Ο Στάθης Μάστορας και η Βιάννος
Ήταν Γενάρης του 1940 όταν η προικισμένη ποιητική γραφίδα του πολύπλευρα ταλαντούχου Στάθη Μάστορα αποτύπωνε τις ομορφιές της Άνω Βιάννου με το αριστουργηματικό ποίημα που παραθέσαμε πάνω στην πρόσφατη φωτογραφία του Μανώλη Σπανάκη.
Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε μετατεθεί ως καθηγητής Μαθηματικών στο Γυμνάσιο Άνω Βιάννου…
Μια μετάθεση που, όπως αποδείχθηκε, στάθηκε μοιραία για τη ζωή του.
Όπως αναφέρει η φιλόλογος κ. Θεοδώρα Παπαχατζάκη-Κατσαράκη «Ήθελε να ριζώσει στην Άνω Βιάννο ο Στάθης. Αγάπησε το όμορφο χωριό του Κονδυλάκη και τους κατοίκους με το πηγαίο χιούμορ, το καυστικό ύφος, τη σάτιρα, την ευστροφία. Τις ελεύθερες ώρες του στο γέρο πλάτανο της πλατείας στο καφενείο ή στην ταβέρνα χαίρεται την συντροφιά των απλών ανθρώπων, ακούει τις διηγήσεις τους, τις χαρές, τους καημούς τους και μεταλλάσσει τη ζωή τους σε ποίηση, σε τραγούδι».
Ο Στάθης Μάστορας εκτελέστηκε στον Άγιο Βασίλειο Βιάννου από τους Γερμανούς κατακτητές στις 15 Σεπτεμβρίου 1943...
Υπενθυμίζουμε ότι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης», εκδόθηκαν τα ποιητικά άπαντα του Στάθη Μάστορα, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία του Viannitika.gr στην Άνω Βιάννο.