Νηστίσιμα μελένια καρυδωτά σε φωλιά φύλλου


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Θα συμφωνήσετε πως, ο συνδυασμός καρυδιού-μελιού είναι αξεπέραστος!
Πάνω σ’ αυτό τον συνδυασμό στηρίζεται η συνταγή του γλυκού μας, που μπορεί να συμπληρώσει (και να απογειώσει) τα νηστίσιμα τραπέζια των ημερών που πλησιάζουν.
Πανεύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της συνταγή, χωρίς ρίσκο αποτυχίας, που είναι παραλλαγή μιας εξαιρετικής αρτύσιμης συνταγής που μας έρχεται από την Ανατολική Κρήτη, και την οποία επιφυλασσόμαστε να παρουσιάσουμε σύντομα.
Μέσα σε λιγότερη από μισή ώρα το ταψί σας είναι έτοιμο για τον φούρνο, όπου όμως, επειδή το «καλό πράμα αργεί να γίνει», θα παραμείνει αρκετή ώρα για τέλειο ψήσιμο.
Να ξέρετε πως όλα τα «φυλλερά» γλυκά θέλουν πολύωρο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό όμως μας απαλλάσσει από τη συχνή παρακολούθηση, καθώς γλυκό που ψήνεται στους 140 βαθμούς, αποκλείεται να καεί....
Καρύδια, σουσάμι, αλεύρι και χονδρό σιμιγδάλι, κλεισμένα σε μια όμορφη θήκη, γίνονται γευστικές, αρωματικές και ζουμερές μπουκιές με την συμβολή ραφιναρισμένου άοσμου λαδιού, ζάχαρης, μελιού και κανελλογαρύφαλου. Κι όλο αυτό σας κάνει να αναρωτιέστε αν τρώτε έναν μπακλαβά με γέμιση από σιμιγδαλένιο χαλβά ή κάτι άλλο που, πάντως, θέλετε πολύ να το ξαναφάτε.
Ας δούμε τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
- 1 &1/2 ποτήρι (νερού) ηλιέλαιο
- 1 ποτήρι (ν) καρύδια καλά αλεσμένα
- 1/2 ποτηριού (ν) άσπρο σουσάμι αλεσμένο
- 1/2 ποτηριού (ν) χονδρό σιμιγδάλι
- 1/2 ποτηριού αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 φακελάκι μπαίκιν πάουντερ
- 1 κοφτή κουταλιά κανέλα
- Μια πρέζα γαρίφαλο
ΣΙΡΟΠΙ
- 1& 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 1& 1/2 ποτήρι νερό
- 1& 1/2 ποτήρι μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπαγώνουμε καλά το φύλλο και όπως είναι ρολό, με ένα μαχαίρι, το κόβουμε σε δύο μέρη. Δημιουργούνται περίπου 28-30 κομμάτια φύλλου.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι, το λαδώνουμε καλά και το τυλίγουμε με την μεγάλη πλευρά σε μια, επίσης λαδωμένη-κυλινδρική ξύλινη μεταλλική ή πλαστική ράβδο, αφήνοντας 2εκ. ατύλιχτο.
Το ξυλίκι του ανοίγματος φύλλων που υπάρχει σε όλες τις κουζίνες και είναι σχετικά μικρής διατομής (1,5εκ) είναι μια καλή λύση.
Σπρώχνουμε με τα χέρια μας την αρχή και το τέλος του φύλλου προς τη μέση του, κι εκείνο, γλιστρώντας με άνεση (εξ αιτίας του λαδιού), μαζεύεται και δημιουργεί πτυχές.
Τραβούμε προσεκτικά το φύλλο από την ράβδο, του δίνουμε τη μορφή κουλουριού και το τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί.
Το τμήμα το φύλλου που έμεινε ατύλιχτο, καθώς θα κάνουμε το κουλούρι, θα καλύψει τον πάτο της τρύπας του κουλουριού που στη συνέχεια θα γεμίσουμε.
Με τον ίδιο τρόπο δημιουργούμε κουλούρια και με τα άλλα φύλλα, και τα τοποθετούμε στο ταψί φροντίζοντας να βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, διότι αν υπάρχει απόσταση, ανοίγουν με την διαστολή της γέμισης.
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά (αλεσμένα καρύδια-αλεσμένο σουσάμι-σιμιγδάλι-αλεύρι-μπαίκιν πάουντερ-κανέλα-γαρύφαλλο).
Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά σούπας από αυτό το μείγμα στο κενό κάθε κουλουριού. Πατούμε με το δάχτυλο μας να κάτσει η γέμιση και συμπληρώνουμε λίγο ακόμη.
Όταν γεμίσουμε όλα τα κουλούρια, ρίχνουμε πάνω στη γέμιση καθενός μια κουταλιά ηλιέλαιο, φροντίζοντας να διαβραχεί όλη η επιφάνειά της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 140 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν. Αυτό παίρνει περίπου δύο (2) ώρες.
Λίγο πριν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε πρώτα για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού, το νερό με τη ζάχαρη και μετά από τα πέντε (5) λεπτά βρασμού προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε ακόμη ένα λεπτό.
Με μια κουτάλα, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στα ζεστά κουλούρια, αργά-αργά μέχρι αυτό να τελειώσει. Δεν σκεπάζουμε και μέχρι να κρυώσουν, παίρνουμε κατά διαστήματα σιρόπι από το ταψί και το ρίχνουμε πάνω στη γέμιση των κουλουριών.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Επειδή συχνότατα τα κατεψυγμένα φύλλα τα βρίσκουμε σπασμένα ή ταλαιπωρημένα και ειδικά αυτό εδώ το γλυκό απαιτεί άριστης ποιότητας φύλλα, αν βρείτε "Φρέσκο φύλλο" σε συντήρηση ψυγείων σούπερ-μάρκετ, προτιμήστε αυτό
2) Το γλυκό μπορεί κάλλιστα να γίνει με καλής ποιότητας ελαιόλαδο, αν δεν σας ενοχλεί η χαρακτηριστική του μυρουδιά. Όχι όμως με μαργαρίνες (και βούτυρα) διότι, ειδικά κατά το τύλιγμα του φύλλου, αυτά στερεοποιούνται γρήγορα και δυσκολεύουν τον σχηματισμό φωλιάς
3) Αν μετά την παρέλευση δίωρου στο φούρνο, το χρώμα του γλυκού δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία στους 175β, μέχρι την απόκτηση του επιθυμητού χρώματος.