Μοσχάρι σούπα με λαχανικά
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Η περίπτωση του φαγητού όπου η θρεπτική αξία συνάδει με την απόλαυση κι αυτό κάνει την προτίμησή της αυτονόητη
Παρόλο που οι φετινές επικρατούσες καιρικές συνθήκες, τουλάχιστον για την Κρήτη, δεν επιβεβαιώνουν τον γνωστό «χαρακτήρα» του χειμώνα, οι γαστρονομικές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν.
Στην καθημερινότητα όλων μας βρίσκονται και οι σούπες διότι αυτό, ακόμη κι αν δεν το χρειαζόμαστε, το θέλουμε!
Λένε πως το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το ψάρι δίνουν τις καλύτερες σούπες και μάλλον, είναι αλήθεια.
Το ζουμί που «δίνουν» αυτά τα κρεατικά, όταν βραστούν σε νερό, είναι η βάση για πολλές σούπες είτε αυτό εμπλουτιστεί στη συνέχεια με ρύζι είτε με κάποιο ζυμαρικό είτε με τραχανά ή με λαχανικά.
Η σούπα της συνταγής μας γίνεται με κάποιο μαλακό μέρος του μοσχαριού και λαχανικά. Εύκολη, γρήγορη και γευστικότατη αφήνει πολλά περιθώρια αυτοσχεδιασμών, κυρίως, ως προς την επιλογή της ποσότητας κάθε υλικού που απαιτεί.
Είναι η περίπτωση του φαγητού όπου η θρεπτική αξία συνάδει με την απόλαυση κι αυτό κάνει την προτίμησή της αυτονόητη.
Θα προσθέταμε ακόμη πως, σε αυτή τη σούπα, υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στη νοστιμιά και στην ξεκάθαρη ταυτότητα, αφού ο συνδυασμός των υλικών και των αρωμάτων της είναι αυτός που την κάνει ξεχωριστή.
Τα κλωνάρια του μάραθου και του μαϊντανού, υλικά που δεν συνηθίζονται στις σούπες, της δίνουν μια μοναδικότητα στην οποία βοηθά και η έλλειψη σέλινου που παραπέμπει σε ψαρόσουπα, καθώς και η έλλειψη λεμονιού του οποίου η οξύτητα επιβάλλεται στη γεύση γενικά και η οποία, επίσης, θεωρείται σχεδόν δεδομένη σ’ αυτή την κατηγορία παρασκευών.
Κλείνοντας την περιγραφή θα λέγαμε, συνοψίζοντας, πως τα υλικά αυτής της σούπας συνοδεύουν «διακριτικά» τον ειδικά επιλεγμένο τύπο κρέατος αφήνοντάς τον να κυριαρχεί, ενισχύοντας παράλληλα τη γεύση του συνολικού τελικού αποτελέσματος.
ΥΛΙΚΑ
- 1 έως 1,5 κιλό μοσχάρι από μαλακό μέρος
- 1 μέτρια ντομάτα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 1 μέτριο καρότο
- 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
- 2 σφηνάκια ρακή ή τσίπουρο χωρίς άρωμα ή βότκα
- 3-4 μέτριες πατάτες
- 1 πράσινο κρεμμύδι
- 2 μεγάλα κλωνάρια μάραθου
- 2 μεγάλα κλωνάρια μαϊντανού
- Αλάτι (κατά προτίμηση θαλασσινό)
- πιπέρι, κύμινο, κόλιανδρο
Προαιρετικά : Λίγο ελαιόλαδο, καυτερή πιπεριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μπουκιές.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό ως τη μέση και την τοποθετούμε σε αναμμένη εστία. Ρίχνουμε το κρέας μόλις αρχίσει ο βρασμός.
Ξαφρίζουμε πολύ καλά το κρέας και ρίχνουμε τη ρακή.
Προσθέτουμε, κομμένα σε κομμάτια, την ντομάτα, το καρότο, τα κρεμμύδια (ξερό και χλωρό) και την κόκκινη πιπεριά, ενώ ρίχνουμε ολόκληρα τα κλωνάρια του μάραθου και του μαϊντανού (επειδή αυτά θα αφαιρεθούν αργότερα).
Αλατίζουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την εστία.
Περίπου μια ώρα μετά, δοκιμάζουμε το αλάτι και το ψήσιμο του κρέατος. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το κρέας να μαλακώσει εντελώς.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα κλωνάρια του μάραθου και του μαϊντανού και προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους μέσου πάχους 3 εκατοστών.
Αν ο ζωμός δεν είναι τόσο λιπαρός όσο θέλουμε (αυτό εξαρτάται πάντα, από το κομμάτι του κρέατος) συμπληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και
βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Επειδή το φαγητό μας τρώγεται χωρίς μαχαίρι, αλλά χρησιμοποιείται μόνο κουτάλι, τα κομμάτια του κρέατος πρέπει να είναι εξαιρετικά μαλακά. Για να εξασφαλιστεί αυτό προσθέτουμε τις πατάτες τη στιγμή που θεωρούμε ότι το μαγείρεμα του κρέατος έχει ολοκληρωθεί
2) Αν θέλουμε το ζουμί πιο «δεμένο» τότε προσθέτουμε μια ή και παραπάνω πατάτες σε μεγαλύτερα κομμάτια (για να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα) τα οποία στο τελικό στάδιο μαγειρέματος τα αφαιρούμε, τα αλέθουμε στο μπλέντερ, και προσθέτουμε τον χυλό τους για την τελική βράση του φαγητού
3) Όσοι αγαπούν τα καυτερά φαγητά θα λατρέψουν αυτή τη σούπα αν, κατά το βράσιμό της, προσθέσουν και μια καυτερή πιπεριά
4) Το κρέας που επιλέχτηκε για τη φωτογράφιση είναι από ξεκοκκαλισμένο κότσι μοσχαριού.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη.