Μπαμπάδες με... ρακή!

Λένε πως το γλυκό «μπαμπά» ήρθε στη Γαλλία από την Πολωνία.
Και λένε ακόμη πως, η προσθήκη από ρούμι, καθιερώθηκε όταν σε κάποια περίπτωση, ο Πολωνικής καταγωγής ευγενής που επρόκειτο να το γευθεί έκρινε ότι, το γλυκό, ήταν αρκετά σκληρό κι έπρεπε, με κάποιο υγρό, να μαλακώσει.
Έτσι προέκυψε το «μπαμπά αλά- ρούμ», που αργότερα εξελίχθηκε στο περίφημο και πασίγνωστο γαλλικό γλυκό «σαβαρέν».
Όμως μπαμπάδες μπορούν να γίνουν και με ρακή. Οι Κρητικοί μάλλον θα τους προτιμούν έτσι. Όπως θα προτιμούν τη χρήση τσίπουρου στις περιοχές της χώρας μας όπου παράγεται αυτό. Γιατί όχι και του ούζου, σε άλλες περιοχές, ή και σε όλες αν αρέσει το άρωμά του. Ακόμη και με βότκα μπορείτε να τους φτιάξετε, αν αυτή έχετε στο σπίτι σας.
Εύκολο γλυκό! Παρά του ότι χρειάζονται χρόνο οι διάφορες φάσεις του μέχρι να ολοκληρωθεί, πολλές πιθανότητες αποτυχίας δεν υπάρχουν. Αρκεί μια καλή συνταγή και μια πιστή υλοποίηση των οδηγιών.
Οι «μπαμπάδες» με ρακή (ή με άλλο άχρωμο οινοπνευματώδες) μπορούν να γίνουν ένα αγαπημένο σας γλυκό. Αν μη τι άλλο δείτε την περίπτωση να εμπλουτίσετε το… ζαχαροπλαστικό σας ρεπερτόριο.
Τα υλικά της συνταγής αφορούν σ’ έναν μεγάλο «μπαμπά» που μπαίνει στη φόρμα του κέικ ή για 20 (περίπου) μικρά φορμάκια χωρητικότητας ενός μάφιν (ή μιας φορμίτσας κρέμας καραμελέ).
(α) ΥΛΙΚΑ (για τους «μπαμπάδες»)
- 1 και 1/2 ποτήρι (νερού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 ποτήρι (ν) σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 ποτήρι (ν) ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι (ν) κρύο γάλα
- 125 γρ. βούτυρο μαλακό
- 3 αυγά
- 1 φακελάκι μαγιά (8 γρ.)
- 1 κουταλιά σούπας μπαίκιν πάουντερ
- 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
- 2 σφηνάκια ρακή
(β) ΥΛΙΚΑ (για το σιρόπι)
- 2 και 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 και 1/2 ποτήρια νερό
- 1 σφηνάκι ρακή
- 1 κουτάκι βανίλιας
(γ) ΥΛΙΚΑ για τη σαντιγί
- Μια κρέμα γάλακτος 200 ml
- Μια φυτική κρέμα (σε μεταλλικό κουτάκι 200-250 γρ)
- 2/3 ποτηριού (νερού) ζάχαρη άχνη
- 1 κουτάκι βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κρατάμε στη άκρη (για το τέλος της προετοιμασίας) το σιμιγδάλι και το μπαίκιν πάουντερ.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά και τα κτυπάμε μέχρι να πήξουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά (εκτός από το σιμιγδάλι και το μπαίκιν πάουντερ) και κτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σκεπάζουμε το μπολ του μίξερ και περιμένουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
.
Όταν η ζύμη φουσκώσει ανακατεύουμε το μπαίκιν πάουντερ με το σιμιγδάλι και τα ρίχνουμε στη ζύμη. Ομογενοποιούμε.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένα φορμάκια (βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά στο κάθε ένα) ή τη ρίχνουμε όλη σε μια βουτυρωμένη φόρμα του κέικ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
Μέχρι ο φούρνος να έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία η ζύμη μας μέσα στα φορμάκια έχει φουσκώσει και πάλι.
Βάζουμε τους «μπαμπάδες» στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Δεν τους ψήνουμε πολύ. Δεν πρέπει να σκληρύνουν, απλά θέλουμε να πάρουν λίγο χρώμα.
Στο χρόνο αυτό ετοιμάζουμε το σιρόπι.
ΣΙΡΟΠΙ
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια για πέντε (5) λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο έντονος βρασμός. Λίγο πριν συμπληρωθούν τα πέντε (5) λεπτά ρίχνουμε τη ρακή.
Αφήνουμε το σιρόπι να περιμένει μέχρι να βγει το γλυκό μας από τον φούρνο.
Ρίχνουμε αμέσως το σιρόπι (κουταλιά-κουταλιά) σε κάθε φορμάκι. Περιμένουμε να απορροφηθεί και επαναλαμβάνουμε το σιρόπιασμα μέχρι να τελειώσει το σιρόπι.
Δεν ξεφορμάρουμε πριν οι μπαμπάδες κρυώσουν εντελώς.
Ετοιμάζουμε την σαντιγί.
Κτυπάμε στο μίξερ την φυτική κρέμα (του κουτιού) μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη βανίλια και την άχνη και συνεχίζουμε το κτύπημα ενώ προσθέτουμε λίγη -λίγη την κρέμα γάλακτος.
Όταν η σαντιγί σφίξει αρκετά την μεταφέρουμε σε κορνέ και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα την χρησιμοποιήσουμε στο εντελώς κρύο γλυκό μας. Αν δεν έχουμε κορνέ, την βάζουμε στο γλυκό με ένα κουτάλι.(βλ. 5η ΣΗΜΕΙΩΣΗ )
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Αν χρησιμοποιήσουμε φορμάκια ή μεγάλη φόρμα από σιλικόνη, δεν χρειάζονται βουτύρωμα
2) Στη περίπτωση που θέλουμε να αλείψουμε τα γλυκά μας, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια υπόξινη και όχι σκούρα σε χρώμα μαρμελάδα
3) Αν σας φαίνεται πιο απλή η παρασκευή της σαντιγί με μια από τις έτοιμες σκόνες του εμπορίου που απλά κτυπάμε με γάλα, να έχετε υπόψη σας πως αυτή η σαντιγί (που, πάντως, δίνει πιο σίγουρο αποτέλεσμα) ίσως κάνει τους μπαμπάδες σας υπερβολικά γλυκούς!
Στη κρέμα γάλακτος και στη φυτική κρέμα μπορούμε να ρυθμίσουμε εμείς τη γλυκύτατα προσθέτοντας όση ποσότητα άχνης μας ικανοποιεί
4) Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τη σαντιγί και να τη βάλουμε στο ψυγείο. Όσο πιο κρύα είναι τόσο καλύτερα μπορούμε να τη διαχειριστούμε κατά την διακόσμηση
5) Τα φορμάκια των φωτογραφιών έχουν υποδοχή για την σαντιγί. Αν τα δικά σας δεν έχουν θα τα κόψετε οριζόντια στη μέση, με λοξή (πλάγια κατεύθυνση) και εκεί θα τοποθετήσετε τη σαντιγί. Ακριβώς όπως κάνουμε στη μεγάλη φόρμα.
6) Αρκετοί ζαχαροπλάστες αραιώνουν με νερό λίγη μαρμελάδα (συνήθως υπόξινη) και με ένα πινέλο «περνάνε» τους «μπαμπάδες» πριν βάλουν τη σαντιγί. Εμείς νομίζουμε πως το σιρόπι, τους δίνει την γυαλάδα που χρειάζονται, άρα δεν απαιτείται η μαρμελάδα. Επιπλέον, θεωρούμε πως, το γλυκό έχει ήδη αρκετή γλυκύτατα για να του προσθέσουμε κι άλλη.