Ο φόβος για το νερό
Υπό κανονικές συνθήκες, οι ποσότητες νερού που συγκεντρώνονται από το βουνό είναι άκρως απαραίτητες για τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες της ανομβρίας, όμως τον χειμώνα το σκηνικό αυτό αλλάζει...
Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξαν οι τοπικές αρχές στην Έμπαρο του Δήμου Βιάννου με αφορμή το σοβαρό θέμα που παρουσιάζεται, σχεδόν κάθε χρόνο, στην περιοχή με την υπερχείλιση στο ρέμα που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.
Πρόκειται για το ρυάκι που συγκεντρώνει τα νερά από τις γύρω ορεινές περιοχές και, συνήθως, τους χειμερινούς μήνες, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις "φουσκώνει" κι εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους αλλά, κυρίως, για το Δημοτικό Σχολείο της Εμπάρου.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Γιώργος Περογιαννάκης, επισήμανε, με δηλώσεις του στο viannitika.gr, ότι πρόκειται για γνωστό πρόβλημα στην περιοχή και ο ίδιος έχει προγραμματίσει σειρά επαφών στην Αθήνα, ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και το νερό που συγκεντρώνεται να διοχετεύεται με τον κατάλληλο τρόπο στη γη και να μην υπάρχει φόβος υπερχείλισης.
Μάλιστα, σήμερα ο ίδιος θα ενημερωθεί για το πότε θα κλειστεί ραντεβού τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Υπουργείο Υποδομών.
Μάλιστα, το πιθανότερο είναι οι συναντήσεις να γίνουν τις επόμενες ημέρες, καθώς έχει αρχίσει ήδη να χειμωνιάζει.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι ποσότητες νερού που συγκεντρώνονται από το βουνό είναι άκρως απαραίτητες για τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες της ανομβρίας και αποδεικνύονται "σωτήριες" για το πότισμα της διψασμένης γης. Δε συμβαίνει το ίδιο, όμως, τους χειμερινούς μήνες.
Εάν ο καιρός "δέσει" για τα καλά, υπάρχει φόβος υπερχείλισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κατοικίες, μα - κυρίως - για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής...
Θυμίζουμε ότι ο φετινός Οκτώβριος ήταν για τον Δήμο Βιάννου αρκετά βροχερός, όπως υγρός αναμένεται και ο Νοέμβριος.
Όπως έχουμε ήδη γράψει, σε όλες τις περιοχές του Δήμου έπεσαν οι διπλάσσιες ποσότητες νερού σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.
Στην περιοχή της Εμπάρου, η ποσότητα του νερού έφτασε τα 80.8 χιλιοστά ενώ σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, σχεδόν τριπλασιάστηκε!
(Φωτογραφία αρχείου)