Παρέμβαση στην παραλία
Μέτρα πήραν οι τοπικές αρχές μετά την σαρωτική καταστροφή του περασμένου Ιανουαρίου
Στις αρχές του χρόνου, είχαμε επισημάνει τον μεγάλο κίνδυνο της σαρωτικής διάβρωσης των ακτών στα νότια παράλια του Δήμου Βιάννου και κυρίως στο ανατολικό τμήμα του όρμου στον Κερατόκαμπο.
Εκεί η κατάσταση χειροτερεύει μια με τους νοτιάδες, όπως έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, και μια με την κακοκαιρία που πρόσφατα... 'ισοπέδωσε' την ακτή απειλώντας σπίτια και περιουσίες.
Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες που είχαμε δημοσιεύσει τότε στο Viannitika.gr έδειξαν το τρομακτικό μέγεθος της ζημιάς, ενώ κάτοικοι της περιοχής και τοπικοί φορείς ζήτησαν, από την πρώτη στιγμή, την άμεση επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών καθώς ο κίνδυνος να χαθεί η ακτογραμμή με τα όμορφα αλμυρίκια αλλά και να καταστραφεί ο παραλιακός δρόμος ήταν και παραμένει μεγάλος.
Μάλιστα, μέσα σε λίγες ώρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, τον περασμένο Ιανουάριο, σημειώθηκε μερική ... αποκόλληση της παραλίας!
Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες στην περιοχή.
Για την ακρίβεια έχουν μεταφερθεί κάποιες πέτρες και χώματα ώστε να τοποθετηθουν κατά μήκος της ακτής με σκοπό να μην προχωρήσει περαιτέρω η διάβρωση.
Μέτρα που χαρακτηρίζονται από τους κατοίκους, που ζουν το πρόβλημα από κοντά, ως πρόχειρα και προσωρινά, καθώς κάθε χρόνο αυτή είναι η επιλογή και όχι μία μόνιμη λύση με την πολυσυζητημένη ακτομηχανική μελέτη.
Μάλιστα, όπως αναφέραμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, κάτοικοι του Κερατοκάμπου διαμαρτυρήθηκαν έντονα με αφορμή την τοποθέτηση μεγάλων βράχων περίπου 300 μέτρα ανατολικά της Λίμνης, στην παραλιακή οδό της περιοχής.
Με δεδομένο, πάντως, ότι το νέο ΕΣΠΑ δεν πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του 2022 ή αρχές του 2023, γίνεται αντιληπτό ότι μία πιθανή χρηματοδότηση της ακτομηχανικής Καστρίου-Κερατοκάμπου θα καθυστερούσε σημαντικά.