Παστός μπακαλιάρος με κουνουπίδι (ντερμπιέ)
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Τα υλικά λίγα, ο χρόνος παρασκευής ελάχιστος, η διαδικασία εύκολη ακόμη και για αρχάριους μάγειρες, πώς να μην αποτελεί η παρούσα συνταγή, μια καλή πρόταση;
Στην Κρήτη, φαντάζομαι και σε όλη την Ελλάδα, το αγαπάμε πολύ το κουνουπίδι. Ωμό-ψιλοκομμένο σε σαλάτες, βραστό σε λαδολέμονο, ανακατεμένο με άλλα λαχανικά σε μπριάμ, λαδερό με πατάτες και ντομάτα, πώς να το πρωτοδιαλέξεις;
Ένα νόστιμο λαχανικό!
Ένα «γλυκό» λαχανικό που θα μπορούσε ιδανικά να «παντρευτεί» με ξινά ή αλμυρά άλλα υλικά σ’ ένα θαυμάσιο… γάμο.
Αυτό, ίσως να εξηγεί το γιατί στα μέρη μας το «πάντρεμα» του κουνουπιδιού, άλλοτε με το κουνέλι (ξινό λόγω του απαραίτητου ξυδιού) και άλλοτε με τον αλμυρό-παστό μπακαλιάρο δίνουν δυο γιορταστικά φαγητά, δύο φαγητά δηλαδή που επιλέγονταν παραδοσιακά για γιορτινά τραπέζια!
Τα υλικά λίγα, ο χρόνος παρασκευής ελάχιστος, η διαδικασία εύκολη ακόμη και για αρχάριους μάγειρες, πώς να μην αποτελεί η παρούσα συνταγή, μια καλή πρόταση;
Άλλωστε, το παραδεχόμαστε όλοι, πως ο άλλοτε «φτωχογιάννης» μπακαλιάρος (στις μέρες μας «πλουσογιάννης») σε όποιο πιάτο κι αν βρεθεί και με οποιονδήποτε τρόπο μαγειρεμένος, θα αποτελέσει ένα πιάτο ζηλευτό!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό παστός μπακαλιάρος
- 1 κιλό κουνουπίδι (αφού αφαιρεθούν φύλλα και σκληρά μέρη)
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
- 1 ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι (εμπορίου) κρεμμύδια φρέσκα
- 1/2 ποτήρι (ν) χυμό λεμονιού
- 2 περίπου κουταλιές αλεύρι (θα εξαρτηθεί από τα υγρά)
- Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
- Λάδι για το τηγάνισμα των πατατών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προηγείται το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου, το οποίο απαιτεί χρόνο τουλάχιστον ενός 24ώρου και συχνό άλλαγμα νερού.
Ξεκινάμε με το πλύσιμο του μπακαλιάρου για να φύγουν τα εξωτερικά αλάτια, την αφαίρεση των λεπιών και ακολουθεί το κόψιμό του, σε λωρίδες αρχικά και, στη συνέχεια, σε μικρότερα κομμάτια πλάτους περίπου 5-6 εκατοστών.
Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε δοχείο με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε εκεί για 24 ώρες περίπου, αλλάζοντας όμως το νερό κάθε 6-8 ώρες.
Αυτή είναι χρονικά η πιο απαιτητική φάση της παρασκευής του φαγητού μας διότι εκείνη που ακολουθεί δεν διαρκεί ούτε μια ώρα.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα λευκά μέρη των κρεμμυδιών μέσα σε μια πλατειά κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι και τα βάζουμε σε εστία για ένα ελαφρύ σοτάρισμα.
Έχουμε από πριν πλύνει και χωρίσει το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, τα οποία τοποθετούμε με το πρόσωπο προς τα εμάς, πάνω στα σοταρισμένα κρεμμύδια.
Ψιλοκόβουμε τα πράσινα μέρη των κρεμμυδιών και τα ρίχνουμε πάνω από το κουνουπίδι.
Βάζουμε τα μπαχαρικά και ελάχιστο αλάτι (στο τέλος του μαγειρέματος και μετά την προσθήκη του μπακαλιάρου θα ελέγξουμε και θα διορθώσουμε την αλατότητα του φαγητού).
Προσθέτουμε νερό, ως τη μέση των υλικών, και μαγειρεύουμε σε μέτρια εστία.
Αμέσως βάζουμε το τηγάνι με το λάδι τηγανίσματος να ζεσταίνεται και κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5εκ. περίπου. Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι του σημείου που αρχίζουν να παίρνουν χρώμα.
Μέχρι αυτή τη φάση έχουν περάσει περίπου 20 λεπτά και το κουνουπίδι έχει μαλακώσει (δεν πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μαγείρεμά του).
Είναι η στιγμή που πρέπει να αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και να τοποθετήσουμε με προσοχή τις φέτες πατάτας κάτω από το κουνουπίδι.
Αν μας φανούν αρκετά τα υγρά της κατσαρόλας, αφαιρούμε περίπου μισό ποτήρι για να το χρησιμοποιήσουμε στην ολοκλήρωση του φαγητού με ντερμπιέ (αλευρολέμονο).
Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου πάνω από το κουνουπίδι κι επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία.
Ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα σε μέτρια ένταση εστίας. Λίγο πριν την ολοκλήρωση δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε, αν χρειαστεί, ενώ αν το θεωρούμε απαραίτητο και δεν φοβόμαστε τον τραυματισμό των κομματιών του μπακαλιάρου, τα γυρίζουμε από την άλλη τους πλευρά.
Ανακατεύουμε το λεμόνι με τα υγρά από την κατσαρόλα που έχουμε κρατήσει (διαφορετικά με σκέτο νερό) και διαλύουμε μέσα σε αυτά το αλεύρι.
Όταν το μαγείρεμα ολοκληρωθεί προσθέτουμε το αλευρολέμονο και βράζουμε για μισό λεπτό (ή και λιγότερο) μέχρι, πάντως, να δέσει η σάλτσα.
Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Για ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο. Το αποτέλεσμα δεν θα διαφέρει αρκεί ο μπακαλιάρος να μην είναι απλά κατεψυγμένος μπακαλιάρος αλλά ξαλμυρισμένος.
Στην περίπτωση που κάνουμε αυτή την επιλογή θα έχουμε και μπακαλιάρο χωρίς κόκκαλα
2) Οι πατάτες θα μπορούσαν να μαγειρευτούν εξ ολοκλήρου μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με το κουνουπίδι, όμως το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο. Το τηγάνισμα, τους δίνει μια εξωτερική κρούστα που αποκλείει το σπάσιμο τους αλλά και νοστιμιά
3) Το ίδιο φαγητό θα μπορούσε να γίνει με προσθήκη ντομάτας. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ολοκληρωνόταν με αυγολέμονο(ντερμπιέ) και θα ήταν ένα απλό λαδερό φαγητό.
Γνώμη μας είναι πως η χρησιμοποίηση λεμονιού ταιριάζει περισσότερο και στα δύο βασικά υλικά του φαγητού , δηλαδή και στον μπακαλιάρο αλλά και στο κουνουπίδι.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη