Μουσακάς της μιας ώρας


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ποιες είναι οι συνηθέστερες απαντήσεις της μαγείρισσας του σπιτιού στο ερώτημα "γιατί δε φτιάχνεις ένα μουσακά";
Οι συνηθέστερες απαντήσεις (ταυτόχρονα και δικαιολογίες) είναι:
"επειδή είναι ανθυγιεινός με τόσο τηγάνισμα",
"επειδή παχαίνει"
ή
"επειδή θέλει μισό μεροκάματο για να φτιαχτεί".
Και κάπου εδώ η ,περι μουσακά, συζήτηση μπορει και να τελειώσει.
Εκτός κι αν... το viannitika.gr δημοσιεύσει μια συνταγή με τίτλο "Μουσακάς της μιας ώρας", που θα ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων επαναφέροντας το αρχικο ερώτημα "γιατί δεν φτιάχνεις ένα μουσακά" και που ,ως φαίνεται,θα βάλει τις νοικοκυρές σε μπελάδες.
Πρώτον επειδή χρειάζεται μόνο ΜΙΑ ΩΡΑ για να φτιαχτεί και το περί χρόνου επιχείρημα καταρρίπτεται.
Δεύτερον επειδή τηγάνι δεν χρησιμοποiείται.
Ενώ ένα τρίτο στοιχείο που συντελεί στην επαναφορά του ερωτήματος και ταυτόχρονα αιτιολογεί την ονομασία του, είναι το ότι έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την κατανάλωση ποσότητας ενός ολόκληρου ταψιού, μέσα σε ΜΙΑ ΩΡΑ.
Η συνταγή για τον πιο εύκολο,γρήγορο,υγειινό και νόστιμο μουσακά είναι εδώ:
Υλικά για ένα μεγάλο ταψί φούρνου ηλ. κουζίνας
α) Για τη ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
- 1 και 1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος
- 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 1 φλυτζ. τσαγιού καρότο τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλλας
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κρασοπότηρο λευκό οινοπνευματώδες (ρακή ή άσπρο κρασί)
- 2 μεγάλες (ή και περισσότερες) σκελίδες σκόρδο
- Μπαχαρικά της αρεσκείας σας ( προτείνονται το πιπέρι και το τριμμένο κόλιανδρο)
- αλάτι
β) για τα ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
- 5 μέτριες μελιτζάνες
- 10 μέτρια κολοκύθια
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 5 μέτριες πατάτες
- Μια κούπα ελαιόλαδο
γ) για τη ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
- 2 λίτρα γάλα
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 και 1/2 κούπα αλεύρι
- Μισό μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 και 1/2 φλυτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο
- λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αν χρειάζεται, έχουμε από το προηγούμενο βράδυ κόψει τις μελιτζάνες σε κομμάτια πάχους ενός εκατοστού και τις έχουμε ξεπικρίσει σε νερό.
Και τώρα ξεκινήστε και χρονομετρήστε την εκτέλεση της συνταγής.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 220β (τον χρειαζόμαστε προθερμασμένο). Σκουπίζουμε τα λαχανικά μας ώστε να μην έχουν καθόλου υγρασία. Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε τις κομμένες μελιτζάνες, τα κολοκύθια κομμένα ροδέλες (όπως στο μπριάμ) και το κρεμμύδι επίσης κομμένο σε ροδέλες λεπτές. Ρίχνουμε επάνω τους μια φλυτζάνα(τσαγιού) ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά..Δεν αλατίζουμε (για να μη "κατεβάσουν" τα λαχανικά νερό)
Μοιράζουμε το μίγμα σε δυο μέρη, παίρνοντας το προσεκτικά λίγο-λίγο με μια σουρωτή κουτάλα και το απλώνουμε σε δυο μεγάλα ταψιά στρωμένα με αντικολλητικο χαρτί. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (σχεδόν σαν τσιπς). Τις ρίχνουμε στη λεκάνη όπου είχαμε τα άλλα λαχανικά και με το λάδι που έχει μείνει (συνήθως αρκεί) τις ανακατευουμε για να λαδωθούν καλά και τις τοποθετούμε στην επιφάνεια των ταψιών σε μια στρώση.
Βάζουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μισή( το πολύ) ώρα. Τα βγάζουμε απο το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώνουν.
Οσο τα λαχανικά ψήνονται βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα το λάδι και αφού κάψει ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Μόλις αλλάξει χρώμα ρίχνουμε το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Ενώ γίνεται αυτό, βάζουμε στο μούλτι τα κρεμμύδια και τις ντομάτες(αν θέλουμε ξεφλουδισμένες) και το σκόρδο, αλέθουμε και ρίχνουμε το μίγμα στον κιμά. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το καρότο, το αλάτι και τα αρωματικά(εκτός τον μαϊντανό) και χαμηλώνουμε την εστία τόσο όσο ίσα-ίσα να αντιλαμβανόμαστε τον βρασμό. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό εκτός κι αν έχουμε αφήσει παραπάνω χρόνο τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, οπότε θα προσθέσουμε λευκό ή ροζέ κρασί.
Μόλις βγάλουμε τα λαχανικά από τον φούρνο κι ενώ ο κιμάς σιγοβράζει ασχολούμαστε με την παρασκευή της μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αλεύρι και το λάδι. Σε μια άλλη ζεσταίνουμε το γάλα με το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ελάχιστο αλάτι.Ανακατεύουμε διαρκώς το αλεύρι και όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα ,ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα ενώ ανακατεύουμε δυνατά για να μη σβολιάσει..(αν σβολιάσει περνάμε το μίγμα από σίτα και σπάμε τους σβώλους με κουτάλι ή χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό κτυπητήρι).
Οταν η μπεσαμέλ δέσει ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και τη δοκιμάζουμε στο αλάτι. Προσθέτουμε λίγο αν χρειάζεται.
Χτυπούμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα αργά-αργά ανακατεύοντας έντονα για να μη ψηθούν σε κομμάτια.
Είμαστε έτοιμοι για τη ...σύνθεση .Το μόνο που μας μένει είναι να προσθέσουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στον κιμά και να τον αφήσουμε να πάρει 1-2 βράσεις ,οι οποίες μπορεί και να γίνουν σε δυνατότερη φωτιά αν κρίνουμε ότι ο κιμάς μας είναι αρκετά αραιός και χρειάζεται να εξατμιστουν τα υγρα του.
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Παίρνουμε το ταψί όπου θα στήσουμε τον μουσακά και τοποθετούμε στον πάτο τις πατάτες του ενός ταψιού λαχανικών. Μεταφέρουμε με τη σουρωτή κουτάλα, πάνω τους τα λαχανικά του ίδιου ταψιού, προσεκτικά να μη πολτοποιηθούν. Τους ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Είναι η σειρά του κιμά, που και εκείνος θα μπεί προσεκτικά κουταλιά-κουταλιά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο ταψί λαχανικών. Πρώτα οι πατάτες μετά τα λαχανικά. Ακολουθεί λίγο αλάτισμα.
Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με τρίμμα φρυγανιάς και τυριού.
Ψήνουμε στους 200 β για μισή περίπου ώρα..(ή λίγο παραπάνω, μέχρι να ροδίσει.)
Σημειώσεις
1) Όταν ο μουσακάς ψηθεί κι ενώ περιμένουμε να κρυώσει, μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι από μια γωνία και να δώσουμε μια μικρή κλίση του ταψιού προς τα εκεί. Είναι πολύ πιθανό να συγκεντρωθεί υγρό(σαν νερό) που είναι καλό να το μαζέψουμε σε ένα μπώλ με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Αυτό μπορεί να συμβεί αν κατά το στήσιμο του μουσακά τα λαχανικά μας δεν είχαν κρυώσει επαρκώς κι έτσι να "ίδρωσαν" ή να ξεχάσαμε και να τα αλατίσαμε πριν το ψήσιμο τους.
Με την αφαίρεση του νερού δεν λιγοστεύει η νοστιμιά του μουσακά,γίνεται πιο συμπαγής το δε υγρό αυτό μπορεί να φυλαχτεί και να χρησιμοποιηθεί την επομένη στο μαγείρεμα κάποιου λαδερού φαγητού..Το νοστιμίζει πολύ.
2) Το λάδι της μπεσαμέλ μπορεί να αντικατασταθεί με φυτίνη ή άλλο βούτυρο της αρεσκείας σας.
3) Εκείνο που θα ελαχιστοποιήσει τον χρόνο παρασκευής του φαγητού είναι το να έχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά, πριν το ξεκίνημα (το γνωρίζετε και από άλλες συνταγές).
4) Το μη τηγάνισμα των λαχανικών σε αυτή τη συνταγή κάνει την παρασκευή της πιο γρήγορη, ενώ ταυτόχρονα κάνει το φαγητό πιο ελαφρύ για το στομάχι , πιο υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες!