Πανακότα με κρέμα καρύδας… Ένα γλυκό διαίτης


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ένα υπέροχο γλυκό διαίτης που, εκτός των άλλων, για πολλούς από τους αναγνώστες θα γίνει η αφορμή να γνωρίσουν και κάποια φυτικά υλικά, αφενός νόστιμα και αφετέρου ενδιαφέροντα από γαστρονομικής απόψεως
«Τι μας λές τώρα!» θα πουν κάποιοι.
Και θα συνεχίσουν: «Υπάρχουν γλυκά διαίτης; ...Και άντε να δεχτούμε πως υπάρχουν. Είναι όμως για διαφήμιση»;
Διότι, το ξέρετε, όλοι νομίζουν πως μόνο τα «κανονικά» γλυκά δίνουν απόλαυση.
Κι έρχομαι τώρα, εγώ, να σας πω πως, για κάποιες περιπτώσεις μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας. Για αυτόν το λόγο άλλωστε η παρούσα συνταγή έχει περάσει από… «σαράντα κύματα», για να προσγειωθεί στο τέλος, στο προσωπικό μου συνταγολόγιο που, θα σας το ομολογήσω:
ειδικά στα γλυκά δεν κάνει εκπτώσεις.
Παραμονές καλοκαιριού η μισή Ελλάδα, θαλασσινή χώρα γαρ, κάνει δίαιτες αδυνατίσματος των κορμιών της. Ενώ ολόκληρη, η Ελλάδα επιζητά ελαφριά γλυκάκια για όλες τις ώρες, περισσότερο δε για εκείνες που ακολουθούν τη μεσημεριάτικη σιέστα και όπου, όπως λέει η φίλη μου η Μαριάννα «για να ανοίξει ο μάτης πρέπει πρώτα να ανοίξει ο στόμας»!
Για να ανοίξει λοιπόν «ο μάτης» ετοιμάσαμε αυτό το ολιγοθερμικό γλυκάκι, ελαφρύ μεν (ως καλοκαιρινό), γευστικό δε (ως παντός καιρού).
Και πριν αρχίσουμε την περιγραφή υλικών και παρασκευής θεωρώ απαραίτητο το να κάνω μια αναφορά στην έκπληξη που μου επεφύλαξε η πρώτη γνωριμία μου με τη γλυκαντική ουσία που ονομάζεται «σιρόπι αγαύης», ένα φυτικό γλυκαντικό μέσο, για το οποίο άκουγα πολλά, καιρό πριν από φίλους που, για λόγους προάσπισης της υγείας τους αλλά και διατήρησης της σιλουέτας τους, έχουν καταργήσει από τη διατροφή τους τη γνωστή μας κρυσταλλική ζάχαρη.
Ακόμη εδώ, θα ήθελα να συμπληρώσω πως η αναφορά μου, στην αρχή του κειμένου για τα «σαράντα κύματα» από τα οποία πέρασε η συνταγή μέχρι να φτάσει σε σημείο ικανό για παρουσίαση, έχει να κάνει με πλήθος πειράματα πάνω στην αναλογία γάλακτος καρύδας και κρέμας-καρύδας, ξεκινώντας από εκείνες τις αναλογίες που θεωρούνται ενδεδειγμένες για την παρασκευή της κλασικής πανακότας με ζωικό γάλα και την αντίστοιχη κρέμα γάλακτος.
Να τονίσω εδώ πως ακόμη και η ελάχιστη προσθήκη γάλακτος καρύδας, αφαιρεί και άρωμα και ουσία από το γλυκό και η πρόταση της στήλης μας είναι υπέρ της παρασκευής του μόνο με κρέμα καρύδας, την οποία πλέον βρίσκουμε σε όλα τα σουπερ μάρκετ και μάλιστα σε όχι πολύ ακριβή τιμή.
Ας δούμε λοιπόν, ένα υπέροχο γλυκό διαίτης που, εκτός των άλλων, για πολλούς από τους αναγνώστες θα γίνει η αφορμή να γνωρίσουν και κάποια φυτικά υλικά, αφενός νόστιμα και αφετέρου ενδιαφέροντα από γαστρονομικής απόψεως.
ΥΛΙΚΑ
- 800 ml. κρέμα καρύδας (2 κουτάκια των 400ml)
- 2-3 κουταλιές σούπας σιρόπι αγαύης
- 1 κουταλιά σούπας απόσταγμα καρύδας (ως αρωματικό), προαιρετικά
- 4 φύλλα ζελατίνης (6-7 γρ. συνολικά)
- 1 κουταλιά λάδι καρύδας ή άλλο φυτικό λάδι για το άλειμμα στις φορμίτσες.
Ακόμη για το σερβίρισμα: σιρόπι αγαύης, γκρανόλα (μείγμα από χαρούπι, βρώμη και ξηρούς καρπούς), ζάχαρη καρύδας, σάλτσα από κακάο ή από σοκολάτα υγείας και τριμμένη καρύδα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε τα κουτάκια με την κρέμα καρύδας και αφαιρούμε με προσοχή το βούτυρο που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια, το οποίο κρατάμε σε ένα βαζάκι για χρήση σε άλλες συνταγές.
Το βούτυρο αυτό δεν εμφανίζεται πάντα, συχνότερα είναι ενσωματωμένο στην κρέμα, όμως η υπερβολική ζέστη και το πιθανό κούνημα των κουτιών κατά τη μεταφορά τους, το κάνουν κάποιες φορές, να επικάθεται στην κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα και την βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια εστία.
Όσο περιμένουμε την κρέμα να ζεσταθεί καλά (όχι να βράσει) βάζουμε σε μπολ με πολύ κρύο νερό, τα φύλλα ζελατίνας να μαλακώσουν.
Μόλις η κρέμα καρύδας κάψει πολύ, απομακρύνουμε την κατσαρολίτσα από την εστία και ρίχνουμε μέσα τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης αφού τα σφίξουμε καλά με την παλάμη μας για να φύγει το νερό τους.
Ανακατεύουμε με μια μαρίζ (ή κουτάλι) για να λιώσει η ζελατίνα και στη συνέχεια προσθέτουμε μια κουταλιά (σούπας) από το απόσταγμα καρύδας. Αυτό ενισχύει πολύ το άρωμα του γλυκού!
Τέλος προσθέτουμε δυο-τρείς κουταλιές (σούπας)σιρόπι αγαύης κι ανακατεύουμε καλά.
Με ένα πινέλο, που θα χρειαστεί να το βουτήξουμε στο λάδι μόνο μια φορά, αλείφουμε τον πάτο και τα πλάγια σε 6-7 φορμίτσες κρέμας.
Γεμίζουμε τις φορμίτσες και (καθώς είναι πλέον χλιαρές) τις βάζουμε στο ψυγείο.
Σε δύο-τρείς ώρες οι πανακότες έχουν σφίξει και είναι έτοιμες να σερβιριστούν με όποιο τρόπο θέλετε.
Οι δικές μας προτάσεις έχουν, στην κορυφή, το σερβίρισμα με ζάχαρη καρύδας που δίνει έντονη εξωτική, σαν καραμέλα γεύση.
Μπορείτε όμως να τις σερβίρετε και με σάλτσα κακάο και να τις πασπαλίσετε με τριμμένη καρύδα.
Ενώ σαν τρίτη πρόταση έχουμε το σερβίρισμα τους με σιρόπι αγαύης και πασπάλισμα με τριμμένη γκρανόλα (υπάρχει έτοιμη στην αγορά) ή ψημένους και τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Φυσικά δεν αποκλείουμε το σερβίρισμά τους και με σάλτσα από λιωμένη σοκολάτα υγείας και αραιωμένη με γάλα καρύδας.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Αν, με το άνοιγμα των συσκευασιών της κρέμας, δείτε να έχει αρχίσει ο διαχωρισμός του βουτύρου που περιέχουν από το υπόλοιπο σώμα της κρέμας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να τις βάλετε να ηρεμήσουν σε ζεστό μέρος, ώστε να εμφανιστεί όλο βούτυρο στην επιφάνεια και μετά να το αφαιρέσετε με ένα κουτάλι.
Αυτό, αναπόφευκτα, θα κάνει τις κρέμες σας λιγότερο νόστιμες όμως είναι προτιμότερο από το να πήξει το βούτυρο μέσα στο ψυγείο σχηματίζοντας ένα σκληρό στρώμα στην επιφάνειά τους.
(Κατά κανόνα, αυτός ο διαχωρισμός συμβαίνει σπάνια).
2) Η σάλτσα από κακάο μπορεί να γίνει αν βράσετε, από τη στιγμή του βρασμού για 5-6 λεπτά, δυο κουταλιές κακάο με μισό ποτήρι νερό και στη συνέχεια του προσθέσετε σιρόπι αγαύης (ή ζάχαρη καρύδας) όσο χρειάζεται για να φέρετε τη γλυκύτητά του στο γούστο σας.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη