Μοσχαρίσιο κότσι με μελιτζάνες στη γάστρα
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Αυτή η αποστροφή «τα μελιτζανιά να μην τα βάλεις πια» του γνωστού Μικρασιάτικου τραγουδιού, αποκλείεται να λεγόταν επί… κακού.
Διότι η μελιτζάνα είναι ένα τόσο αγαπημένο υλικό στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά, και σ’ όλη την Ανατολική Μεσόγειο και, τόσο υπέροχα αξιοποιημένο σε πλήθος συνταγών που στο εν λόγω τραγούδι δεν μπορεί παρά να συμβολίζει το ωραίο, το ιδανικό, το «μη με βάζεις σε πειρασμό».
Λένε πως η μελιτζάνα ήρθε στην Ευρώπη γύρω στον 13ο αιώνα από Άραβες. Σίγουρα έκανε πρώτα μια καλή στάση στα παράλια της Μικράς Ασίας, διότι, εκ των υστέρων φάνηκε, πως, μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια στενή σχέση.
Όπως και να ’ναι δεν έχουμε παρά να τους ευγνωμονούμε όλους.
Από την απλή τηγανιτή μελιτζάνα ως την σύνθετη μελιτζανοσαλάτα και με ενδιάμεσης πολυπλοκότητας παρασκευές, όπως, τα ιμάμ μπαϊλντί, το χιουνκιάρ μπεγιεντί, το μπριάμ κ.α. δημιουργείται ένα φάσμα εδεσμάτων μοναδικής νοστιμιάς.
Η συνταγή μας είναι μια απλουστευμένη εκδοχή του εξαιρετικού φαγητού που ακούει στη γενική ονομασία: «Κρέας με μελιτζάνες».
Απλά υλικά και μια υγιεινή (λόγω παράλειψης τηγανίσματος και σοταρίσματος) μα και εύκολη διαδικασία, σε λίγα βήματα, μας οδηγούν σ’ ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Ας ξεκινήσουμε:
ΥΛΙΚΑ
- 2 περίπου κιλά μοσχαρίσιο κότσι
- 2 κιλά μελιτζάνες
- 3 μεγάλες ή 4 μέτριες ντομάτες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ποτήρι (νερού) άσπρο κρασί
- 1 και 1/2 ποτήρι (ν) ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Μπαχαρικά της αρεσκείας σας (συνιστώνται: από μια κουταλιά σούπας πιπέρι, σουμάκ, ξηρός κόλιανδρος)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε μήκος (στα τέσσερα μέρη ή στα πέντε τις μεγαλύτερες) μελιτζάνες και τις βουτάμε σε δοχείο με μπόλικο νερό για να ξεπικρίσουν, αν είναι «πικρής ποικιλίας». Αν όχι, το στάδιο αυτό παραλείπεται.
Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα κρεμμύδια και τα στρώνουμε στον πάτο μιας γάστρας.
Τοποθετούμε πάνω στα κρεμμύδια τις μερίδες του κρέατος και βάζουμε πάνω σε κάθε μερίδα μισή σκελίδα σκόρδου. (Αν θέλουμε τρυπάμε το κρέας και μπήγουμε το σκόρδο). ,
Ρίχνουμε πάνω στο κρέας το κρασί και το ένα (1) ποτήρι λάδι.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα μπαχαρικά.
Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και τις τοποθετούμε σε στρώση πάνω από το κρέας.
Δεν αλατίζουμε.
Σκεπάζουμε το φαγητό με μπόλικο αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε το καπάκι της γάστρας και την τοποθετούμε σε φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ψήνουμε για μια (1) ώρα χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο.
Μετά από μία ώρα ανοίγουμε τη γάστρα, ανακατεύουμε το φαγητό καλά και το αλατίζουμε. Σκεπάζουμε και πάλι τη γάστρα και την ξανατοποθετούμε στον φούρνο (αν δούμε ότι το φαγητό είναι στεγνό, προσθέτουμε λίγο ακόμη λευκό κρασί κι όχι νερό).
Ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε με τις μελιτζάνες.
Στραγγίζουμε το νερό τους και τις τοποθετούμε σ’ ένα μεγάλο ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Μ’ ένα πινέλο τις λαδώνουμε καλά με το 1/2 ποτήρι λάδι που μας έχει περισσέψει από τα υλικά. Τις αλατίζουμε ελάχιστα και τις βάζουμε στον φούρνο μέχρι που να ροδίσουν και να πιρουνίζονται με ευκολία (πρέπει να «κρατάνε» λίγο).
Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να περιμένουν μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.
Όταν γίνει αυτό τις τοποθετούμε στη γάστρα με το άσπρο μέρος προς τα κάτω και τις βυθίζουμε λίγο μέσα στη σάλτσα για να την ρουφήξουν. Ψήνουμε το φαγητό μας για λίγα ακόμη λεπτά και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr