Νηστίσιμο ρυζόγαλο σαν γλύκισμα
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Οι φανατικοί του ρυζόγαλου που αναγκάζονται σε μέρες νηστείας να μην το απολαμβάνουν, θα «ανασάνουν» διαβάζοντας αυτή τη συνταγή
Παράλληλα θα ανασάνουν κι εκείνοι που συνηθίζουν να δοκιμάζουν παραδοσιακές συνταγές με νέα υλικά ή με υλικά που μέχρι πρότινος βρισκόταν δύσκολα στην ελληνική αγορά ή αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξή τους.
Πάντως, και οι μεν και οι δε, δικαιούνται να μην κάνουν καμιά έκπτωση στην απόλαυση τρώγοντάς το.

Η σημερινή συνταγή προέκυψε μετά από μια σειρά πειραματισμών πάνω στις βασικές αρχές παρασκευής ρυζόγαλου, κι αυτό διότι «όψιμα» στη δική μας οικογένεια διαπιστώθηκε μια μεγάλη προτίμηση σε αυτό το έδεσμα. Καθώς η οικοδέσποινα ανήκει σ’ εκείνη τη γενιά που απέρριπτε το ρυζόγαλο, έτσι όπως παραδοσιακά γινόταν στα σπίτια της περιοχής μας, στα μάτια της, το εξαιρετικό πλην απλό αυτό έδεσμα, άρχισε να αποκτά μια καλύτερη θέση όταν εκείνη, μεγάλη πια, δοκίμασε τα «αστικά», θα λέγαμε, ρυζόγαλα που κατά κανόνα είχαν τη μορφή κρέμας.

Είναι αλήθεια πως, εκείνο το ρυζόγαλο των παιδικών της χρόνων, που ήταν μια σούπα όπου το ρύζι κολυμπούσε μέσα σε κατσικίσιο ή έστω πρόβειο γάλα, δεν υπήρξε αρκετά ελκυστικό.
Όταν λοιπόν μεγάλη πια, γνωρίστηκε με εκείνο το ρυζόγαλο που μύριζε βανίλια, όπου το ρύζι συνυπήρχε με μια νόστιμη βελούδινη κρέμα, σε μικρά μπολ παγωτού, άρχισε να αναθεωρεί την αρχική της άποψη με αποτέλεσμα, τώρα πλέον, να υλοποιεί την παρασκευή αυτή, σταθερά, μία ή δύο φορές την εβδομάδα και να την υποδέχονται μικροί–μεγάλοι της οικογένειας με τεράστια χαρά!

Να λοιπόν γιατί αυτή η μεγάλη κατανάλωση, της έδωσε το δικαίωμα πειραματισμών. Και να γιατί σήμερα δοκιμάζουμε ένα πολύ νόστιμο ρυζόγαλο με υλικά φυτικής προέλευσης που, πέραν άλλων ιδιαιτεροτήτων, του δίνουν και τον χαρακτήρα του νηστίσιμου.
ΥΛΙΚΑ
- 3 ποτήρια (νερού) γάλα φυτικής προέλευσης (από σόγια, αμύγδαλο, καρύδα κ.α)
- 2 ποτήρια (ν) κρέμα γάλακτος φυτικής προέλευσης (κυκλοφορεί σε πράσινο χρώμα στα σούπερ μάρκετ)
- 2 φακελάκια Άνθος Αραβοσίτου (περίπου 80 γρ.)
- 1/2 ποτήρι (ν) ζάχαρη
- 1/3 ποτηριού (ν) ρύζι για σούπες ή τύπου Καρολίνας
- 2 ποτήρια νερό
- άρωμα βανίλιας ή μαστίχας ή καρύδας ή αμύγδαλου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ρύζι με το νερό και τα σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να ρουφήξει όλο το νερό. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μια πρέζα αλάτι.

Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη τοποθετούμε
σε μέτρια εστία.

Καθώς περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη και ν’ αρχίσει ο βρασμός της κρέμας γάλακτος, διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στο γάλα, προσθέτουμε το άρωμα και ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή κρέμα. (Η διαδικασία είναι γνωστή σε όλους).

Μέσα σ’ αυτήν τη κρέμα θα ρίξουμε το βρασμένο ρύζι και θα ανακατέψουμε καλά.
Θα μοιράσουμε το ρυζόγαλο στα μπολ (μέχρι την κορυφή τους) και θα τα καλύψουμε με πλαστική μεμβράνη σε απόλυτη επαφή, μέχρι να κρυώσουν.
Τότε μπορούν τα μπολ να μπουν στο ψυγείο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η ποσότητα της ζάχαρης στο μείγμα, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό, από τον τρόπο σερβιρίσματος του ρυζόγαλου.
Αν θέλουμε να σερβίρουμε το ρυζόγαλο με τον κλασσικό τρόπο, δηλαδή με κανέλα, τότε η ποσότητα της ζάχαρης που αναφέρεται στα υλικά είναι αρκετή, με δεδομένο μάλιστα το ότι η φυτική κρέμα γάλακτος έχει μια ελαφριά γλυκύτητα.

Θα λιγοστέψουμε όμως την ποσότητα της ζάχαρης του μείγματος, αν θέλουμε να σερβίρουμε το ρυζόγαλο με γλυκό κουταλιού.

Λιγότερη ζάχαρη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και όταν εφαρμόσουμε την τεχνική της Κρέμας Μπρουλέ, δηλαδή να καραμελώσουμε με φλόγιστρο μικρή ποσότητα ζάχαρης που θα ρίξουμε πάνω στην επιφάνεια του ρυζόγαλου.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης πως, το ρυζόγαλο, για να ξεφορμαριστεί, ώστε να κάνουμε ένα όμορφο σερβίρισμα, πρέπει να μπει σε μεγαλύτερο δοχείο με αρκετή ποσότητα βραστού νερού για περίπου ένα λεπτό (όχι περισσότερο).

*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr
