Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες στην Παναγία τη Λυγιώτισσα
Από την Λυγιά Αγίου Βασιλείου, την πανέμορφη περιοχή του Δήμου Βιάννου, ξεκίνησαν χθες, 7 Σεπτεμβρίου 2026, οι εκδηλώσεις για την 83η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου με μια σεμνή και κατανυκτική τελετή, στη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας. Στη ιστορική αυτή περιοχή, οι γερμανικές ναζιστικές ορδές κατέσφαξαν 17 ανθρώπους!
Ασφαλώς και ξεχωρίζει η θυσία των τριών αδελφών Βερβελάκη από το Κεφαλοβρύσι, της Ευαγγελίας 8 ετών, της Μαρίας 12 και του Στέλιου 15 ετών, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο αφού πρώτα βασανίστηκαν απάνθρωπα, γιατί αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πού κρυβόταν ο πατέρας τους!
Τα γερμανικά κτήνη ξιφουλκούσαν στα παιδικά σώματα και τα ηρωικά παιδιά τους κοιτούσαν με απαράμιλλο σθένος και ηρωισμό μέχρι που τα όπλα έκοψαν το νήμα της σύντομης ζωής τους…
Τα τρία αδερφάκια σήκωσαν πολύ ψηλά το μπόι του ανθρώπου και δικαίως η Ιστορία τα θεωρεί «Φωτεινά Σύμβολα» ηρωισμού, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης.
Εκτός από τα εγκλήματα που διέπραξαν οι κατακτητές στην Λυγιά, βεβήλωσαν και την παρακείμενη εκκλησία της Παναγίας μετατρέποντάς την σε στάβλο, ενώ έκαψαν τις περισσότερες εικόνες!
Χθες, αμέσως μετά τον εσπερινό, παρουσία του Δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη, του Προέδρου Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αριστομένη Αριστομένους Συγγελάκη, του πρώην δημάρχου Μηνά Σταυρακάκη, των προέδρων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αγίου Βασιλείου Χρήστου Παπαδάκη και Κεφαλοβρυσίου Βασιλικής Βασιλάκη τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των εκτελεσθέντων. Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι οι παριστάμενοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο ανακράζοντας «Αθάνατοι»!!!
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βιάννου, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Βασιλείου Βιάννου, τα μέλη του οποίου πρόσφεραν διάφορα εδέσματα.

Από αριστερά: Μηνάς Σταυρακάκης, Ξανθίππη Μπαρμπαγαδάκη, Αριστομένης Αρ. Συγγελάκης, Παύλος Μπαριτάκης, Γιάννα Ψαράκη και Γιώργος Βερβελάκης (ανιψιός των δολοφονηθέντων τριών παιδιών).
Η κ.