Παπουτσάκια μελιτζάνας σαν… μουσακάς


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Η μελιτζάνα, φυτό με καταγωγή από την Ινδία και καλλιέργεια στην ίδια χώρα και ολόκληρη τη Κεντρική Ασία από την προϊστορική κιόλας εποχή, έρχεται στην Ελλάδα.
Τον 12ο με 13ο αιώνα ήρθε και έκτοτε έμεινε, αποτελώντας ένα από τα συστατικά στοιχεία της διατροφής μας!
Αγαπημένο φαγητό με βάση τη μελιτζάνα είναι τα «παπουτσάκια», που γίνεται ακόμη πιο αγαπημένο αν μοιάζει περισσότερο, απ’ ότι συνηθίζεται, με τον μουσακά. Και τι είναι αυτό που μπορεί να τα κάνει να μοιάζουν λίγο παραπάνω με τον μουσακά;
Μα η προσθήκη πουρέ πατάτας!
Ενός τυρένιου πουρέ πατάτας που εκτός του ότι στρώνεται κάτω από τον κιμά, έρχεται να αντικαταστήσει και τη γνωστή σε όλους μπεσαμέλ που συνήθως επικαλύπτει ολόκληρο το «παπουτσάκι».
Μια γεύση από πάντρεμα γεύσεων μελιτζάνας, κοκκινιστού κιμά, πατάτας, τυριού, αυγών και γάλακτος δεν μπορεί παρά να θυμίζει πολύ έναν μουσακά. Τι της λείπει από τη γεύση του κανονικού μουσακά; Ίσως μόνο το κολοκύθι που κι αυτό δεν μπαίνει πάντα στον μουσακά (αλλά και που αν κάποιοι το θεωρούν απαραίτητο δεν έχουν παρά να το προσθέσουν, ειδικά αν έχουν προβλέψει να έχουν «παπουτσάκια» με πολύ βάθος). Κυρίως όμως λείπει το αλεύρι, του οποίου την απουσία, πιστέψτε με, δεν θα την αντιληφθείτε. Κάποιοι δε, με πρόβλημα στην γλουτένη θα το χαρούν ιδιαίτερα!
Μελιτζάνα λοιπόν ψητή στο φούρνο, μια πρώτη στρώση πουρέ πατάτας όπου έχει προστεθεί τριμμένο τυρί, μετά ο κιμάς, και ξανά, αντί για μπεσαμέλ, μια στρώση πουρέ στον οποίο η προσθήκη αυγών και μοσχοκάρυδου δίνει ακριβώς τη χροιά και το άρωμα της μπεσαμέλ, συνθέτουν ένα πεντανόστιμο καθημερινό αλλά και, γιατί όχι, πιο επίσημο φαί.
ΥΛΙΚΑ
(για ένα ταψί φούρνου ηλεκτρικής κουζίνας)
- 1 κιλό κιμάς μαγειρεμένος (όπως στα μακαρόνια)
- 6-7 κοντές αλλά χοντρές μελιτζάνες
- 2 πολύ μεγάλες πατάτες (ή 3-4 μικρές)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι (τσαγιού) σκληρό ή ημίσκληρο τυρί τριμμένο
- 1 φλιτζάνι (τσαγιού) τριμμένο τυρί κασέρι (ή άλλο μαλακό)
- 1 φλιτζάνι (τσαγιού) καυτό γάλα
- 1φλιτζάνι (τσαγιού) ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 3 αυγά
- 1 κουταλιά σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράζουν σε νερό. Αν θέλουμε να τελειώσει αυτή η παρασκευή γρήγορα τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τις σουρώνουμε από το νερό, τους προσθέτουμε το καυτό γάλα και μ’ ένα πιρούνι τις κάνουμε πουρέ. Ανακατεύουμε τον πουρέ με το τριμμένο σκληρό τυρί και δοκιμάζουμε το αλάτισμα. Επειδή θέλουμε ένα σκληρό πουρέ για αυτό το λόγο κρατάμε λίγο από το γάλα και το προσθέτουμε αν χρειαστεί. Αυτό εξαρτάται από το πόσο έχουν μαλακώσει οι πατάτες μας κατά το βράσιμό τους.
Στο χρόνο που βράζουν οι πατάτες ετοιμάζουμε τον κιμά (τον οποίο βέβαια, για ευκολία μπορούμε να τον ετοιμάσουμε από την προηγουμένη μέρα).
Το μαγείρεμα του κιμά γίνεται σαν να πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουμε για μακαρονάδα.
Τον τσιγαρίζουμε σε λάδι με το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τριμμένη ντομάτα, αλάτι και μπαχαρικά.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον αποσύρουμε από την εστία.
Στο χρόνο που μαγειρεύεται ο κιμάς και βράζουν οι πατάτες, πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Έτσι κάθε μελιτζάνα μας δίνει δύο παπουτσάκια. Τα λαδώνουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόχαρτο.
Το λάδι που θα περισσέψει το ρίχνουμε κι αυτό στο ταψί.
Βάζουμε τα παπουτσάκια σε φούρνο που έχουμε ανάψει στους 180 βαθμούς και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να αρχίσει τα «ρυτιδιάζει» η λεία εξωτερική τους επιφάνεια.
Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά (την κομμένη) και τα ψήνουμε ακόμη λίγο, μέχρι η εσωτερική τους σάρκα να μαλακώσει.
Μ’ ένα πιρούνι πιέζουμε τη σάρκα προς τα κάτω, έτσι ώστε, να σχηματίσουμε μια βαθειά υποδοχή. Βάζουμε σε κάθε υποδοχή μια κουταλιά (της σούπας) πουρέ και τον απλώνουμε ισόπαχα.
Γεμίζουμε το «παπουτσάκι» με κιμά.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το μοσχοκάρυδο και τα προσθέτουμε στον πουρέ που μας έχει μείνει.
Καλύπτουμε τον κιμά του κάθε «παπουτσιού» με τον πουρέ, τον στρώνουμε μ’ ένα πιρούνι και στη συνέχεια τον πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Σερβίρουμε και… καλή σας όρεξη!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1)Αν τα παπουτσάκια μας είναι αρκετά βαθιά και μας ενδιαφέρει το φαγητό μας να έχει γεύση μουσακά ,τότε μπορούμε να βάλουμε στη βάση κάθε παπουτσιού πριν από τον πουρέ μια λεπτοκομμένη και τηγανισμένη φέτα κολοκυθιού.Α
2) Είναι καλό να μη βράσει με τον κιμά ο μαϊντανός διότι έτσι το φαγητό "βαραίνει" πολύ.
3) Ιδανικές μελιτζάνες για παπουτσάκια είναι οι εντελώς σφαιρικές.