Παράπονα για τις οσμές

Ο νότος και γενικότερα οι καιρικές συνθήκες κατά τις ημέρες του Πάσχα, δυστυχώς δεν έδωσαν μόνο μια πρόωρη "καλοκαιρινή νότα" αλλά συνένδραμαν στη μεταφορά δυσάρεστων οσμών στις κατοικημένες περιοχές.
Έτσι για άλλη μια φορά βρεθήκαμε ενώπιον ενός αρκετά παλιού και γνώριμου προβλήματος που αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων, ένα πρόβλημα το οποίο βασικά προκύπτει από την απουσία κεντρικού σχεδιασμού.
Για το ζήτημα μάλιστα, το viannitika.gr δέχθηκε μια επώνυμη καταγγελία-γροθιά στο στομάχι, από επισκέπτη, κάτοικο Αθηνών.
Πρόκειται για τον κ. Θωμά Καστανάρα, ο οποίος μας είπε τα εξής:
«Ήρθα στον πανέμορφο τόπο σας, προσκεκλημένος ενός καλού μου φίλου, για να περάσουμε τις Άγιες ημέρες της Μεγαλοβδομάδας και της Ανάστασης.
Μένουμε στο γραφικό χωριό, την Κάτω Βιάννο, απ’ όπου κατάγεται ο φίλος μου. Λέγομαι Καστανάρας Θωμάς και είμαι κάτοικος Αθηνών. Μ’ αρέσει πολύ ο τόπος σας, αλλά… η δυσοσμία από τους κατσίγαρους είναι αφόρητη και, απορώ πώς, οι αρμόδιες αρχές ανέχονται να αποθηκεύονται τα απόβλητα των ελαιουργείων μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από κατοικημένες περιοχές! Είναι αδιανόητο να έχετε τόσο όμορφα χωριά, τόσο όμορφα φυσικά τοπία και να ακυρώνεται όλη αυτή η ομορφιά από τα απόβλητα των ελαιουργείων.
Η καταγγελία μου γίνεται επώνυμα, γιατί αυτό επιτάσσει η υπευθυνότητα του πολίτη… Μαζί με τις ευχές μου για την Ανάσταση, κάνω αυτές τις επισημάνσεις, με την ευχή να διαβαστούν από τους αρμόδιους και στην επόμενη επίσκεψή μας, να μην υπάρχει αυτό το αίσχος».
Δεν είναι μόνο οι οσμές
Εκτός από την ενόχληση των κατοίκων που προκαλούν οι δυσάρεστες οσμές σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές, τα υγρά απόβλητα ευνοούν και τη συγκέντρωση εντόμων ενώ η συνηθισμένη πρακτική είναι το "ξεφόρτωμα" σε υδάτινους αποδέκτες, όπως οι χείμαρροι και τα ποτάμια, κάτι που συναντάμε και στην περίπτωση του Αναποδάρη, για τον οποίο έχουμε σχετικές καταγγελίες κατοίκων κάθε χρόνο!
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα απόβλητα καταλήγουν σε μεγαλύτερους υδάτινους αποδέκτες (Νότιο Κρήτικό Πέλαγος στην προκειμένη) με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει στη χλωρίδα και τον υδροφόρο ορίζοντα