Ο χαρακτηρισμός
Το τελευταίο διάστημα "τρέχουν" μια σειρά από ενέργειες για το σοβαρό αυτό ζήτημα
Θέση παίρνει το Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα της συντήρησης και ανάδειξης των ιστορικών υδρόμυλων στο μαρτυρικό Κεφαλοβρύσι του Δήμου Βιάννου.
Αυτό που, ουσιαστικά, τονίζεται σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι είναι σε εξέλιξη ο χαρακτηρισμός των ιστορικών μύλων κι επισημαίνεται πως μετά την τελική αυτοψία και τους απαραίτητους καθορισμούς, η υπόθεση θα πάρει το δρόμο για την τελική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, αν δηλαδή θα υπάρξει ή όχι χαρακτηρισμός των εν λόγω μνημείων.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα "τρέχουν" μια σειρά από ενέργειες για το σοβαρό αυτό ζήτημα ενώ ξεκάθαρα φαίνεται ο σημαντικός και ενεργός ρόλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρυσίου, καθώς με κάθε τρόπο και ευκαιρία προσπάθησε να αναδείξει το θέμα και να το "σηκώσει" και τα κατάφερε!
Απαντώντας λοιπόν στην ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Νίκου Ηγουμενίδη, Σωκράτη Βαρδάκη και Χάρη Μαμουλάκη, τονίζεται ότι σε συνέχεια επιστολής του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρυσίου, για την προστασία και αποκατάσταση υδρόμυλου στον οικισμό Κεφαλοβρύσι Βιάννου, ακολούθησε αυτοψία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης κατά τη διάρκεια της οποίας, διαπιστώθηκε ότι βόρεια και πλησίον του οικισμού σώζονται δύο νερόμυλοι, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Κι επισημαίνεται πως:
"Ο ένας από τους μύλους, ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρυσίου, ήταν καλυμμένος από πυκνή βλάστηση με συνέπεια την δυσχερή έωςαδύνατη πρόσβαση και τη διαπίστωση της κατάστασης των στοιχείων του μύλου.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, ακολούθησε, κατόπιν συνεννοήσεων και με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρυσίου, ο καθαρισμός των επιφανειών του μύλου και του περιβάλλοντα χώρου από την πυκνή βλάστηση.
Επιπλέον, στις 10.2.2022 κατατέθηκε από τον Σύλλογο επικαιροποιημένο τοπογραφικό διάγραμμα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης είναι σε εξέλιξη η τεκμηρίωση των δύο υδρόμυλων, με την επιτόπια καταγραφή των μύλων, κατά την οποία απαιτούνται και συμπληρωματικοί καθαρισμοί, ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση των μορφολογικών στοιχείων τους.
Εν συνεχεία, η ανωτέρω Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ θα αποστείλει τον φάκελο τεκμηρίωσης στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να εξεταστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το θέμα του χαρακτηρισμού ή μη των των μύλων Κεφαλοβρυσίου ως μνημείων της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς".
Σε δήλωσή του, ο Νίκος Ηγουμενίδης επισημαίνει ότι «διασώζονται σήμερα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά δείγματα υδρόμυλων και έχουμε χρέος να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε ως ιστορικά μνημεία». Ο βουλευτής τονίζει ότι «τους περισσότερους υδροαλευρόμυλους ανατίναξαν οι Γερμανοί κατακτητές εκ θεμελίων, και το μαρτυρικό Κεφαλοβρύσι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατακτητές. Ο ένας μάλιστα από τους υδρόμυλους φέρει ακόμη και σήμερα το δωμάτιο με τις μυλόπετρες, τη κοφινίδα και το πηγάδι που πρέπει άμεσα να προστατευθούν ως ενιαίο σύνολο και ως νεώτερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς».