Ο κάμπος της αυγής

Η Ηώς ήταν η θεότητα της αυγής των αρχαίων Ελλήνων, αντίστοιχη με την Αουρόρα των Λατίνων και αυτήπου συνεχίζει μέχρι σήμερα να σκορπά γύρω της την παρατηρούμενη πρωινή δρόσο και θα συνεχίζει εσαεί να το κάνει.
Αυτή έδωσε και το όνομά της σ'ένα Οροπέδιο, που αποτελεί ένα οικολογικό "διαμάντι" για την Κρήτη. Ο Γιους Κάμπος (Κάμπος της Ηούς) βρίσκεται ανάμεσα στην κοιλάδα του Αμαρίου και στο Σπήλι, 31χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου.
Αυτό που κάνει αυτό το μικρό αυτό οροπέδιο τόσο σπουδαίο και ιδιαίτερο γιατ την Κρήτη, σύμφνωνα με το cretabeaches.gr, είναι η τεράστια οικολογική του σημασία, καθώς εδώ χιλιάδες ενδημικές τουλίπες του είδους Tulipa doerfleri την άνοιξη δημιουργούν ένα κατακόκκινο χαλί.
Το είδος μάλιστα έχει ανακηρυχτεί προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα από το 1981, καθώς εντοπίζεται παγκοσμίως(!) μόνο στον Κάμπο της Ηούς. Εδώ επίσης φύονται πολλά σπάνια ορχεοειδή που προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες βιολόγους από όλη την Ευρώπη. Πάνω από πέντε είδη ορχιδέας μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα τετραγωνικό μέτρο σε αυτόν το σημαντικό βιότοπο του Ρεθύμνου.
Στην πηγή του Άη Γιάννη με τους θεόρατους πλατάνους και το γάργαρο καταδρόσερο νερό που βγαίνει απ' τους βράχους μπορεί να ξαποστάσει και να δροσιστεί ο επισκέπτης. Στο οροπέδιο καλλιεργούνται άνυδρα κηπευτικά, γνωστά για τη νοστιμιά τους και περιζήτητα για τη διατροφική τους αξία. Τα νερά του οροπεδίου τροφοδοτούν τα Φαράγγια της Αγίας Φωτιάς, του Κισσού και το ρέμα του Σπηλίου.