Οι Λευκοί του Σκινιά
Θα "ταξιδέψουμε" μέσα από διάφορα έγγραφα, στην ιστορία της οικογένειας των Λευκών του Σκινιά, της οποίας δεν υπάρχουν απόγονοι πλέον
Οι Λευκοί ήταν κλαδί της οικογένειας των Γαλανάκηδων του Ψυχρού. Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από ντοκουμέντο που θα δούμε στη συνέχεια. Ετυμολογικά η λέξη Γαλανός παράγεται όχι από τη λέξη Γαλάζιος , αλλά από τη λέξη γάλα. Γαλανός επομένως είναι αυτός που έχει το χρώμα του γάλακτος, άρα είναι λευκός. Μικρή θυμάμαι τον πατέρα μου να ζητά από τη μάνα μου ένα γαλανό μαντήλι, και εννοούσε βέβαια ένα λευκό μαντήλι, κάθε φορά που ετοιμαζόταν να πάει κάπου...
Στα 1864, ένας μοναχός από τον Άγιο Γεώργιο τον Απανωσήφη, ο Κύριλλος από το Σκινιά, στέλνει επιστολή προς τη Δημογεροντία Ηρακλείου, με την οποία κατηγορεί τον Παπα Ιωάννη Γαλανό, σε άλλο έγγραφο, και τον Ιωάννη Μικέλε(Μικελάκη), διότι άρπαξαν την περιουσία των θείων του και δεν του δίνουν το μερίδιο που του αναλογεί.
Ποιοι όμως ήταν αυτοί οι θείοι; Σύμφωνα με σειρά εγγράφων, που για λόγους οικονομίας δεν θα παρουσιάσω εδώ, οι Λευκοί του Σκινιά ήταν μια πολυμελής οικογένεια, που όλα τα μέλη της ήταν άνθρωποι της εκκλησίας, δηλαδή τα ακόλουθα αδέλφια: ο παπα Σπυρίδων Λευκός, οι μοναχοί Μελέτιος, Αναγνώστης, Δημήτριος, Ισαάκ και η αδελφή τους Τρυγόνα. Οι τέσσερις πρώτοι ήταν θύματα του 1824(δηλαδή της επανάστασης που ξεκίνησε το 1821), ο Ισαάκ πέθανε στην Πάτμο το 1859 και η Τρυγόνα το 1864. Όλοι ήταν άτεκνοι, πλην της Τρυγόνας και του παπα Σπυρίδωνα.
Η Τρυγόνα είχε μοναδικό γιο τον Κύριλλο, ενώ ο παπα Σπυρίδων Λευκός πρόλαβε να γεννήσει δυο παιδιά, τον παπα Ιωάννη Γαλανό, που σκοτώθηκε το 1867 στα Παράσυρτα, και την Δεσποινιά, σύζυγο Ιωάννη Μικέλη. Το γενεαλογικό τους δένδρο είναι το επόμενο:
Α)Τα παιδιά του παπα Ιωάννη Γαλανού ήταν: 1. Ο παπα Σπυρίδων Παπαδάκης(άτεκνος). 2 ο Αντώνιος Παπαδάκης ή Παπαδαντώνης(γνωστός αγωνιστής άνευ τέκνων). 3 Η Φωτεινή, 4 η Ελένη, 5 Η Μαρία και 6 Η Δεσποινιά.
Β)Τα παιδιά της Δεσποινιάς(θανατος το 1845) και του συζύγου της Ιωάννη Μικέλε(Μικέλη ή Μικελάκη, ) ήταν 1 ο Μιχαήλ, 2 Ο Κωνσταντίνος, 3 η Ελένη, 4 Η Μαρία, 5 η Παππαδιά και 6 Η Ευφροσύνη.
Η υπόθεση αυτή παρέμεινε σε εκκρεμότητα, γιατί μεσολάβησε η Μεγάλη Επανάσταση του 1866-69. Αυτό όμως που επιβάλλεται να προσέξει κάποιος είναι η ελαστικότητα που έχουν την περίοδο του 1800 τα επίθετα των ανθρώπων: ο Πατέρας ο παπα Σπυρίδων ονομάζεται Λευκός. Ο γιος του παπα Ιωάννης ονομάζεται Γαλανός και οι οι δικοί του γιοι παπα Σπυρίδων Παπαδάκης και Αντώνιος Παπαδάκης.
Το πλήρες γενεαλογικό δένδρο τους:
Έρευνα:
Ελένη Ν. Μπριτζολάκη, Φιλόλογος
6/11/2021
*Όλα τα έγγραφα είναι από το Αρχείο Δημογεροντίας Ηρακλείου, Βικελαία Βιβλιοθήκη)
Κεντρική Φωτογραφία: Νίκος Σωμαράκης