Όταν το λάδι ‘’έφευγε’’ για 3,90 το κιλό

Άλλες εποχές, διαφορετική οικονομία και σίγουρα μια τιμή που προκαλεί … θλίψη στους σημερινούς ελαιοπαραγωγούς, καθώς το 3,90 ακούγεται κάτι ως πολύ μακρινό.
Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, βλέπουμε χαρακτηριστικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Πατρίς» το 2006, στο οποίο αναφέρει εκείνη τη χρονιά ως χρυσή για τη τιμή του λαδιού.
Αναλυτικά το κείμενο της εποχής:
«Ομαλά εξακολουθεί να κινείται η αγορά του ελαιόλαδου κι αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, αναμένεται να συνεχίσει σε ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς. Ήδη, κατά τον πρόεδρο της Ελαιουργικής Μανώλη Γαβαλά έχει οδηγηθεί στις ξένες αγορές το 50% των εξαγώγιμων ποσοτήτων του χύμα ελαιόλαδου της χώρας μας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ποσότητες που «υπάρχουν πίσω» δεν έχουν το μέγεθος ώστε να ασκήσουν έντονες πιέσεις στην αγορά και κατά συνέπεια στις τιμές. «Πρώτη χρονιά, αρχές Ιανουαρίου, έχουν φύγει τόσο μεγάλες ποσότητες» επισημαίνει ο κ. Γαβαλάς.
Χθες η τιμή παραγωγού του ελαιόλαδου στο Ηράκλειο κυμάνθηκε γύρω στα 3,9 ευρώ ή 1330 δρχ το κιλό, επίπεδα αρκετά ικανοποιητικά για τους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους σπεύδουν να πουλήσουν το προϊόν τους. Αλλά και τα ελαιουργεία λόγω οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν (εφορία, δακοκτονία, ταμεία) πουλούν μεγάλες ποσότητες για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα.
Ενδιαφέρον από τους Ιταλούς εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα έντονο, όχι όμως στο βαθμό των προηγούμενων εβδομάδων. Οι Ιταλοί, όπως ήδη έχει γράψει η «Π», δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν το ελαιόλαδο σε επίπεδα πολύ πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό».