Οι 38 εντολές!
Η σχολική χρονιά τελειώνει, όμως εμείς θα γυρίσουμε σχεδόν 60 χρόνια πίσω, στην 1η συνεδρία του Συλλόγου Καθηγητών του Γυμνασίου Βιάννου και στις 38 εντολές & παρατηρήσεις που ανακοινώθηκαν μετά από αυτή.
Πρόκειται για έναν από τους πολλούς ιστορικούς "θησαυρούς" που βρίσκονται στα αρχεία του σχολείου, οι οποίοι ψηφιοποιήθηκαν το 2008. Σ'αυτή ττην 1η συνεδρία του Συλλόγου Καθηγητών το σχολικό έτος 1963-64, μεταξύ των άλλων υπογράφεται από τους καθηγητές Γ. Κατσαράκη, Δημήτρη Πνευματικάκη, Ελευθέριο Μαστρογιωργάκη, Γιώργο Μαργαριτάκη, Παπαχατζάκη και Δ. Ζαχαρουδάκη:
«Εν άνω Βιάννω και εν των Γραφείω του Γυμνασίου σήμερον την 6ην Νοεμβρίου 1963 ημέραν Τετάρτην και ώραν 3ην μ.μ. συνήλθεν ο Σύλλογος των καθηγητών εις Παιδαγωγικήν Συνεδρίαν, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Γυμνασιάρχου, ίνα συσκεφθεί επί των θεμάτων της μέχρι σήμερον τακτικής φοιτήσεως, επιμελείας, επιδόσεως και διαγωγής των μαθητών συμφώνως προς το άρθρον 23 του από 20-6-55/8-7-55 Βασιλικού Διατάγματος «Περί εγγραφών, μετεγγραφών, εξετάσεων κλπ. μαθητών Σχολείων Μέσης Εκπαιδεύσεως».
Ο Σύλλογος συνεζήτησε δια μακρόν επί της προόδου, της τακτικής φοιτήσεως και της διαγωγής των μαθητών του Γυμνασίου και προέβη εις τας κάτωθι διαπιστώσεις:
1). Παρετηρήθη πλήρης αδιαφορία ωρισμένων μαθητών και μαθητριών παρά τας επανειλημμένας εγγράφους ειδοποιήσεις των γονέων και των κηδεμόνων αυτών, πολλοί των οποίων δεν προσήλθον εις το Γραφείον.
2). Η πρόοδος των μαθητών της Πρώτης Τάξεως δεν είναι ικανοποιητική παρά το μέγα ποσοστόν απορρίψεως κατά τας εισιτηρίους εξετάσεις, λίαν δε χαμηλή είναι πνευματική στάθμη των διετών της τάξεως ταύτης.
3). Παρετηρήθη εις τους μαθητάς της Τρίτης τάξεως πνευματική χαλάρωσις δυναμένη να αποδοθεί εις την μετάβασιν εκ της προεφηβικής εις την εφηβικήν ηλικίαν και εις σεξουαλικάς διαστροφάς.
4). Δεν εσημειώθη αισθητή βελτίωσις του πνευματικού επιπέδου των μαθητών, ως ανεμένετο, κατόπιν της αυστηράς κατά Ιούνιον και Σεπτέμβριον κρίσεως αυτών.
5). Η φοίτησις των μαθητών, πλην ωρισμένων εξαιρέσεων, είναι κανονική.
6). Η διαγωγή των μαθητών, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, είναι καλή, ως δείκνυται και εκ του ποινολογίου αυτών, αναγκασθέντων των ζωηροτέρων να μετεγγγραφώσιν εις άλλα Γυμνάσια λόγω των αυστηρών μέτρων, τα οποία ελήφθησαν κατ’ αυτών κατά το παρελθόν.
Προς βελτίωσιν της καταστάσεως ταύτης των μαθητών ο Σύλλογος απεφάσισε τα κάτωθι:
1). Να καταβληθεί ιδιαιτέρα φροντίς δια τους αμελείς μαθητάς δι’ υποδείξεως τρόπου μελέτης αυτών είτε εν τη τάξει είτε κατ’ ιδίαν και δια της συχνοτέρας εξετάσεως τούτων.
2). Να γίνει κατ’ ιδίαν διαφώτησις επί των συνεπειών των σεξουαλικών διαστροφών εις τους μαθητάς της Τρίτης τάξεως.
3). Να γίνουν παραινέσεις προς τους μαθητάς υπό των καθηγητών των τάξεων προς διάθεσιν περισσοτέρου χρόνου προς μελέτην και υποδείξεις κατά ποίον τρόπον πρέπει να γίνεται η μελέτη αύτη.
4). Να γίνονται επισκέψεις κατά καιρούς και απροόπτως εις τα δωμάτια των μαθητών των καταγομένων εκ ξένων χωρίων και διαμενόντων εν Βιάννω, ίνα έχει γνώσιν ο Σύλλογος περί του τρόπου διαβιώσεως αυτών και λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα εκάστοτε μέτρα, συνιστών εις τούτους καθαριότητα, τάξιν, ευπρέπειαν και αποφυγήν σχηματισμού ομίλων προς απασχόλησιν δια διαφόρων παιγνίων και κατασπατάλησιν του προς μελέτην χρόνου.
5). Η κόμμωσις των μαθητριών να είναι ευπρεπής και σύμφωνος προς την μαθητικήν ιδιότητα. Ομοίως η ενδυμασία και η υπόδησις αυτών, απαγορευομένων των ψιμυθίων και των εξεζητημένων κομμώσεων και ενδυμασιών. Μετά ταύτα ο Σύλλογος των καθηγητών, αφού έλαβε γνώσιν της υπ. αριθ. 3463/23-11-62 εγκυκλίου διαταγής της 2ης Γενικής Επιθεωρήσεως, εψήφισε τον Κανονισμόν του Γυμνασίου έχοντα ως ακολούθως:
1). Οι μαθηταί οφείλουσι σέβας και υπακοήν εις τους Διδάσκοντας.
2). Η προς αλλήλους συμπεριφορά δέον να είναι ευγενής και αδερφική.
3). Άπαντες είναι ίσοι απέναντι των Νόμων.
4). Η φοίτησις πρέπει να είναι τακτική, εάν δε τις απουσιάσει λόγω ασθενείας οφείλει να προσαγάγει βεβαίωσιν της ασθενείας παρά του πατρός του.
5). Πας μαθητής οφείλει να είναι καθαρός το σώμα και τα ενδύματα και να κόπτει την κόμην δια μηχανής.
6). Έκαστος μαθητής οφείλει α φέρει πηλήκιον επί του οποίου θα έχει ως διακριτικά τα εξής, επί του υποσιαγόνου και εις το αριστερόν τα γράμματα Γ.Β., εις δε το δεξιόν τον αριθμόν μαθητολογίου, πέριξ του πηληκίου ταινίαν κιτρίνην, εις δε το έμπροσθεν και άνω μέρος την γλαύκα.
7). Αι μαθήτριαι ποδιές χρώματος μαύρου μετά λευκού περιλαιμίου και ζώνης, επί δε του αριστερού ημιθωρακίου εντός ρόμβου κεντημένον δια λευκού νήματος επί μελανού υφάσματος το σύμπλεγμα των γραμμάτων Γ.Β. και τον αριθμόν μαθητολογίου κεντημένον δια λευκού επίσης νήματος.
8). Πάντες οι μαθηταί πρέπει να ευρίσκονται εν των Σχολείω εντός της ωρισμένης προθεσμίας και εντός της αιθούσης των μαθημάτων.
9).Κατά την ώραν του μαθήματος απαγορεύεται η έξοδος μαθητού άνευ αδείας του Διδάσκοντος. Οι εξερχώμενοι όμως δέον να επανέρχονται ταχέως.
10). Εις ουδένα επιτρέπεται να φέρει μεθ’ εαυτού βιβλία μη εγκεκριμένα ή άλλα πράγματα εκτός των αναγκαίων δια την παράδοσιν.
11). Κατά την διάρκειαν του μαθήματος απαγορεύονται αυστηρώς αι ομιλίαι και αι συζητήσεις των μαθητών. Μόνον οι ερωτώμενοι ή εξεταζόμενοι υπό του Διδάσκοντος θα ομιλώσιν.
12). Απαγορεύεται επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία των μαθητών κατά την εξέτασιν.
13). Κατά τα διαλείμματα απαγορεύεται η χρήσις βιβλίων. Οι μαθηταί δέον να εξέρχονται άνευ βιβλίων και πηληκίων.
14). Κατά τα διαλείμματα πάντες οι μαθηταί δέον να εξέρχονται των τάξεων και μόνον ο επιμελητής θα φροντίζει δια τον αερισμόν της αιθούσης.
15). Απαγορεύεται η είσοδος μαθητών εις ξένας τάξεις.
16). Απαγορεύεται να ίστανται μαθηταί εις τα παράθυρα και τας θύρας και θορυβώσι κατά την ώραν του μαθήματος.
17). Απαγορεύεται κατά την ώραν του μαθήματος να παίζωσι και να θορυβώσι οι μαθηταί εν τω προαυλίω του Σχολείου.
18). Απαγορεύονται τα δημόσια θεάματα και οι χοροί εις τους μαθητάς.
19). Απαγορεύεται η αναγραφή λέξεων ή φράσεων ή εικόνων επί των τοίχων των οικημάτων του Σχολείου.
20). Απαγορεύεται η συναναστροφή μαθητών μετά ατόμων εξωσχολικών.
21). Απαγορεύεται η ανάγνωσις απηγορευμένων περιοδικών και εντύπων.
22). Εις ουδένα ξένον επιτρέπεται η είσοδος κατά την ώραν του μαθήματος εις τας αιθούσας διδασκαλίας, ούτε η παραμονή τούτου μεταξύ των μαθητών εν τη αυλή του Σχολείου κατά τας ώρας των διαλειμμάτων.
23). Οι μαθηταί οφείλουν να διατηρώσι τας τάξεις αυτών καθαράς, να μην πτύωσι και να μη ρίπτωσι χαμαί τίποτε.
24). Οι μαθηταί πρέπει να φροντίζωσι δια την καλήν διατήρησιν των επίπλων και οργάνων του Σχολείου, οι δε φθείροντες ή καταστρέφοντες ταύτα εκτός της τιμωρίας θα υποχρεούνται εις την πληρωμήν αποζημιώσεως.
25). Απαγορεύεται η είσοδος μαθητών εις τα καφενεία.
26). Απαγορεύεται η είσοδος μαθητών εις δωμάτια άλλων μαθητών.
27).Απαγορεύεται απολύτως η έξοδος των μαθητών κατά τον χειμώνα από της 7ης μ.μ. και το θέρος από της 8ης μ.μ. Οι εξερχόμενοι δέον να δικαιολογήσωσι την έξοδον.
28). Απαγορεύεται η παραμονή μαθητών εις τας οδούς και τας γωνίας αυτών.
29). Οι μαθηταί οφείλουν να είναι κόσμιοι εις τας οδούς.
30). Οι μαθηταί οφείλουσι να χαιρετώσι παντού και πάντοτε τους καθηγητάς των καθώς και τους καθηγητάς ή διδασκάλους και άλλων σχολείων, ως και τους ιερείς και προϊσταμένους Δημοσίων Υπηρεσιών και Αρχών.
31). Απαγορεύονται αι ύβρεις και αι βλασφημίαι αυστηρώς.
32). Απαγορεύεται η αυτοδικία.
33). Απαγορεύεται εις τους μαθητάς να κάθηνται επί των καθισμάτων των λεωφορείων οσάκις χρήζοντα βοηθείας πρόσωπα ίστανται όρθια.
34). Απαγορεύεται δια τους μαθητάς το ποδόσφαιρον και κάθε άλλο επικίνδυνον παίγνιον.
35). Απαγορεύονται οι επικίνδυνοι αστεϊσμοί.
36). Απαγορεύεται η μετάβασις μαθητών μετά μαθητριών εις τα χωρία αυτών.
37). Απαγορεύεται εις τους μαθητάς η χαρτοπαιξία, το κάπνισμα και η χρήσις οινοπνευματωδών ποτών.
38). Απαγορεύεται η φοίτησις μαθητών επί μίαν ή περισσοτέρας ώρας και η ακολούθως αναχώρησις αυτών άνευ αποχρώντος λόγου.
Πάσα παράβασις θα τιμωρείται αυστηρώς.
Εφ’ ω συνετάχθη η παρούσα πράξις υπογραφόμενη ως ακολούθως:
Ο Γυμνασιάρχης Οι καθηγηταί
*Έχει δημοσιευτεί στην "Ηχώ της Βιάννου"