Μπήκε στο συρτάρι;

Αν κι έχουν γίνει, κατά το παρελθόν, κάποιες προσπάθειες για την ανάδειξη και την προστασία του, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα.
Πέρασαν περίπου δύο χρόνια από τότε που είχαμε επισημάνει, σε σχετικό ρεπορτάζ μας στο Viannitika.gr τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, ο μοναδικός ιερός ναός στα σύνορα των δήμων Βιάννου και Ιεράπετρας
Ένα σπουδαίο ιστορικό μνημείο που εξακολουθεί κι εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο λόγος για τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύμη, στα σύνορα των δήμων Βιάννου και Ιεράπετρας.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον ναό που υπάγεται στην ενορία Ρίζας Ιεράπετρας και στο τοπικό διαμέρισμα Μουρνιών κι έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.
Αν κι έχουν γίνει, κατά το παρελθόν, κάποιες προσπάθειες για την ανάδειξη και την προστασία του, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα.
Δυστυχώς αυτό το "κόσμημα" έχει αρχίσει να καταρρέει, παραδομένο στο χρόνο και την εγκατάλειψη, και παρά τις προσπάθειες του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για την αναστήλωση του, αν κι έχει προχωρήσει το θέμα της σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης και υπήρξε στο παρεθόν η σχετική δέσμευση για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως δήλωσε στο viannitika.gr, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Αποστόλης Γρισμπολάκης, ο χρόνος έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το εσωτερικό του ναού όσο και το εξωτερικό του και είναι επιτακτική ανάγκη να εξευρεθούν τα χρήματα για την εκπόνηση μελέτης και στη συνέχεια να αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης.
Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου θεωρείται ένα ιστορικό μνημείο αρχαιολογικής αξίας που δεν θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη του...
Από τα σημαντικότερα στοιχεία του ναού είναι οι σπουδαίες τοιχογραφίες του 1453 ενώ θεωρούνται οι τελευταίες του σπουδαίου καλλιτέχνη, Μανουήλ Φωκά...
Ο Άγιος Γεώργιος αποτελείται από τον αρχικό μονόχωρο ναό, στον οποίο προστέθηκε λίγο αργότερο εγκάρσιο κλίτος.
Σύμφωνα με κτητορική επιγραφή, την εικονογράφηση χορήγησε ο πιστός εν ονόματι «Γεώργιος», ενώ το εγκάρσιο κλίτος χορήγησε ο «Κωνσταντίνος Φρουλάς και ο γιος του Θωμάς».