Η Μάχη, η Αντίσταση, τα Ολοκαυτώματα» διατρανώνοντας την αταλάντευτη αποφασιστικότητα των Κρητικών να υπερασπιστούν τη μνήμη των προγόνων μας, και να περάσουν τη σκυτάλη του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη στις νεότερες γενιές.
Οι Καντανιώτες, οι Βιαννίτες, οι Ανωγειανοί, οι Γεραπετρίτες, οι Σφακιανοί έσκυψαν με σεβασμό στις ρίζες και συναντήθηκαν με συγκλονιστικές ιστορίες αντίστασης και θυσίας, αγώνα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία απέναντι στη βαρβαρότητα της ναζιστικής Γερμανίας, που δεν δίστασε να αιματοκυλίσει και να καταστρέψει τα χωριά ...
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιαννιτών Αττικής "Ο Διαβάτης", Γιώργος Στρατογιαννάκης:
"Σε κλίμα υπερηφάνειας και έντονης συγκίνησης παρουσιάσαμε τις μουσικές, τους ύμνους, τους θρήνους, τα ριζίτικα, τους χορούς μας. Το Πολεμικό Μουσείο γέμισε με παιδικές φωνές, νεανικά όνειρα και όμορφες αφηγήσεις. Ζωή από τον θάνατο, μέλλον από το παρελθόν! Λεβέντικα απευθύνθηκε στους αναθεωρητές της ιστορίας ο Μανόλης Χατζηνάκης, που προλόγισε και συντόνισε την εκδήλωση και συμπύκνωσε σε τρεις λέξεις το μήνυμα της εκδήλωσης: Συγκρητισμός, ενότητα κι αγώνας. Οι πρόεδροι των συνδιοργανωτών Ζαχαρένια Ανδρεαδάκη, Ανδρέας Κούνδουρος, Γιώργος Μαλανδράκης, Γιάννης Περράκης και Γιώργος Στρατογιαννάκης, όπως και οι Ρένα Βασιλάκη (Παγκρήτιος) και Μανώλης Πατεράκης (ΠΟΠΚΣ) έπιασαν το νήμα για το δικό τους ενωτικό μήνυμα: μια αγκαλιά η Κρήτη, χωρίς ανούσιους ανταγωνισμούς, σκύβει με σεβασμό και υπερηφάνεια στην ένδοξη Ιστορία της. Ο Αριστομένης Συγγελάκης μίλησε από καρδιάς για τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης - θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης και καινοτομία του Β’ Π.Π. Αναφέρθηκε στην Αντίσταση του λαού του Σελίνου και την καταστροφή της Καντάνου, στο Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας και την προσπάθεια πλαστογράφησης της ιστορικής αλήθειας, στη θηριωδία Γερμανών και Σουμπεριτών στην Καλή Συκιά και τον Καλλικράτη (των τεσσάρων Ολοκαυτωμάτων), στον ηρωισμό των ανυπότακτων Ανωγείων, στην Αντίσταση και θυσία ολόκληρης της Κρήτης, ολόκληρης της Ελλάδας. Και τέλειωσε στέλνοντας ένα μήνυμα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών μέσα από την υπέροχη μαντινάδα του Γιώργη Ραπτάκη από τον Αμιρά, που την έγραψε ειδικά για την υποδοχή του Σπαρταθλητή Στέργιου Αράπογλου, πριν από μερικές εβδομάδες:
"Δεν είναι η μνήμη των νεκρών προγόνων μας σβησμένη
και το αθώο αίμα τους δικαίωση προσμένει!».
Ο Πάρης Γιαννουλάκης, ο τυφλός τραγουδιστής και μουσικός, ξεσήκωσε το πλήθος, με το ριζίτικο! Τι φωνή, τι πάθος! Χίλια αυτιά να μας έδινε ο θεός να ακούμε αυτόν τον Σφακιανό λεβέντη με τη θεϊκή φωνή!
Ο Γιώργος Δαγαλάκης τραγούδησε τον ύμνο της Βιάννου προσθέτοντας και γεραπετρίτικους στίχους, ενώ δίπλα του, ο Βιαννίτης Μανώλης Πετράκης και ο Αντρέας Αλεξάκης επαναλάμβαναν: «Αδέλφια, σαν θα πάτε στης Βιάννου τα χωριά…».
Οι «Κρήτες» του Γιώργου Πετράκη χόρεψαν τον πεντοζάλη του Δασκαλογιάννη και οι χορευτές του συλλόγου των Ανωγειανών τον βουβό του πένθους πηδηκτό τους…
Καθηλωτική η Μαρίνα Δακανάλη ερμήνευσε το μοιρολόι των Ανωγείων με την αξεπέραστη φωνή της έχοντας συνοδεία το γλυκόλαλο μαντολίνο του Λυκούργου Πασπαράκη. Τι λυγμός, τι ένταση, τι βάθος!
Δύο μεγάλοι ηθοποιοί μας, ο Μιχάλης Αεράκης και ο Νίκος Βερλέκης, παρουσίασαν εναλλάξ ιστορίες – μαρτυρίες από τα κρητικά Ολοκαυτώματα, απήγγειλαν, συγκλόνισαν. Η καρδιά κατάλαβε όσα ο νους δεν μπορεί να χωρέσει!
Τι να πρωτοθυμηθούμε από αυτήν τη σπάνιας ομορφιάς εκδήλωση. Ούτε ο δυνατός ήλιος στην αρχή, ούτε η βροχή στο αίθριο του μουσείου κατόρθωσαν να διακόψουν τη μυσταγωγία ενός κοινού που ήσυχα, υπομονετικά άκουγε και κυρίως ένιωθε. Και διατράνωνε την θέλησή του υπερασπιστεί την Ιστορία της Κρήτης μας και να τη μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές ως βίωμα αλλά και ως ζωντανό παράδειγμα.
Δε μοάζει με τέλος αυτό που συνέβη, η αρχή είναι…"