Οι άμεσοι στόχοι μας για τα θέματα υγείας της Βιάννου


Το πιο σημαντικό συμπέρασμα από την εμπειρία αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας με ξεχωριστή θέση και ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Η ενίσχυση της ΠΦΥ στο Νομό Ηρακλείου αναδεικνύεται σε σημαντικό στόχο των κοινωνικών δυνάμεων που αγωνίζονται για την προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας και που στοχεύουν στην Ελλάδα της νέας εποχής, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Ειδικά για την Βιάννο, οι άμεσοι στόχοι ενίσχυσης της ΠΦΥ περιλαμβάνουν:
Α. Θέματα Υποδομών
Είναι πρώτιστη η ανάγκη της περιοχής για επένδυση στις δημόσιες υποδομές υγείας, τόσο στις υπάρχουσες όσο και σε νέες. Άμεσα ξεχωρίζουν οι εξής απαραίτητες παρεμβάσεις:
- Η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Κέντρου Υγείας. Από την πρόσφατη επίσκεψη μου στο Κέντρο Υγείας είναι φανερό ότι το Κέντρο Υγείας πρέπει επιτέλους να αναβαθμιστεί με ένα ενεργειακό μοντέλο που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
- Προέχει πλέον η κατασκευή κτιρίου για τη στέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) του Κερατοκάμπου. Η δρομολογημένη τοποθέτηση προκατασκευασμένης αίθουσας αποτελεί άμεση-επείγουσα επιλογή, μιας και μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
- Πρέπει επίσης να προχωρήσει και η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης σταθμού ΕΚΑΒ στη Μάρθα. Πρόκειται για χώρο που θα συστεγάσει το ΠΙ Μάρθας και το συγκεκριμένο Σταθμό, καλύπτοντας της ανάγκες του επιστημονικού Χάρτη Υγείας της Κρήτης και τις μετακινήσεις του πληθυσμού.
Β. Θέματα Προσωπικού
Στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ για «μπαλώματα» και υποστελεχωμένες δομές, χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο με όλες τις απαραίτητες υγειονομικές δυνάμεις στη μάχη της προνοσοκομειακής φροντίδας. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μόνιμες προσλήψεις, μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των κενών συνταξιοδότησης και ειδικά κίνητρα στελέχωσης άγονων δομών και τμημάτων του ΕΣΥ.
Ειδικά για την Βιάννο, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς προσωπικό δεν γίνεται. Επομένως, χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει:
- Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των γιατρών.
- Η κάλυψη των απαιτούμενων 3 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.
- Η πρόσληψη 2 διοικητικών υπαλλήλων.
- Η πρόσληψη του προσωπικού για τη λειτουργία του σταθμού του ΕΚΑΒ.
- Η τακτοποίηση των οργανικών θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού σε οργανικές θέσεις του ΚΥ Βιάννου.
Χωρίς αμφιβολία, όλα τα παραπάνω, αν θέλουμε να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους, θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο αγωνιστικής διεκδίκησης: Πρωτίστως, από την τοπική κοινωνία και τους φορείς και συλλογικότητες που την εκφράζουν, από την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμαρχος, δημοτικό συμβούλιο, τοπικές κοινότητες και συμβούλια), τους δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς και κάθε άλλη συλλογικότητα (επαγγελματικοί φορείς κλπ). Προφανώς, σε αυτήν την προσπάθεια, έχουν κεντρική θέση ο Διευθυντής και όλοι οι εργαζόμενοι του ΚΥ.
Οι αλλαγές αυτές δεν είναι αποκομμένες από τις ευρύτερες ανάγκες. Πρέπει να είναι κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου στήριξης των δημόσιων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δίνει έμφαση στον οικογενειακό γιατρό και στο μοντέλο της διεπιστημονικής ομάδας υγείας, της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της κοινοτικής φροντίδας. Στην αντίθετη οδό κινείται το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, στον εκ νέου διαχωρισμό ασφαλισμένων-ανασφάλιστων, σε εμπόδια στην πρόσβαση και μετακύλιση του κόστους στον πολίτη. Σήμερα προτάσσουμε την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, τον εισαγωγικό μισθό στο ΕΣΥ των 2.000 ευρώ, που θα συμπαρασύρει και θα αλλάξει προφανώς την εισοδηματική κλίμακα και την αφετηρία για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα. Με άλλα λόγια, χρειάζεται πλέον να μπούμε μπροστά για την προάσπιση και ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Υγείας και των ανθρώπων της.
*Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία